, γεννήθηκε πριν από λίγες ημέρες ένα μωράκι, ενώ η μαμά του ήταν διασωληνωμένη.
«Μόλις βγήκε από το χειρουργείο, και την είδαν οι συγγενείς της στην ‘κάψουλα’, ξετυλίχθηκαν στιγμές μοναδικές, πολύ συγκινητικές», περιγράφει στο newsit.gr, η Σοφία Καλανταρίδου, διευθύντρια της Γ’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής στο «Αττικόν».
Και συνεχίζει: «Ο σύζυγος της αλλά και η μαμά της και η αδελφή της την αντίκρισαν όλοι πολύ συγκινημένοι. Είχαν να την δουν 20 ημέρες, αφού εκείνη ήταν στην ΜΕΘ. 20 ημέρες γεμάτες αγωνία. Και εμείς όμως, το ίδιο συγκινημένοι ήμασταν. Είναι πραγματικά αυτές οι στιγμές που νιώθεις δικαιωμένος και περήφανος που είσαι γιατρός».
Η κα Καλανταρίδου συνεχίζει να μας δίνει τις λεπτομέρειες για αυτό το «μικρό θαύμα»: «γνωρίζαμε εξ αρχής τον σοβαρό κίνδυνο αυτής της εγκυμοσύνης. Η μαμά ήταν ιδιαιτέρως επιβαρυμένη. Και covid είχε και από διαβήτη κύησης έπασχε. Σήμερα της μίλησα στο τηλέφωνο. Ψελλίζει ακόμα, μιλάει με δυσκολία αλλά είναι πάρα πολύ χαρούμενη. Και είναι πολύ χαρούμενη γιατί κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην ΜΕΘ, κινδύνεψε πολύ. Της έγινε μάλιστα τραχειοστομία. Το να σωθεί η ίδια και μετά να γεννήσει και ένα υγιές μωράκι, είναι διπλή νίκη».
Το ιστορικό της «διπλής νίκης»
H μητέρα με λοίμωξη covid-19 γέννησε πρόωρα ενώ ήταν διασωληνωμένη στο «Αττικόν». Μητέρα και μωρό μετά από είκοσι ημέρες νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι τώρα καλά στη υγεία τους.
H μαμά που είχε σακχαρώδη διαβήτη κύησης, στις 28 εβδομάδες κύησης παρουσίασε βαριά δύσπνοια και πυρετό, οπότε και διαγνώστηκε με κορονοϊό. Στις 13 Μαρτίου, και ενώ είχε φτάσει τις 29 εβδομάδες κύησης, κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωση και ο μηχανικός αερισμός της εγκύου, αφού η πνευμονία είχε επιδεινωθεί.
Μετά από ιατρικό συμβούλιο των ιατρών της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, της Β’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, της Β’ Αναισθησιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ και της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, αποφασίστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και δεύτερη φορά διεθνώς, η συνέχιση της εγκυμοσύνης λόγω της προωρότητας του βρέφους.
Τρεις μέρες αργότερα, η έγκυος εμφάνισε σημεία έναρξης τοκετού, οπότε έγινε επείγουσα καισαρική τομή και γεννήθηκε ένα αγοράκι, βάρους 1.300 γραμμαρίων.
Τελικά, η «μαχήτρια» μητέρα εξήλθε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας την 1η Απριλίου και συνεχίζει τη νοσηλεία της σε πτέρυγα covid άλλου νοσοκομείου.
Μιλώντας για την τωρινή κατάσταση της υγείας μαμάς και μωρού, η κα Καλανταρίδου μας λέει: «Η μητέρα είναι σε μονάδα αποθεραπείας και τα πηγαίνει εξαιρετικά. Τόσο καλά τα πηγαίνει που υπολογίζουμε ότι την Παρασκευή θα πάρει εξιτήριο. Ζήτησε πάντως πριν φύγει να μας δει για να μας εκφράσει την ευγνωμοσύνη της. Όσο για το μωράκι, του έχουν ήδη γίνει αρκετά τεστ και είναι όλα αρνητικά».
Σημειώνεται ότι από την αρχή της πανδημίας η μαιευτική κλινική στο νοσοκομείο «Αττικόν» έχει αντιμετωπίσει πολλά δύσκολα περιστατικά σε εγκυμοσύνες με covid, πρωτοπορώντας ιατρικά στο συγκεκριμένο ζήτημα, εδώ και ένα χρόνο.
«Έχουμε δει και ξεγεννήσει 62 γυναίκες από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα», λέει η κα Καλανταρίδου και συμπληρώνει: «Κάποιες από αυτές τις γυναίκες, αρνητικοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Κάποιες άλλες από αυτές είχαν πολύ μεγάλες προκλήσεις όπως τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και γεννήθηκε στην κλινική μας για πρώτη φορά στον κόσμο, ένα υγιές μωράκι, από μεταμοσχευμένη μητέρα με covid, προεκλαμψία και διαβήτη κύησης. Στις 17 Απρίλιου σε μια διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνουμε, θα παρουσιαστεί όλη αυτή η δουλειά αλλά και πως βίωσαν τις εγκυμοσύνες τους αυτές οι μητέρες, μέσα από ένα videο, τη μουσική του οποίου έγραψε ειδικά για εμάς ο Βαγγέλης Παπαθανασίου».
Σύμφωνα πάντως με την κα Καλανταρίδου, αξίζει να τονιστεί πως οι έως τώρα μελέτες αλλά και η κλινική εμπειρία έχουν δείξει ότι η εγκυμοσύνη προδιαθέτει σε κίνδυνο για βαριά λοίμωξη από τον κορονοϊό, με αυξημένη πιθανότητα για εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), διασωλήνωση και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, χωρίς όμως να αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου από κορονοϊό. Μάλιστα, σε καμιά από τις γυναίκες που γέννησαν στο «Αττικόν» δεν απομονώθηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον πλακούντα, στο αμνιακό υγρό, στο αίμα ομφαλίου λώρου και στο μητρικό γάλα.
newsit.gr