Συνολικά 23 μη πολιτικά πρόσωπα καλούνται σε απολογία από την Ελληνίδα ευρωπαία ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάπα για τη σύμβαση 717, που αφορά στην αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και τις παραλείψεις στην εκτέλεσή της, που συνδέονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Οι 23, μεταξύ αυτών 18 δημόσιοι υπάλληλοι, καλούνται να εμφανιστούν ενώπιον της κ. Σαλάπα στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δυστύχημα με τους 57 νεκρούς για σειρά αξιόποινων πράξεων όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις.
Συγκεκριμένα, κλήση έχουν λάβει:
-14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται, επίσης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον·
-4 δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων·
-5 νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.
Όλοι οι κατηγορούμενοι πάντως αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει διαβιβάσει στη Βουλή την συγκεκριμένη δικογραφία προς αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.
Η σύμβαση
Η σύμβαση 717 αφορά στα έργα για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, η οποία υπεγράφη το 2014 και με χρόνο ολοκλήρωσης το 2016. Από την προκαταρκτική ποινική έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε ότι δόθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής Σύμβασης, βάση αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ με συνέπεια το έργο να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Επιπλέον, από την προκαταρκτική προέκυψε ότι αν και τα στοιχεία που υπέβαλαν οι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν ήταν σωστά και ελλιπή, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής ενέκριναν την χορήγηση των αντίστοιχων ενισχύσεων, προκαλώντας ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου ύψους άνω των 15,6 εκατ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ήδη διαβιβάσει στον αρμόδιο Έλληνα εισαγγελέα αντίγραφο της δικογραφίας προκειμένου να ερευνηθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Ελλάδας, στους οποίους ανατέθηκε από τις εθνικές Εισαγγελικές Αρχές η διενέργεια ελέγχου σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης. Κι αυτό γιατί στο πόρισμα τους, φέρεται να μην συνάδουν τα ευρήματά τους τα οποία “δείχνουν” οικονομική ζημία από την καθυστέρηση, με τα συμπεράσματά τους στα οποία δεν κατέληξαν σε ποσοτικοποίηση της ζημίας.
Πηγή: enikos.gr