Ξημερώματα Σαββάτου 6 Νοεμβρίου και ένας 44χρονος εργαζόμενος σε κατάστημα ψιλικών στην περιοχή της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, πέφτει νεκρός όταν 27χρονος ένοπλος δράστης εισβάλει στο μαγαζί, τον χτυπάει με τη λαβή του πιστολιού στο κεφάλι και πριν αποχωρήσει τον πυροβολεί εξ επαφής, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να χάσει τη ζωή του.
Η συγκεκριμένη υπόθεση «σόκαρε» την κοινωνία τη Θεσσαλονίκης, ωστόσο, δεν αποτελεί τη μοναδική ληστρική επίθεση που καταγράφετε από τις αρχές του έτους. Λίγο καιρό πριν, είχαν προηγηθεί αρκετές ακόμα ληστείες σε παρόμοια καταστήματα – και όχι μόνο – με τους δράστες να μη διστάζουν να απειλήσουν τα θύματά τους με όπλα, ακόμα και μέρα-μεσημέρι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που εξασφάλισε το GRTimes.gr, από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2021 καταγράφηκαν 297 ληστείες συνολικά στη Θεσσαλονίκη ενώ αντιστοίχως το 2020 ο αριθμός έφτασε τις 302. Σημειώνεται δε, ότι αρκετούς μήνες της περασμένης χρονιάς, πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω του lockdown και των έκτακτων υγειονομικών μέτρων που είχαν επιβληθεί από τη κυβέρνηση.
Βίντεο ντοκουμέντο από ληστεία στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης (29-7-2021)
Που “χτυπούν” πιο συχνά οι δράστες
Όπως προκύπτει, οι δράστες δεν “μπουκάρουν” μόνο σε σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά πολύ συχνά εντοπίζουν τα ανυποψίαστα θύματά τους στον δρόμο και με την απειλή ή χρήση βίας καταφέρνουν να τους αποσπάσουν χρήματα, κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα και οτιδήποτε εκτιμούν ότι έχει αξία.
Ειδικότερα, μέσα σε δέκα μήνες πραγματοποιήθηκαν 26 ληστείες σε οικίες ενώ την περσινή χρονιά ο αριθμός ήταν στις 31.
Σχετικά με ληστείες σε μίνι – μάρκετ και καταστήματα ψιλικών, μέχρι και τον Οκτώβριο έγιναν 12 ενώ 24 καταγράφηκαν το 2020.
Συνολικά σε 65 καταστήματα σημειώθηκε εισβολή και ληστεία μέσα στο δεκάμηνο του 2021, ενώ λόγω του lockdown δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την περσινή χρονιά.
Όσον αφορά τις ληστείες που γίνονται στον δρόμο, κυρίως σε ανυποψίαστους πεζούς, αυτές ήταν 54 το δεκάμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ το 2020 υπήρξαν 91 περιπτώσεις.
Τα υπόλοιπα περιστατικά καταγράφονται ως λοιπά.
Βίντεο – ντοκουμέντο από ληστεία σε μίνι μάρκετ στη Δυτική Θεσσαλονίκη στις 4 Αυγούστου
Ανθρωποκυνηγητό από την αστυνομία
Μετά από κάθε περίπτωση ληστείας η ΕΛ.ΑΣ. σπεύδει στο σημείο και εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσει τους δράστες και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη.
Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο το δεκάμηνο του 2021 κατάφερε να συλλάβει συνολικά 87 δράστες που σχετίζονται με υποθέσεις ληστειών, ενώ, μεταξύ άλλων, εξιχνίασε 30 υποθέσεις για ληστείες σε καταστήματα, επτά για περιπτώσεις σε οικίες, δέκα ληστείες σε μίνι μάρκετ – καταστήματα ψιλικών, ενώ 14 εξιχνιάσεις αφορούν περιπτώσεις ληστειών στο δρόμο.
Η “λεία” των δραστών
Αδιαμφισβήτητα, όπως προκύπτει από το αστυνομικό ρεπορτάζ, στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες έχουν σκοπό να αποσπάσουν με απειλή ή ακόμη και με τη χρήση βίας κυρίως χρήματα, κινητά τηλέφωνα και κοσμήματα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που όταν “μπουκάρουν” σε καταστήματα ψιλικών γεμίζουν σακούλες και τσέπες από πακέτα με τσιγάρα. Μάλιστα, πολλές από τις ληστείες που γίνονται στον δρόμο, έχουν εξαρχής σκοπό να αποσπάσουν κοσμήματα που συνήθως φορούν γυναίκες, με τις ηλικιωμένες μοιάζουν να μοιάζουν πιο εύκολος στόχος για τους ίδιους.
Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις σοβαρών κλοπών που οι δράστες χρησιμοποιούν από κλεμμένα αυτοκίνητα έως και βαριά οχήματα προκειμένου να μεταφέρουν τη λεία που θα αποσπάσουν, στις περιπτώσεις ληστειών, χρησιμοποιούν είτε δίκυκλες μοτοσυκλέτες για πιο γρήγορη διαφυγή, είτε φεύγουν από το σημείο πεζή, μέχρι τουλάχιστον να συναντήσουν κάποιον συνεργό τους, τον λεγόμενο “τσιλιαδόρο”.
Όσον αφορά τα όπλα που χρησιμοποιούν οι δράστες, είναι συνήθως πιστόλια αληθινά ή ρέπλικα, αιχμηρά αντικείμενα (μαχαίρια, σουγιάδες κ.α.), κοντάρια και ρόπαλα πολλές φορές αν πρόκειται για ληστεία μετά από επεισόδιο, μέχρι και σύριγγες για να τρομάξουν τα θύματά τους.
Βίντεο από ληστεία σε σούπερ μάρκετ με καραμπίνα (23 Ιαν 2021)
Τι ερευνά η αστυνομία για την εξιχνίαση των υποθέσεων
Με τις περιπτώσεις ληστειών να θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρές και τις αναζητήσεις των δραστών να ξεκινούν αμέσως προκειμένου να εντοπιστούν τα άτομα και να συλληφθούν, η αστυνομία σε όλες τις περιπτώσεις αναζητά οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να την οδηγήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Κάμερες ασφαλείας που να έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών αλλά και αυτόπτες μάρτυρες θεωρούνται από τα πλέον σημαντικά στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν, ανάμεσα σε όλα τα άλλα που ερευνά το έμπειρο προσωπικό του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Σε πολλές περιπτώσεις, άλλωστε, καταφέρνουν να συνδέσουν τον δράστη ή τους δράστες και με άλλες επιθέσεις που έγιναν σε προγενέστερο χρόνο, κάτι που απαιτεί συστηματική δουλειά, έρευνα σε βάθος, εύρεση και αξιοποίηση κάθε δυνατού στοιχείου. Κάθε πληροφορία από τα θύματα κρίνεται σημαντική για μια εξιχνίαση υπόθεσης ληστείας, ενώ η προφορά, η κίνηση και η συμπεριφορά του δράστη συνθέτη την “ταυτότητά” του.