Σε συνέντευξη που παραχωρεί στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) και το δημοσιογράφο Μίκαελ Μάρτενς, ο κ. Θεοχάρης τονίζει πως η κυβέρνηση θέλει «ένα πλάνο που να εγγυάται την ασφάλεια, αλλά να είναι και ρεαλιστικό. Ο συνδυασμός είναι σημαντικός, με τα σωστά μέτρα στη σωστή θέση, ούτως ώστε όλοι να μπορούν να νιώσουν καλά και να χαλαρώσουν».
Αναφερόμενος στο υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόζει η Ε.Ε., ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού σημειώνει πως «αν δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια ευρωπαϊκή θέση, μεμονωμένες χώρες μπορούν να προχωρήσουν με δική τους ευθύνη».
«Σε αυτήν την περίπτωση, οι διμερείς συμφωνίες θα είναι καταρχήν ο κανόνας. Εάν αποδειχθούν επιτυχείς, θα έχουμε επιχειρήματα για να τις επεκτείνουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χωρίς μια πανευρωπαϊκή λύση, δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμα σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού», προσθέτει ο κ. Θεοχάρης.
Όλη η συνέντευξή του
Ερώτηση: Κύριε υπουργέ, ο πρωθυπουργός σας Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος στην Ελλάδα μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να ξεκινήσει τον Ιούλιο. Πόσο πιθανό είναι να επέλθει αυτή η καλύτερη περίπτωση;
Εξαρτάται από ένα πολύ περίπλοκο σχέδιο για την αναβίωση του ελληνικού τουρισμού. Το ζητούμενο καταρχάς είναι να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής. Επομένως, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, στο οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδεύουν, να περνούν τις διακοπές τους σε εμάς και θα μπορούν να ταξιδεύουν πίσω με την ίδια ασφάλεια, αλλά και χωρίς προβλήματα. Στο υπουργείο Τουρισμού βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης των συζητήσεων με επαγγελματίες του ιατρικού τομέα. Σε λίγες μέρες θα καταθέσουμε προς διαβούλευση το αποτέλεσμα στους εταίρους μας στον ιδιωτικό τομέα, για παράδειγμα τα ταξιδιωτικά γραφεία, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες ή τα ξενοδοχεία. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα πιθανά μέτρα: σε παραλίες, σε πισίνες ή χώρους όπου σερβίρεται πρωινό, κατά τη μεταφορά με λεωφορείο. Δεδομένου ότι ο κλάδος θα πρέπει να επενδύσει πολλά χρήματα για να συμμορφωθεί με όλα αυτά τα πρόσθετα μέτρα υγιεινής και τους κανόνες απόστασης, θέλουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις εισφορές και τους φόρους του κλάδου.
Ερώτηση: Όποιος θέλει να εισέλθει στην Ελλάδα θα πρέπει να επιδεικνύει ένα αρνητικό τεστ για κορονοϊό; Ή αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο μετά την άφιξη;
Δεν υπάρχει ακόμη η τελική απόφαση των επιδημιολόγων, αλλά η ιδέα είναι φυσικά οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται στη χώρα αναχώρησης, ούτως ώστε οι άνθρωποι ήδη από το αεροπλάνο να αισθάνονται ασφαλείς ότι και οι άλλοι επιβάτες έχουν ελεγχθεί αρνητικά για κορονοϊό. Οι άνθρωποι πρέπει άλλωστε να μπορούν να ξεκουραστούν και να μην αναρωτιούνται συνεχώς στην παραλία, πόσο υψηλό είναι το ποσοστό αναπαραγωγής στη χώρα, από την οποία προέρχεται ο άνθρωπος που κάθεται κάτω από τη διπλανή ομπρέλα.
Ερώτηση: Στο αεροδρόμιο της Βιέννης προσφέρονται γρήγορα τεστ για τον κορονοϊό, τα οποία δίδουν αποτελέσματα εντός τριών ωρών με κόστος 190 Ευρώ. Μια τετραμελής οικογένεια θα είχε, επομένως, επιπλέον κόστος 1.500 Ευρώ, εάν υπολογίσει κανείς ένα άλλο τεστ κατά το ταξίδι της επιστροφής και προκειμένου να αποφευχθεί η καραντίνα. Θα είναι σε θέση πολλοί να το αντέξουν οικονομικά ή θα θέλουν να το κάνουν;
Ποιος λέει ότι τα γρήγορα τεστ με κόστος 10 Ευρώ ανά άτομο δεν θα είναι διαθέσιμα τον Ιούλιο; Δεν ισχυρίζομαι με βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί, αλλά σε τελική ανάλυση επενδύονται τεράστιοι πόροι για να καταστούν τα τεστ φθηνότερα και πιο εύκολα διαθέσιμα. Ένα άλλο ερώτημα είναι αν τα τεστ για κορονοϊό θα είναι απαραίτητα και κατά την επιστροφή από τις διακοπές. Κατά την είσοδο στην Ελλάδα θα είναι απαραίτητη η υποβολή ενός αρνητικού τεστ, επειδή οι άνθρωποι προέρχονται από πάρα πολλές χώρες. Αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση ως προς την καταπολέμηση της πανδημίας από τις περισσότερες άλλες χώρες. Οι αριθμοί μας είναι σημαντικά χαμηλότεροι. Γι’ αυτό και δεν συμμερίζομαι πραγματικά τη λογική των περαιτέρω ελέγχων. Αλλά όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν από τις αρμόδιες κυβερνήσεις. Ήμασταν από την αρχή υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης.