Για τα πέντε χρόνια που πέρασε στον Άρη και το διάστημα που βρέθηκε στην άκρη του πάγκου της ομάδας μίλησε ο Τόλης Τερζής στο podcast «Κουβέντα στο ΠΙ & ΦΙ» τονίζοντας ότι δεν μετάνιωσε στιγμή που ανέλαβε την ομάδα και ευχόμενος να πετύχουν οι Θοδωρής και Ειρήνη Καρυπίδη.
Ο Έλληνας τεχνικός υποστήριξε ότι δεν ισχύουν όσα ειπώθηκαν για τα τρεξίματα της ομάδας καθώς σύμφωνα με τους αριθμούς ήταν κάτι παραπάνω από το μέσο όρο για όσο διάστημα βρισκόταν στον πάγκο, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ευκαιρία στους Έλληνες προπονητές ενώ αναφέρθηκε και στη μάχη του πρωταθλήματος.
-Ξεκινώντας λίγο από το τέλος, δηλαδή το φινάλε της συνεργασίας με τον Άρη, τι δεν πήγε σωστά; Τι δεν κύλησε ομαλά ή αν θέλετε ποιες θα είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε σε αυτό το διάστημα που αναλάβατε πρώτος προπονητής του Άρη;
«Aρχικά θα μιλήσω λίγο και για την περσινή περίοδο. Ήμουν αρκετά ικανοποιημένος από αυτό που παρουσιάσαμε μέσα στο γήπεδο μαζί με τους ποδοσφαιριστές. Δουλέψαμε πάρα πολύ καλά στην προπόνηση, αλλάξαμε εντελώς τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα, κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις, ειδικά στα πλέι οφ όταν και πήραμε βαθμούς από ομάδες που θεωρητικά στόχευαν το πρωτάθλημα. Βέβαια, ήταν και κάποιες διαιτητικές αποφάσεις εκτός λογικής που μας έκοψαν κάποιους βαθμούς.
Οι δυσκολίες ξεκίνησαν μετά την έναρξη της προετοιμασίας, καθώς φύγανε πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές από το περσινό ρόστερ. Οι καινούργιοι ποδοσφαιριστές ερχόντουσαν σταδιακά και κάποιοι από αυτούς ήθελαν παραπάνω χρόνο να ετοιμαστούν με βάση τα τα εργομετρικά τους. Έτσι λοιπόν, με τους συνεργάτες ετοιμάσαμε έξτρα προγράμματα για να κάνουνε ξεχωριστή προπόνηση πέρα από την κανονική ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό.
Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν αδυναμίες. Από κει και πέρα σταδιακά προσπαθήσαμε να τους εντάξουμε στην ομάδα, προσέχοντας πάρα πολύ, γιατί όταν προσπαθείς να ανεβάσεις ρυθμούς και ο ποδοσφαιριστής δεν έχει δουλέψει καλά το καλοκαίρι, βγαίνουν τραυματισμοί. Δόξα τω Θεώ σε αυτό το κομμάτι πήγαν όλα καλά και ως το διάστημα που είχα εγώ την ευθύνη της ομάδας συνδυάσαμε και σωστή εκγύμναση. Επίσης δεν είχαμε μυϊκούς τραυματισμούς.
Με την ευκαιρία θα ήθελα ανοίξω μια παρένθεση και να τοποθετηθώ για δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Άρη και έκαναν λόγο για πολλά προβλήματα αναφορικά με τα τρεξίματα της ομάδας. Δεν γνωρίζω τους λόγους τους, ίσως θέλουν να ρίξουν ευθύνες ή να καλύψουν ευθύνες, δεν γνωρίζω τι ακριβώς θέλουν να κάνουν. Πάντως, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Για την ακρίβεια, ίσχυε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έλεγαν και έγραφαν. Πάνω σε αυτό το κομμάτι θέλω να πω ότι είμαι ένας άνθρωπος που δίνω πάρα πολύ βάση στα δεδομένα, στα GPS, στα νούμερα δηλαδή που λαμβάνουμε κάθε μέρα, είτε στην προπόνηση είτε στα παιχνίδια.
Με βάση αυτά τα νούμερα βλέπεις ποιος παίκτης χρειάζεται επιπλέον πρόγραμμα για να τον βελτιώσει περισσότερο ή ποιος είναι κουρασμένος ώστε να ρίξεις λίγο τον ρυθμό του, προλαμβάνοντας και τους μυϊκούς τραυματισμούς. Όσον αφορά τα παιχνίδια οι πιο σημαντικοί δείκτες είναι η συνολική απόσταση που διένυσε η ομάδα (total distance) και οι εντάσεις (high distance). Το συνολικό τρέξιμο της ομάδας, στα μέσα Αυγούστου και στο διάστημα που ήμουν εγώ στα επίσημα παιχνίδια, ήταν λίγο πάνω από το περσινό μέσο όρο, άρα σημαίνει ότι τα παιδιά ήταν καλά από θέμα εκγύμνασης. Εκείνο που ήταν εντυπωσιακό ήταν στα έντονα τρεξίματα, εκεί όπου, ενάμιση μήνα μετά την προετοιμασία μας, καταγράψαμε νούμερα που δεν είχαμε καταγράψει όλη την περσινή χρονιά.
Άλλο ένα πρόβλημα ήταν οι ελλείψεις στο ρόστερ. Τραυματίστηκε ο βασικός μας στόπερ και αναγκαστήκαμε να «βαφτίσουμε» παίκτη από άλλη θέση. Και στην θέση του τερματοφύλακα υπήρξε τραυματισμός. Πήγαμε στα πρώτα δύσκολα παιχνίδια χωρίς καθαρό κεντρικό αμυντικό και χωρίς τον βασικό μας τερματοφύλακα, αντικειμενικές δυσκολίες τις οποίες προσπαθούσαμε να τις καλύψουμε με αλχημείες. Κάποιες φορές τα καταφέραμε, κάποιες όχι. Σίγουρα ήταν πολύ δύσκολο.»
-Υπήρξε στιγμή που να μετανιώσατε που αναλάβετε ως πρώτος προπονητής, ιδιαίτερα στον Άρη όπου τα αποτελέσματα πρέπει να έρθουν άμεσα…
«Δεν το έχω μετανιώσει ούτε στιγμή. Γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει αυτήν η καρέκλα, βρισκόμουν στον Άρη πάνω από πέντε χρόνια. Ήξερα ότι θα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά πίστευα ότι θα τις ξεπεράσουμε και θα καταφέρναμε. Όμως, έτσι είναι το ποδόσφαιρο».
-Σου λείπει η καθημερινή ενασχόληση με την ομάδα;
«Για να πω την αλήθεια, προς το παρόν όχι. Στην πορεία ίσως αλλάξει αυτό».
-Παρακολουθείς τα παιχνίδια του Άρη αυτό το διάστημα;
«Έχω δει μόνο το ΠΑΟΚ - Άρης στην Τούμπα, τα υπόλοιπα παιχνίδια δεν μπόρεσα να τα δω».
-Μπορούμε να πούμε και με τη βούλα πως ο Τόλης Τερζής ακολουθεί πλέον καριέρα πρώτου προπονητή;
«Ναι, αυτό έχω στο μυαλό μου. Πιστεύω ότι μπορώ. Είναι κάτι που θέλω και θα επιδιώξω να κάνω».
-Υπάρχει κρούση αυτό το διάστημα από άλλη ομάδα;
«Έχω μιλήσει με δύο ομάδες, αλλά το θέμα δεν έχει προχωρήσει. Αναζητώ κάτι καλύτερο για εμένα».
-Οραματίζεστε την επόμενη ομάδα σας στην Super League; Θα σας ενδιέφερε η Super League 2 ή το εξωτερικό σε μία ομάδα που θα έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες;
«Η αλήθεια είναι ότι όλες οι περιπτώσεις είναι ανοιχτές. Αλλά το κυριότερο είναι οι προϋποθέσεις και συνθήκες για να μπορέσεις να υλοποιήσεις αυτά που θέλεις να κάνεις. Νομίζω ότι αυτά είναι πολύ σημαντικά και γι' αυτό δεν βιάζομαι».
-Γιατί θεωρείται ότι δεν δίνονται πολλές ευκαιρίες σε Έλληνες προπονητές;
«Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι Έλληνες προπονητές και θα έπρεπε να τους δίνεται η ευκαιρία να δουλέψουν σε ομάδες στην Super League αλλά και στην Super League 2.
Στην σχολή προπονητών της ΕΠΟ, γνώρισα συναδέλφους προπονητές που δεν τους ήξερα, όπως ο Κώστας Μπράτσος και ο Θανάσης Στάικος. Μέσα από την συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια των μαθημάτων, διαπίστωσα ότι είναι πολύ αξιόλογοι άνθρωποι, πολύ καλοί προπονητές. Και σαν αυτούς υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι το ίδιο ικανοί.
Πιστεύω πως κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξει αυτό το σκεπτικό και να δίνεται ευκαιρία στους Έλληνες».
-Γιατί όταν μία ομάδα βρίσκεται στα δύσκολα, οι διοικήσεις επιλέγουν έναν Έλληνα προπονητή για να βγάλει τα... κάστανα από την φωτιά;
«Συνήθως αυτή η περίπτωση ισχύει όταν κάποιος είναι βοηθός προπονητής. Σε μένα έχει γίνει πολλές φορές στον Άρη. Όποτε έφευγε κάποιος προπονητής και μέχρι να έρθει ο καινούργιος, επιλέγουν Έλληνες προπονητές γιατί γνωρίζουν άμεσα τις ομάδες και δεν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής. Νομίζω αυτός είναι και ο λόγος που πηγαίνουν σε τέτοιες επιλογές».
-Σας ενοχλούσε το γεγονός ότι πάντα όταν γινόταν αυτό στον Άρη, υπήρχε σε εσάς η ταμπέλα του υπηρεσιακού προπονητή από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα;
«Όχι, ποτέ δεν με επηρέασε αυτό. Εγώ κοιτούσα να κάνω πάντα καλύτερα τη δουλειά μου. Όλοι από κάπου ξεκινάνε, κανένας δεν μπήκε ξαφνικά στα βαθιά. Εγώ ξεκίνησα από τις πιο χαμηλές κατηγορίες στην ΕΠΣ Ημαθίας και στην συνέχεια πέρασα από όλες τις εθνικές κατηγορίες μέχρι να φτάσω στην Super League.
Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω πως γνωρίζω από πρώτο χέρι για τις μεγάλες οικονομικές θυσίες που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν ο Θοδωρής και η Ειρήνη Καρυπίδη και εύχομαι κάποια στιγμή να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει.
Τέλος, ποιος Έλληνας προπονητής θα μπορούσε να πει «όχι» όταν ο πρόεδρος του Άρη έρχεται στο τέλος της περυσινής χρονιάς και μου προτείνει να συνεχίσουμε μαζί και την επόμενη; Νομίζω κανένας.»
-Επειδή έχετε περάσει από όλα τα στάδια, τελικά τι είναι πιο δύσκολο; Η δουλειά του πρώτου προπονητή, όπως το ζήσατε, ή εκείνη του βοηθού, που έχει αρμοδιότητα σε άλλα κομμάτια, αλλά δεν έχει τόσο την ευθύνη;
«Αυτό το κομμάτι εξαρτάται από τον προπονητή. Αν θα μοιράζει τις δουλειές και τις αρμοδιότητες στο staff. Είναι κάποιοι που μοιράζουν στους βοηθούς, κάνουν εκείνοι όλες τις δουλειές και τα παίρνουν έτοιμα, αξιολογούν και μετά αποφασίζουν τι πρέπει να γίνει. Υπάρχουν και άλλοι που παίρνουν τα πάντα επάνω τους, έχουν μια μικρή βοήθεια από τους συνεργάτες τους. Εξαρτάται από το πώς το βλέπει ο κάθε προπονητής»
-Έχετε σχηματίσει κάποια εικόνα για το φετινό πρωτάθλημα, πώς το βλέπετε σε αυτές τις πρώτες 8 αγωνιστικές που έχουν παιχτεί;
«Νομίζω ότι το φετινό πρωτάθλημα θα εξελιχθεί σε καλύτερο από το περσινό, το οποίο πήγε μέχρι το τέλος. Κάποιες ομάδες, ειδικά της Αθήνας, έχουν ξεφύγει, έχουν κάνει μεγάλα ανοίγματα, έχουν ενισχυθεί με εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές. Όπως επίσης και ο ΠΑΟΚ, που διαθέτει πολύ καλό υλικό.
Το καλό με αυτές τις ομάδες είναι ότι έχουν τους ίδιους προπονητές τα τελευταία χρόνια. Έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Οι προπονητές αυτοί γνωρίζουν τους ποδοσφαιριστές τους, έχουν κάνει και τις μεταγραφές. Δουλεύουν αρκετό διάστημα με τους ποδοσφαιριστές και έχουνε έχουν την ευκαιρία να βάλουν στο κλίμα και τους καινούργιους. Ο Ολυμπιακός που έχει καινούργιο προπονητή ίσως είναι η ομάδα που θα χρειαστεί λίγο χρόνο παραπάνω».
-Θεωρείται ότι υπάρχει φαβορί σε αυτό το πρωτάθλημα ή πάμε σε μια κούρσα των τεσσάρων μέχρι το φινάλε;
«Είναι πολύ δύσκολο για να πούμε ότι υπάρχει φαβορί. Εγώ πιστεύω και οι τέσσερις ότι θα πάνε μέχρι το τέλος»
-Ποια είναι τα μελλοντικά προπονητικά σχέδια σας;
«Θέλω να ξεκινήσω, θέλω να βρω μια ομάδα με καλές προϋποθέσεις και να μου δοθεί η ευκαιρία να δουλέψω έτσι όπως θέλω».
-Υπάρχει κάποιος προπονητής που να σας έχει επηρεάσει και να προσπαθείτε να πάρετε ιδέες από αυτόν;
«Δεν θα έλεγα κάποιον ιδιαίτερα. Από εκεί και πέρα, επειδή έβλεπα όλους τους προπονητές, ειδικά εδώ στην Ελλάδα και με αντιπάλους και με αυτούς που συνεργάστηκα στον Άρη, το πως συμπεριφέρονται, τι σχήματα χρησιμοποιούν, τι αλλαγές κάνουνε, από την πλευρά μου κρατούσα τα πιο θετικά, τα οποία πίστευα ότι θα με βοηθούσαν».
-Θεωρητικά, αν αύριο σας δινόταν ένα λευκό εισιτήριο για να επισκεφθείτε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ομάδα και προπονητή σε ένα προπονητικό κέντρο, για να παρακολουθήσετε μια εβδομάδα προπονητής, ποια θα επιλέγατε;
«Θα πήγαινα στη Ρόμα για να δω τον Μουρίνιο!»
-Θεωρείτε πως τα συστήματα κάνουνε τους παίκτες ή το αντίθετο;
«Και τα δύο είναι σωστά. Πιστεύω είναι ανάλογα με το υλικό που έχεις, με τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που έχεις στην διάθεση σου. Ακόμη, παίζει ρόλο πόσο τους έχεις επηρεάσει μέσα από την προπόνηση, το σκεπτικό που έχεις, πώς βλέπεις και πως αντιμετωπίζεις το κάθε παιχνίδι. Πρέπει να γνωρίζεις τους ποδοσφαιριστές σου, να γνωρίζεις τι μπορεί να κάνει ο καθένας, ποια είναι τα δυνατά σημεία του και ποιες είναι οι αδυναμίες. Με βάση όλα αυτά, αποφασίζεις για τον σχηματισμό της ομάδας ώστε να μπορέσεις να αναδεικνύεις τα θετικά και να κρύψεις τα αρνητικά».
-Τι θα μπορούσαμε να μάθουμε για τον άνθρωπο Τόλη Τερζή; Τι είναι αυτό που ο κόσμος δεν ξέρει και θα μπορούσε να μάθει από εσάς τον ίδιο;
«Υπήρξε ένα περιστατικό εκτός γηπέδου, το οποίο με πείραξε σαν πατέρα και σαν οικογενειάρχη αλλά δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Είχαμε ένα παιχνίδι στο «Κλ. Βικελίδης», παίζαμε με τον Ολυμπιακό. Εκείνη την ημέρα, Κυριακή, ήταν η βάπτιση της εγγονής μου και ο γάμος του γιου μου αλλά ήταν την ίδια ώρα με εκείνη του παιχνιδιού, το οποίο βέβαια είναι η δουλειά μου. Ήταν σημαντικό παιχνίδι, ήταν το πρώτο παιχνίδι που είχε έρθει ο κ. Πάρντιου στην ομάδα, ο οποίος είχε υπογράψει δύο μέρες νωρίτερα και στην ουσία την ενδεκάδα και την προετοιμασία της ομάδας όλη την εβδομάδα την είχα αναλάβει εγώ.
Έτσι, δεν μπόρεσα να πάω στην εκκλησία. Είναι κάτι που ακόμα και τώρα με πειράζει αλλά δεν γινόταν και διαφορετικά βέβαια, ήταν θέμα δουλειάς».
-Αν δεν κάνω λάθος, είχε κυκλοφορήσει μία φωτογραφία, όπου καταφέρατε να πάτε στο γλέντι;
«Πήγα στο γλέντι αργά το βράδυ! Το μόνο που μπόρεσα ευχηθώ στα παιδιά και να βγάλουμε και μια φωτογραφία».
-Επειδή από το πέρασμα σας από τον Άρη συνεργαστήκατε με αρκετούς προπονητές, διαφορετικών σχολών ο καθένας, ποιος είναι αυτός από τον οποίο πήρατε τα περισσότερα πράγματα;
«Πήρα πάρα πολλά θετικά από τον Πάκο Ερέρα. Είχε τεράστια εμπειρία και κατείχε ένα συγκεκριμένο σκεπτικό θέλοντας η ομάδα να έχει πάντα την μπάλα, δεν τον ένοιαζε αντίπαλος. Οι προπονήσεις του ήταν πάρα πολύ καλές. Όσον αφορά αυτό το κομμάτι, ήταν κάτι που εγώ μέχρι τότε δεν το είχα τόσο πολύ στο μυαλό μου και σε αυτό το κομμάτι με επηρέασε πάρα πολύ. Μάλιστα έχω πάρει πολλές ασκήσεις από εκείνον».
-Αν έπρεπε να διαλέξετε έναν ποδοσφαιριστή από αυτούς που συνεργαστήκατε στον Άρη, για να πάρετε στην επόμενη ομάδα σας, ποιος θα ήταν;
«Έχω συνεργαστεί με πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές, είναι μεγάλης αξίας και ποιότητας και κάποιοι από αυτούς είναι εξαιρετικοί χαρακτήρες. Δεν θα μιλήσω για το φετινό ρόστερ αλλά για παλαιότερα. Όσον αφορά τους ξένους, είχα άριστη συνεργασία με τον Μπρούνο Γκάμα, έναν εξαιρετικό επαγγελματία και εξαιρετικό ποδοσφαιριστή, οποίος έκανε και πολύ καλά παιχνίδια με την ομάδα μας.
Επίσης έχω μέσα στην καρδιά μου τον Ματέο Γκαρσία. Είναι ένας εκπληκτικός ποδοσφαιριστής με πολλά τρεξίματα, με πολύ καλή τεχνική. Έκανε μέσα στο παιχνίδι πάρα πολλές δουλειές και έπαιζε και σε πολλές θέσεις.
Από Έλληνες ποδοσφαιριστές έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον Γιάννη Φετφατζίδη. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής που μπορούσε να κερδίσει ένα παιχνίδι μόνος του. Όταν ήρθε σε εμάς βελτίωσε και το αμυντικό κομμάτι, ενώ αν θυμάστε ήταν από τους ποδοσφαιριστές που κοιτούσε μόνο να πάρει την μπάλα, να πάει επιθετικά. Σε εμάς είχε βελτιώσει και την άμυνα του, ήταν ένας εκπληκτικός ποδοσφαιριστής»
-Μιας και αναφέρθηκε ο Ματέο Γκαρσία, επειδή τον ζήσατε πολύ καλά και στις δύο θητείες του, θεωρείται πως αδίκησε τον εαυτό του;
«Την πρώτη χρονιά ο Ματέο είχε κάνει 30 συμμετοχές, είχε παίξει σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος, είχε 10 γκολ και 10 ασίστ, είχε εξαιρετική χρονιά. Στην συνέχεια πουλήθηκε αλλά ξαναγύρισε στην ομάδα μας. Σίγουρα ο κόσμος είχε στο μυαλό του τον Ματέο της πρώτης χρονιάς και περίμενε να τα κάνει όλα, όπως έκανε την πρώτη χρονιά. Σαφώς όμως δεν είναι πάντα το ίδιο. Υπάρχουν και άλλες δυσκολίες, σε μαθαίνουνε και σαν ποδοσφαιριστή και πως να σε κλείσουν.
Χρειάστηκε λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί, αλλά εγώ επειδή τον έχω ζήσει και στις προπονήσεις και στους αγώνες, είναι ένα παιδί που στην προπόνηση δουλεύει στο 100%, είναι στα... κόκκινα! Τα νούμερα του δεν τα συναντάς εύκολα σε ποδοσφαιριστές που παίζουν στην Super League. Eίχε εκπληκτικά νούμερα. Aυτόν τον παίκτη τον πίστευα γιατί μπορούσε να παίξει σε πολλές θέσεις, έκανε πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο. Το πρόβλημα του Ματέο ήταν εκτός γηπέδου. Μέσα στο γήπεδο ήταν εκπληκτικός».
-Ποιο είναι το αγαπημένο σας ξένο πρωτάθλημα;
«Αν έχω ελεύθερο χρόνο θα παρακολουθήσω Premier League. Νομίζω ότι είναι το καλύτερο. Λόγω των μεγάλων χορηγιών, οι ομάδες έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά».
-Αγαπημένος ποδοσφαιριστής του εξωτερικού;
«Θα πω δύο ποδοσφαιριστές. Είχα μεγάλη αδυναμία στο δίδυμο της Εθνικής Ιταλίας, στον Νέστα και στον Καναβάρο. Όταν έπαιζαν αυτοί οι δύο ήταν ανίκητοι, θεωρώ πως ήταν ότι καλύτερο έχω δει όσον αφορά το αμυντικό κομμάτι».
-Τι θέση έχει στην καρδιά σας ο Άρης;
«Όπως σας είπα βρισκόμουν περισσότερα από πέντε χρόνια. Γνωρίζω τις θυσίες του Θοδωρή και της Ειρήνης Καρυπίδη και θέλω να πετύχουνε. Αυτό το λέω μέσα από την καρδιά μου. Είμαι πολύ καλά με τον κόσμο. Είδα και την συμπεριφορά τους από τα μηνύματα που δέχθηκα από την ημέρα που έφυγα. Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Εύχομαι η ομάδα να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει».