Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, αλλά με επιβραδυντικούς ρυθμούς, συνεχίζει να καταγράφεται από τη διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η πόλη μπήκε νωρίτερα σε καραντίνα, συμπληρώνοντας ήδη δύο βδομάδες σε καθεστώς lockdown. Οι μετρήσεις αυτής της βδομάδας από ΑΠΘ και την ΕΥΑΘ (μέχρι και την Τρίτη 17.11) δείχνουν ότι είμαστε μιάμιση φορά πάνω από τις μετρήσεις της προηγούμενης βδομάδας ενώ την προηγούμενη βδομάδα το ιικό φορτίο ήταν δυόμιση φορές πάνω σε σχέση με την προ-προηγούμενη βδομάδα.
«Συνεχίζουμε να είμαστε αυξητικοί αλλά με μικρότερο ρυθμό. Αν η καμπύλη που βλέπουμε μέχρι τώρα εξακολουθήσει να έχει την ίδια μορφή περιμένουμε σε 7 με 10 μέρες την αρχή της επιπέδωσης» δήλωσε στο ethnos.gr o Θοδωρής Καρπάντσιος καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της ομάδας της διεπιστημονικής ομάδας η οποία υλοποιεί το συγκεκριμένο έργο, προσθέτοντας ότι ακόμη και να επιπεδωθεί η καμπύλη όσο οι ΜΕΘ θα παραμένουν γεμάτες είναι δύσκολο να γίνει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. «Εγώ δεν θα έπαιρνα την απόφαση για μέτρα χαλάρωσης αλλά εγώ δεν είμαι η Πολιτεία. Θα περίμενα να πέσουν πρώτα τα κρούσματα και μετά να πάρω μέτρα χαλάρωσης, γιατί ο ιός θα επανακάμψει και τότε δεν θα υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ της πόλης».
Πιο ασφαλής ένδειξη οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί παρά τα κρούσματα
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι αποτελεί ένα ερωτηματικό κατά πόσον αυτά αποτελούν μια αντικειμενική πληροφορία «γιατί είναι τόσο πολλά τα κρούσματα και τα τεστ δεν μπορούν να εντοπίσουν όλους τους νοσούντες. Αυτό λέει η απλή λογική. Η σαφής πληροφορία είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών της πόλης». Ούτε όμως μπορεί να μεταφραστεί το ιικό φορτίο των λυμάτων σε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων γιατί άλλο είναι το ιικό φορτίο των ασυμπτωματικών και άλλο των συμπτωματικών. Αν ήταν ίδια θα μπορούσε να γίνει μια αναγωγή. Τώρα δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με ασφάλεια». Σχολιάζοντας τη μεγάλη διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι αυτή «οφείλεται είτε στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν υπάκουσε στα μέτρα είτε το lockdown που εφαρμόσαμε αυτή την φορά που δεν ήταν απόλυτο και αυστηρό δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα είτε γατί πήραμε αργά τα μέτρα. Έπρεπε να τα πάρουμε μια βδομάδα νωρίτερα ώστε να μην φθάσουν τα νούμερα εκεί».
Η έρευνα
Η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ αναλύει συστηματικά, ανά δύο ημέρες, δείγματα από τα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης δίνει ακριβείς αναλύσεις οι οποίες αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης σε σχεδόν πραγματικό χρόνο λαμβάνοντας υπόψη όλους τους φορείς του ιού -νοσούντες και ασυμπτωματικούς. Αυτή η γνώση επιτρέπει την παρακολούθηση της εξέλιξης εστιών υπερμετάδοσης και ως εκ τούτου αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στον σχεδιασμό της Πολιτείας για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ενώ βοηθά τους κατοίκους της πόλης να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς πως οι αναγκαίες παρεμβάσεις και μέτρα πρόληψης μπορούν να δρομολογηθούν έγκαιρα.
Πηγή: Ethnos.gr