Αν έχετε βαρεθεί τα συνηθισμένα φρούτα, μήλο, αχλάδι, μπανάνα, άντε και καμιά φράουλα ή κανένα κεράσι, και θέλετε μια καινούρια γεύση, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τα υπέροχα ακτινίδια. Δεν μιλάμε για τα συνηθισμένα πράσινα, αλλά για τα κατακίτρινα ακτινίδια που είναι πιο σπάνια κι έχουν πολύ πιο ήπια και γλυκιά γεύση. Θυμίζουν παράξενα εξωτικά φρούτα.
Τα χρυσά ακτινίδια κάνουν καλό
Τα ακτινίδια είναι πολύ γευστικά φρούτα που μόνο καλό μας κάνουν. Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C, μια βιταμίνη-κλειδί για την καλή υγεία του οργανισμού. Η βιταμίνη C είναι πολύτιμη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση κολλαγόνου που είναι βασικό δομικό συστατικό όλων των ιστών του σώματος.
Συνηθίζουμε να ταυτίζουμε τη βιταμίνη C με τα πορτοκάλια, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως σωστό. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει 70mg βιταμίνης C, ποσότητα αισθητά μικρότερη σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά.
Για παράδειγμα, δύο μικρά ακτινίδια έχουν σχεδόν τη διπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ενώ στα χρυσά ακτινίδια είναι ακόμη πιο υψηλή. Δύο μεσαία χρυσά ακτινίδια υπερκαλύπτουν την ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας. Επιπρόσθετα, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, τα χρυσά ακτινίδια είναι ένα εξαιρετικό σνακ για μικρούς και μεγάλους μετά τις αθλητικές δραστηριότητες, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν θέματα δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας γνωρίζουν ότι δύο ακτινίδια κάθε μέρα λύνουν αυτά τα προβλήματα.
Μια φλούδα γεμάτη βιταμίνες
Τα χρυσά ακτινίδια, σε αντίθεση με τα πράσινα, είναι εξαιρετική επιλογή όταν θέλουμε να πάρουμε ένα φρούτο μαζί μας, στη δουλειά, στο γραφείο, στο γυμναστήριο ή στη βόλτα. Κι αυτό γιατί έχουν ένα υπερατού: τρώγονται με τη φλούδα! Η φλούδα τους δεν είναι χνουδωτή, αλλά απαλή και γευστική και η αλήθεια είναι ότι απογειώνει την περιεκτικότητα του φρούτου σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Μπορούμε λοιπόν τα το καθαρίσουμε, όπως ένα πράσινο, και να το κόψουμε κατά μήκος σε 4 κομμάτια ή σε στρογγυλές φέτες ή απλά να το δαγκώσουμε με τη φλούδα, όπως ένα μήλο. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι αυτή η ευκολία στη μεταφορά και στην κατανάλωση είναι που κάνει τα μήλα και τις μπανάνες τόσο δημοφιλή σε μικρούς και μεγάλους.
Τα χρυσά ακτινίδια μοιάζουν να είναι τα ιδανικά φρούτα. Έχουν πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες, έχουν γεύση και άρωμα, είναι εύκολα στη μεταφορά και μπορούμε να τα απολαύσουμε χωρίς να τα καθαρίσουμε. Μάλλον θα γίνουν το νέο αγαπημένο μας φρούτο!'
Τα χρυσά ακτινίδια στη αγορά
Τα χρυσά ακτινίδια είναι μια νέα ποικιλία που γνωρίζει διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, εξαιτίας τόσο της μορφής όσο και της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί οι καλλιέργειες των χρυσών ακτινίδιων και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε περιοχές της Ηπείρου, όπως η Άρτα και η Πρέβεζα.
Τα βρίσκουμε λίγο πιο δύσκολα από τα πράσινα, κυρίως σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ (όπως τα ΑΒ Βασιλόπουλος) και σε κάποια καλά ενημερωμένα οπωροπωλεία και ντελικατέσεν που διαθέτουν πιο σπάνιες ποικιλίες φρούτων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Μπαλάσκα στα νότια προάστια, τα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος στα βόρεια προάστια και τον Κήπο στην Πλατεία Μαβίλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρυσά ακτινίδια που θα βρούμε είναι κυρίως εισαγωγής και αρκετά πιο ακριβά από τα πράσινα, με την τιμή τους να κυμαίνεται από 7,40€ μέχρι 8.80€ το κιλό.
www.olivemagazine.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook