Είναι σημαντικό το ότι στη φάση των ομίλων δέκα από τα 81 γκολ επιτεύχθηκαν στις καθυστερήσεις.
Και επειδή αργά ή γρήγορα ξεκαθαρίζει η ιστορία, η Ιταλία που διασώθηκε στη φάση των ομίλων, μ’ ένα γκολ που πέτυχε στις καθυστερήσεις, ισοφαρίζοντας την Κροατία, υποχρεώθηκε να γυρίσει σπίτι αφού έχασε με 2-0 από την Ελβετία στη φάση των 16 .
Το Βέλγιο συνέχισε, επειδή οι Ουκρανοί αστόχησαν στο τελευταίο τους σουτ, αλλά αποκλείστηκε με γκολ τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος από τη Γαλλία. Η Κροατία, των μεγάλων διοργανώσεων, και η Σερβία των πολλών ταλαντούχων, γύρισαν νωρίς σπίτι. Συγκινήσεις υπήρξαν, αλλά σπουδαίο ποδόσφαιρο δεν είδαμε. ΄Η αν προτιμάτε τόσο καλό όσο περιμέναμε.
Πάντα υπάρχουν εξηγήσεις. Ο ένας λόγος μπορεί να είναι η κόπωση, αλλά ο σημαντικότερος πιστεύω είναι ότι τα αουτσάϊντερ… δυνάμωσαν. Τα παραδοσιακά φαβορί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν έφθασαν την απόδοση τους τα επίπεδα που περίμεναν οι φίλαθλοι και οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές ήταν εκτός… ρυθμού.
Η τάξη άρχισε να αποκαθιστάται στη φάση των 16, από την οποία Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ολλανδία και Τουρκία διεκδικούν την πρόκριση στους ημιτελικούς. Η Αγγλία απέφυγε το… «μονοπάτι του θανάτου», οπότε ο δρόμος προς την πρώτη της παρουσία σε τελικό μακριά από το μεγάλο Νησί γίνεται πιο εύκολος. Νίκησε την Σλοβακία, και τώρα έχει απέναντι την Ελβετία η οποία εκπλήσσει με την απόδοση της. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Αγγλία δεν έχει πείσει.
Πάντως, η ιστορία των Euro μας έχει διδάξει ότι πολλές φορές εξελίσσεται στη διοργάνωση των εκπλήξεων. Υπήρξαν χρονιές που τα φαβορί απογοήτευσαν και τα αουτσάιντερ έκαναν εντυπωσιακή πορεία. Η Ελλάδα του 2004 και η Δανία του 1992 είναι τα πιο τρανταχτά παραδείγματα. Το 2016 η Πορτογαλία δεν είχε κερδίσει ούτε ένα παιχνίδι της στους ομίλους. Επειτα, βγαίνοντας ζωντανή από παρατάσεις και πέναλτι, στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το 2021 η Ιταλία έγινε φαβορί στην πορεία και έφτασε σε έναν απρόσμενο θρίαμβο, ανάμεσα σε δυο «καταστροφές» (στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022).
Η Γαλλία έχει στο φετινό Euro τον τίτλου του φαβορί, όπως και το 2021, χρονιά που αποκλείστηκε από τους Ελβετούς. Απ’ ότι είδαμε μέχρι τώρα δύσκολα κάποιος θα έβαζε το χέρι στη φωτιά για την ομάδα που θα σηκώσει το τρόπαιο.
Οι Γερμανοί σκοράρουν δύσκολα και περιμένουν πολλά από τον Τόνι Κρόος. Οι Αγγλοι κουβαλούν τις αποτυχίες τους στις μεγάλες διοργανώσεις, κι αυτό τους φορτώνει με άγχος. Εχουν να σηκώσουν τρόπαιο από το 1996.
Οι Γερμανοί δίνουν την αίσθηση ότι σε κάθε αγώνα προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο τους ότι είναι το φαβορί για τον τίτλο. Με τα κάτω τους και τα πάνω τους οι Ολλανδοί. Οι Ισπανοί είναι η ομάδα η οποία πρόσφερε το θεαματικότερο ποδόσφαιρο, και δεν δέχτηκε γκολ στη φάση των ομίλων, ούτε έχασε βαθμό.
Τέλος, η Πορτογαλία είναι ομάδα που έχει πολύ ταλέντο, αλλά το ότι συνεχίζει να «χτίζει» το παιχνίδι της πάνω στον Ρονάλντο, την κάνει προβλέψιμη. Το χειρότερο ότι ο σούπερ σταρ των Πορτογάλων δεν βρίσκεται σε καλό… φεγγάρι. Είναι η πρώτη φορά που δεν έχει σκοράρει, ούτε στη φάση των ομίλων, αλλά ούτε σ’ αυτή των 16. Ο Ρονάλντο έχει τελικές, αλλά δεν έχει στείλει την μπάλα στα δίχτυα.
Είναι ολοφάνερο ότι μέχρι τώρα τη διαφορά στο Euro δεν την κάνει η ποιότητα των ποδοσφαιριστών, αλλά η ένταση που βγάζουν μέσα στο γήπεδο οι ομάδες. Η Σλοβενία που είχε πολλά τρεξίματα, έβαλε δύσκολα στην Πορτογαλία και τελικά αποκλείστηκε στα πέναλτι.
Η μαχητικότητα και τα τρεξίματα ήταν που έδωσαν τη νίκη στη Γεωργία επί της Πορτογαλίας στη φάση των ομίλων. Οι Γεωργιανοί ήταν η πρώτη ομάδα του τουρνουά σε τάκλιν και ανακτήσεις της μπάλας, στη φάση των ομίλων. Η ενέργεια λοιπόν είναι αυτή η οποία θριαμβεύει στο φετινό Euro.
Υπάρχει και η Τουρκία η οποία έφτασε στους προημιτελικούς και αντιμετωπίζει την Ολλανδία. Δεν πρέπει να υποτιμούμε του Τούρκους που απέκλεισαν την Αυστρία που διαθέτει και μαχητικότητα και ταλέντο. Είναι ομάδα που οι διεθνείς της αγωνίζονται σε μεγάλα club της Ευρώπης και το 2008 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Euro.