Το ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu επέλεξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας για να στήσει το νέο του επικοινωνιακό σόου, δίνοντας συνέχεια στο σήριαλ της εμπρηστικής ρητορικής έναντι της Ελλάδας που ξεκίνησε την παραμονή της πρωτοχρονιάς.
Η επίσκεψη του Χουλουσί Ακάρ στο «αεροπλανοφόρο», το οποίο ελλείψει κατάλληλων αεροσκαφών κατέληξε να βαπτιστεί «πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων», μαρτυρά την αγωνία της Άγκυρας να περισώσει ό,τι μπορεί από ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που «ναυάγησε» στα νερά της «Γαλάζιας Πατρίδας» εξαιτίας της αποτυχημένης και συχνά επιπόλαιας εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Το «άδειο» πλοίο
Το TCG Anadolu προορίζονταν να γίνει η ναυαρχίδα του τουρκικού Στόλου. Το καμάρι της Άγκυρας όμως, δεν παρά ένα «κενό» πλοίο που κόστισε ένα δισεκατομμύριο δολάρια, για να θυμίζει στους Τούρκους το τίμημα των επιλογών του καθεστώτος Ερντογάν. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2016 σε τουρκικά ναυπηγεία και ο σχεδιασμός του βασίζεται στο ισπανικό αεροπλανοφόρο Juan Carlos I. Αποτελεί μάλιστα τη μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μαδρίτη.
Στόχος της τουρκικής ηγεσίας, ήταν το Anadolu να αποτελέσει την πλατφόρμα από την οποία θα επιχειρούσαν τα υπερσύγχρονα F-35B κάθετης προσνήωσης. Όμως, η εμμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην απόκτηση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 που αποτελούν κίνδυνο για την αμυντική τεχνολογία του ΝΑΤΟ και οι στενές σχέσεις που ανέπτυξε το Λευκό Σαράι με το Κρεμλίνο, οδήγησαν στην οριστική αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Στην αγορά των εξοπλισμών δεν υπάρχει, προς το παρόν, άλλος τύπος μαχητικού αεροσκάφους που να μπορεί να επιχειρήσει από πλατφόρμες όπως το Anadolu και έτσι το πανάκριβο πλοίο κατέληξε να γίνει ένα πλωτό «ελικοδρόμιο».
Καμία ανησυχία
Το TCG Anadolu επρόκειτο να μεταφέρει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας μια πλωτή βάση επιχειρήσεων με πανίσχυρα αεροσκάφη και δυνατότητες μεταφοράς αρμάτων μάχης και Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.
Το ελληνικό Επιτελείο γνώριζε τους σχεδιασμούς της Άγκυρας ήδη από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και φρόντισε να λάβει τα μέτρα του ακόμη και για την περίπτωση που το Anadolu θα επιχειρούσε πράγματι ως αεροπλανοφόρο. Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές μάλιστα, μεταφέρουν στο CNN Greece, ότι ένα πλοίο τέτοιου μεγέθους, στο «κλειστό» περιβάλλον του Αιγαίου, αποτελεί εύκολο στόχο. «Δεν είναι δυνατόν να αστοχήσεις, είναι τεράστιο και με περιορισμένες αμυντικές δυνατότητες» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σενάρια πολέμου
Προφανώς, η αρχική στόχευση της Άγκυρας ήταν να αναπτύξει το Anadolu σε περιοχές που διεκδικεί με το παράνομο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», στα νότια της Κρήτης, τη Λιβύη ή την Κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να παρέχει κάλυψη στα γεωτρύπανα της ή σε περίπτωση επεισοδίου με την Ελλάδα να διαθέτει μια προκεχωρημένη αεροναυτική «βάση» στο Ιόνιο ή την Αδριατική, δημιουργώντας συνθήκες κορεσμού στην ελληνική αεράμυνα.
Οι εξελίξεις όμως ακύρωσαν στην πράξη τα όνειρα της Άγκυρας, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας να αξιοποιεί το πλοίο για τη μοναδική αποστολή που μπορεί πλέον να εκτελέσει, ως εξέδρα, δηλαδή, για νέες ρητορικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας.
Ακόμη και αν κάποια στιγμή ολοκληρώσει τις θαλάσσιες δοκιμές, αν και ήδη έχει ξεπεράσει κατά δύο έτη το χρονοδιάγραμμα ένταξης σε υπηρεσία, το Anadolu δεν θα αποτελεί σημαντική απειλή για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Άλλωστε, τα Επιτελεία γνωρίζουν καλά τα ευαίσθητα σημεία των συγκεκριμένων πλοίων καθώς συνεκπαιδεύονται με τα αντίστοιχων δυνατοτήτων αιγυπτιακά και γαλλικά ελικοπτεροφόρα Mistral.
πηγή: cnn.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook