Στην υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης του 6ου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό παρέστη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη στα γραφεία της «Εγνατία Οδός ΑΕ».
Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Καραμανλής δήλωσε: «Στην Ελλάδα ξέρετε καμία φορά συζητάμε για μεγαλεπήβολα σχέδια και μεγαλεπήβολα έργα, αλλά δεν τα κάνουμε ταυτόχρονα. Όσοι ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή καταλαβαίνουν και καταλαβαίνουμε και όλοι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει η παραμικρή προοπτική το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να γίνει ένας πολύ σημαντικός εμπορευματικός κόμβος εάν δεν έχει οδική και σιδηροδρομική σύνδεση. Επομένως πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά.
Αυτό το έργο λοιπόν, το οποίο από το 2010 είχε κολλήσει, πλέον ξεκολλάει. Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Είμαστε λοιπόν εδώ για να πούμε ότι μία τεράστια εκκρεμότητα παίρνει το δρόμο της και πολύ σύντομα θα ξεμπλοκάρουμε και τη σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι έτσι ώστε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να γίνει ο κόμβος υποδομών και μεταφορών της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Προηγουμένως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της εταιρείας «Εγνατία Οδός ΑΕ», ενώ στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε σύσκεψη με το Δήμαρχο, κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Τα οφέλη του έργου
Με τη νέα σύνδεση, η κυκλοφορία από ΠΑΘΕ/Εγνατία Οδό προς τον 6ο προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης και αντιστρόφως, θα διεξάγεται μέσω οδογέφυρας απρόσκοπτα, χωρίς ισόπεδους κόμβους και σηματοδότες, με ταχύτητα μελέτης 80 χλμ/ώρα.
Τα οφέλη θα είναι σημαντικά:
Πρώτον, θα αποσυμφορηθεί η δυτική είσοδος της Θεσσαλονίκης. Και αυτό καθώς τα οχήματα μεταφορών με κατεύθυνση το λιμάνι θα εκτρέπονται πριν τη συμβολή της εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ, με αποτέλεσμα την ομαλότερη και ασφαλέστερη ροή τους.
Δεύτερον, θα αποφορτιστεί το τοπικό οδικό δίκτυο από την κίνηση βαρέων φορτηγών και θα αποκατασταθεί η τοπική κυκλοφορία μεταξύ της οδού Καλοχωρίου με την ΠΑΘΕ και μεταξύ του 6ου προβλήτα με το Καλοχώρι.
Τρίτον, το έργο αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της περιοχής. Εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις αξίες των ακινήτων, θα τονώσει την απασχόληση και θα ενισχύσει την τάση αντικατάστασης δραστηριοτήτων με χαμηλές αποδόσεις από δραστηριότητες υψηλών αποδόσεων.
Ιδιαίτερα αναμένεται να ωφελήσει η νέα σύνδεση τις μεταποιητικές εγκαταστάσεις της περιοχής, αφού θα διευκολύνει την άμεση πρόσβαση τους στο εθνικό οδικό δίκτυο.
Τέταρτον, η νέα σύνδεση θα έχει άμεση και θετική επίδραση στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ειδικότερα στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών, στην προσέλκυση και ανάπτυξη κέντρων logistics, λόγω της προβλεπόμενης αναβάθμισης του Λιμένα Θεσσαλονίκης σε σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου
Το έργο σύνδεσης του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων και Εγνατίας οδού με τον 6ο προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης και το οδικό δίκτυο του Καλοχωρίου, έχει προϋπολογισμό ύψους 75 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου αναβαθμίζεται μέρος του τοπικού οδικού δικτύου, με στόχο την βέλτιστη διαχείριση της κυκλοφορίας στο ιδιαίτερα επιβαρυμένο περιβάλλον της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) Καλοχωρίου και την αποκατάσταση της σύνδεσής της με το λιμάνι και την ΠΑΘΕ.
Αναλυτικότερα, η νέα οδική σύνδεση έχει μήκος 3,5 χλμ. περίπου, από τα οποία 1,4 χλμ. έχουν ήδη κατασκευασθεί.
Αναπτύσσεται επί οδογέφυρας αμφίδρομης κατεύθυνσης κατά το μεγαλύτερο της τμήμα και περιλαμβάνει:
-6 μεγάλες γέφυρες
-Εργασίες ολοκλήρωσης ανωδομής
-Κατασκευή συνδετήριου κλάδου μεταξύ της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης – Καλοχωρίου και του αριστερού κλάδου της οδογέφυρας
-Κατασκευή οδικών τμημάτων των κλάδων εισόδου και εξόδου του κόμβου σύνδεσης της οδογέφυρας με την ΠΑΘΕ
-Αναβάθμιση του τοπικού οδικού δικτύου της ΒΙΠΕ Καλοχωρίου, καθώς και αναμόρφωση τμημάτων του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου της ΠΑΘΕ, με την κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων και του κυκλικού ισόπεδου κόμβου της οδού Καλοχωρίου.
Λύση στην πρόσβαση των επιβατών στο σταθμό «Νέα Ελβετία»
Η λύση στο ζήτημα της διάνοιξης στην οδό Ψελλού, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των επιβατών στο σταθμό «Νέα Ελβετία» του Μετρό Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε το κεντρικό αντικείμενο της συνάντησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκε επίσης το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και συζητήθηκε η πρόοδος, αλλά και τα βήματα, που πρέπει ακόμη να γίνουν, για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ζέρβα, ο κ. Καραμανλής δήλωσε: «Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, αλλά και τις δικές μας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Είναι μία πόλη που έχει υποφέρει πολλά τα προηγούμενα χρόνια και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα. Όπως είπε και ο Δήμαρχος η κατάσταση στον ΟΑΣΘ δεν έχει καμία σχέση με αυτή που υπήρχε στο παρελθόν, από 220 λεωφορεία που παραλάβαμε στο δρόμο σήμερα είναι πάνω από 400. Επομένως και η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται με τη διαδικασία του leasing, που ξεκίνησε εδώ από τη Θεσσαλονίκη, ένα πρωτοποριακό μέτρο, είναι πολύ καλύτερη από αυτή που ήταν. Αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι και δε μένουμε εδώ. Θέλουμε να δημιουργήσουμε αστικές συγκοινωνίες ακόμη καλύτερες.
Σήμερα με το Δήμαρχο λύσαμε και ένα άλλο ζήτημα που έχει να κάνει με τη διάνοιξη στην οδό Ψελλού. Εμείς ως Υπουργείο και ως Αττικό Μετρό αυτό που έπρεπε να κάνουμε και πράγματι είχαμε κάνει, ήταν να βρούμε τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις, έτσι ώστε να υπάρχει οδική σύνδεση με το σταθμό του Μετρό. Διότι φανταστείτε πόσο κωμικό θα ήταν για μία σύγχρονη πόλη να έχει ένα μετρό και να μην έχει σύνδεση με το Μετρό. Ο Δήμος εδώ και καιρό έχει ένα πλάνο για ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής. Το ζήτημα – όπως πάντα στην Ελλάδα – δεν ήταν μόνο οι μελέτες, αλλά και πού θα βρούμε τη χρηματοδότηση. Μετά από πρόταση που έκανε το Υπουργείο μας, τα χρήματα αυτά θα δοθούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το ΕΣΠΑ. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη συνδρομή του. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα χρήματα αυτά έρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους. Ένα ζήτημα το οποίο φάνταζε μικρό αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, επιτέλους λύνεται.
Επίσης ο Δήμαρχος μου παρουσίασε ένα πολύ φιλόδοξο και πολύ πρωτοποριακό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και πως μπορεί να αλλάξει πραγματικά μορφή η Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε σε λίγα χρόνια αυτή η πόλη να μην έχει καμία σχέση με αυτό που ζούμε σήμερα. Αυτό είναι το όραμα όλων μας και για αυτό θα δουλέψουμε όλοι μαζί».
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης: «Να δούμε τι θα πει η απόφαση του ΣτΕ, αλλά εδώ υπάρχει μία πραγματικότητα. Ότι σε αυτή την πόλη το έργο του Μετρό συζητιέται εδώ και 15 χρόνια. Είναι το μόνο έργο Μετρό στην Ευρώπη που έχει μπει σε τρία χρηματοδοτικά προγράμματα. Τώρα, το εάν θα έχουμε καθυστέρηση, να το ρωτήσετε σε αυτούς που έκαναν προσφυγές.
Διότι έγινε μία προσφυγή, που δεν έπρεπε να γίνει, κατά την ταπεινή μου άποψη. Καθυστέρησε η απόφαση, διότι λόγω Covid και τα δικαστήρια ήταν κλειστά. Επομένως, αφού δούμε με προσοχή την απόφαση, την οποία αναμένουμε τις επόμενες ημέρες, θα μπορέσουμε να δούμε και το χρονοδιάγραμμα.
Πρέπει να αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και να καταλάβουμε ότι εμείς θέλουμε ένα Μετρό που να έχει και το Σταθμό Βενιζέλου, που θα αναδείξει την αρχαία κληρονομιά, αλλά θα είναι και ένα Μετρό, το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της πρωτεύουσας των Βαλκανίων».
Γιατί είναι σημαντική η διάνοιξη στην οδό Ψελλού
Ο τερματικός σταθμός «Νέα Ελβετία» του Μετρό Θεσσαλονίκης προβλέπεται να λειτουργήσει στην περιοχή του αδιάνοικτου σήμερα τμήματος της οδού Μιχαήλ Ψελλού. Υπήρχε συνεπώς ο κίνδυνος κατά την έναρξη λειτουργίας του Μετρό, να μην είναι δυνατή η πρόσβαση των επιβατών σε αυτόν.
Με την κατασκευή του τμήματος αυτού της οδού Μιχαήλ Ψελλού, θα συνδεθεί η Πυλαία με τη Θεσσαλονίκη και την Καλαμαριά, γεγονός μείζονος σημασίας για την περιοχή.
Στο αδιάνοικτο αυτό τμήμα όμως εμπλέκονται το ρυμοτομικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης, η επέκταση αυτού (περιοχή Κηφισιάς), το ρυμοτομικό σχέδιο της Πυλαίας, καθώς και περιοχή εκτός σχεδίου. Η αρμοδιότητα για την διάνοιξη της οδού ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά η γραφειοκρατία και οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις καθυστερούσαν την υλοποίησή του.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στα πλαίσια του ευρύτερου συγκοινωνιακού σχεδιασμού στην περιοχή, θα προχωρήσει στην κατασκευή Σταθμού Μετεπιβίβασης, μέσω του ΟΣΕΘ. Αποφασίσθηκε λοιπόν ότι ταυτόχρονα με τη διάνοιξη της οδού, θα κατασκευαστούν και δύο ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι για τη σύνδεσή της με την οδό Παπαναστασίου και με το υφιστάμενο τμήμα της Ψελλού.
Το έργο αυτό αποτελεί την πρώτη φάση του ευρύτερου σχεδιασμού για την ανάπλαση της νοτιοανατολικής πύλης του Δήμου Θεσσαλονίκης και έχει συμφωνηθεί να χρηματοδοτηθεί με πόρους από το Τομεακό Πρόγραμμα Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης, που αφορά στη συνολική ανάπλαση της περιοχής, θα πρέπει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη των απαραίτητων μελετών, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Επιπλέον σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων λύθηκε το θέμα της χρηματοδότησης του έργου και των απαραίτητων απαλλοτριώσεων, που θα γίνει από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
πηγή: newsauto