Tην πρώτη εικονική παρουσιάστρια ειδήσεων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης εγκαινίασε ένα τηλεοπτικό δίκτυο στο Κουβέιτ. Με την ονομασία "Fedha", η τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάστρια έκανε το ντεμπούτο της στον λογαριασμό Twitter του Kuwait News.
Ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης του Kuwait News, δήλωσε στο AFP ότι η κίνηση αυτή δοκιμάζει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να προσφέρει "νέο και καινοτόμο περιεχόμενο" και ότι η εικονική παρουσιάστρια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση δελτίων ειδήσεων.
Τα ξανθά μαλλιά και τα ανοιχτόχρωμα μάτια της παρουσιάστριας αντικατοπτρίζουν τον ποικιλόμορφο πληθυσμό της χώρας από Κουβεϊτιανούς και ομογενείς, σύμφωνα με τον ίδιο.
Το βίντεο προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων και από δημοσιογράφους - κάποιοι το επαινούν ως καινοτομία, άλλοι εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τη δεοντολογία της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στις αίθουσες ειδήσεων.
Το Κουβέιτ δεν είναι η πρώτη χώρα που παρουσιάζει έναν παρουσιαστή ειδήσεων που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη. Το 2018, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας παρουσίασε τον δικό του εικονικό παρουσιαστή.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Goldman Sachs τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ισοδύναμο 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση ανέφερε ότι η τεχνολογία μπορεί επίσης να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και αύξηση της παραγωγικότητας.
Αλλά η ταχεία άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο έχει επίσης προκαλέσει φόβους σχετικά με τις δυνατότητές της να διαδώσει την παραπληροφόρηση και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη.
«Νομίζω ότι οι ειδησεογραφικές εκπομπές ήταν κατά κάποιο τρόπο το τελευταίο προπύργιο της αλήθειας για πολλούς ανθρώπους που μπορούν να δουν το πρόσωπο ενός ατόμου, να ακούσουν τη φωνή του και να καταλάβουν ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και αν μπορούν να τον εμπιστευτούν» σημειώνει η Brandi Geurkink, σύμβουλος στρατηγικής και τεχνολογίας της Reset. «Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης το κάνει αυτό πιο περίπλοκο και θολώνει ακόμη περισσότερο τα όρια. Οπότε νομίζω ότι είναι αρκετά ανησυχητικό.»
Υπενθυμίζεται ότι το Κουβέιτ κατατάσσεται στην 158η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα του 2022. Οι ειδικοί θέτουν ερωτήματα σχετικά με το αν η αντικατάσταση των ανθρώπων με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερη ελευθερία έκφρασης για τους δημοσιογράφους στη χώρα.
Πηγή: Euronews Greece
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook