Πριν από δύο μέρες η Νάπολι του Τζενάρο Γκατούζο στέφθηκε Κυπελλούχος Ιταλίας, αφού κέρδισε 4-2 στα πέναλτι την Γιουβέντους.
Είναι πολύ πιθανό, ένα μεγάλο μέρος της ποδοσφαιρικής Ελλάδας να συζητάει το συγκεκριμένο γεγονός, καθώς για όσους έχουν κοντή μνήμη, ο Ιταλός προπονητής πέρασε από τον πάγκο του ΟΦΗ, χωρίς επιτυχία.
Με αφορμή την κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας από την ομάδα της Νάπολι, το Metrosport.gr σας παρουσιάζει τέσσερις προπονητές που έφυγαν κακήν κακώς από την Ελλάδα και στο εξωτερικό διέπρεψαν.
Ιβάν Γιοβάνοβιτς
Ισως είναι η πιο ιδιαίτερη περίπτωση προπονητή που πέρασε από την Ελλάδα, αφού είναι ξεκάθαρο πως η χώρα μας δεν του πάει. Το 2002 αποχώρησε από τον πάγκο του Ηρακλή για να πάει στον ΑΠΟΕΛ και να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ο Σέρβος προπονητής ήταν ταυτισμένος με τον «γηραιό», και μετά από ένα ενδιάμεσο πέρασμα στην Παναχαϊκή γύρισε ξανά στην ομάδα για να κάνει το Come Back. Τζάμπα κόπος για τον ίδιο αφού έφυγε για άλλη μία φορά ως αποτυχημένος. Τελικώς κατέληξε πάλι στον ΑΠΟΕΛ, όπου πήρε τρία πρωταθλήματα σε τρία χρόνια και τον οδήγησε στους ομίλους του Champions League.
Λεονάρντο Ζαρντίμ
Στην μέση της σεζόν 2012-2013, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να λύσει την συνεργασία του με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ. Ο λόγος της απόλυσης του ήταν ότι η ομάδα δεν έπαιζε καλό και θελκτικό ποδόσφαιρο.
Ο Πορτογάλος τεχνικός ανέλαβε τις τύχες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και στην συνέχεια πήρε ίσως την πιο σημαντική απόφαση στην καριέρα του. Πήγε στη Μονακό. Στο διάστημα της παρουσίας του στον γαλλικό σύλλογο κατάφερε να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Γαλλίας, απέναντι στην πανίσχυρη Παρί Σεν Ζερμαίν. Αξίζει να σημειωθεί πως επί των ημερών του η Μονακό έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις ποδοσφαιριστών, όπως του Κιλιάν Εμπαμπέ στους «Παριζιάνους».
Κλαούντιο Ρανιέρι
Είναι η πιο ακραία περίπτωση προπονητή που έχει περάσει από την Ελλάδα. Ο Ιταλός τεχνικός συνέδεσε το όνομά του με μια από τις χειρότερες περιόδους της Εθνικής Ελλάδος καθώς επί των ημερών του γνώρισε ντροπιαστικές ήττες με αποκορύφωμα την πανωλεθρία από τα Νησιά Φερόε.
Έπειτα από την φυγή του από την Ελλάδα,ανέλαβε μια μικρομεσαία ομάδα του αγγλικού πρωταθλήματος. Την Λέστερ! Ενας προπονητής που χαρακτηρίστηκε ως λούζερ στην χώρα μας κατάφερε να κερδίσει την Premier League και να είναι ο πρωταγωνιστής, σε ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά παραμύθια στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο.
Βέβαια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί μέχρι και σήμερα πως με αυτά τα αποτελέσματα έπρεπε να μείνει έστω και μια μέρα παραπάνω. Η πιο κουλή περίπτωση προπονητή χωρίς αμφισβήτηση!
Τζενάρο Γκατούζο
Ερχόμαστε στον προπονητή της προχθεσινής βραδιάς. Τον αρχιτέκτονα της κατάκτησης του Κυπέλλου από τη Νάπολι. «Χλευάστηκε» προπονητικά κι αυτός στην χώρα μας, όταν ήταν προπονητής του ΟΦΗ, παρόλο το μεγάλο μέγεθος προσωπικότητας που είχε ως ποδοσφαιριστής.
Η παρουσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα συνοδεύτηκε από μεγάλες αναταράξεις στα ενδότερα της ομάδας του, αφού δεν μπόρεσε να επιβάλει την πειθαρχία που ήθελε, ενώ αρκετές φορές είχαν κάνει αίσθηση οι δηλώσεις του.
Μάλιστα είχε αφήσει το στίγμα του, σε μία συνέντευξη Τύπου μετά το ματς με τον Ατρόμητο, όταν με αφορμή ένα δημοσίευμα περί φυγής του, είπε: «Αυτή η ομάδα, είναι η δική μου ομάδα. Είμαι ο καπετάνιος του καραβιού και ποτέ δεν θα αφήσω το καράβι. Είναι πολύ εύκολο στα 37 μου να ξυπνήσω μια ημέρα και να πω φεύγω», είπε και συμπλήρωσε πως όσα διαβάζει στις εφημερίδες είναι «ola malakia, 100% malakia».
Ο Γκατούζο έμεινε έξι μήνες στον ΟΦΗ, και το πέρασμα του από τον σύλλογο της Κρήτης δεν μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένο. Πρέπει να σημειώσουμε πως η ομάδα τότε αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, κι αυτός είναι ένας λόγος που η συνεργασία τους έληξε με άδοξο τρόπο.