Φρένο στους κινδύνους από την καθιστική ζωή μπορεί να βάλει μια απλή και σύντομη δραστηριότητα, αναφέρει πρόσφατη μελέτη, ένα tip σωτήριο για άτομα με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.
Η άσκηση ωφελεί αποδεδειγμένα τον οργανισμό και μπορεί να προφυλάξει από τους κινδύνους που ενέχει η καθιστική ζωή, ταυτόσημη με την καθημερινότητα όσων απασχολούνται σε δουλειές γραφείου.
Σύμφωνα με πρόσφατη μικρή μελέτη, δεν είναι ανάγκη να επιδοθείτε σε ολοκληρωμένη προπόνηση στο διάλειμμά σας για να αποτρέψετε τις συνέπειες της καρέκλας… Αρκεί απλώς να την αποχωρίζεστε κάθε μισή ώρα.
Κάθε ώρα που περνάμε καθιστοί ή ξαπλωμένοι, εξηγούν οι ερευνητές, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος για μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα δυσλειτουργιών που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες για καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη τύπου 2 και άλλα προβλήματα υγείας.
Ωστόσο, με τρία μόλις λεπτά σωματικής δραστηριότητας όπως περπάτημα ή χρήση σκάλας ανά μισή ώρα, ο κίνδυνος έδειξε να μειώνεται χάρη στη βελτίωση της ευαισθησίας στη γλυκόζη, χωρίς όμως ο θετικός αντίκτυπος να διαπιστώνεται και για μακροπρόθεσμους μεταβολικούς δείκτες, όπως η ανοχή στη γλυκόζη και το ενδομυϊκό λίπος, ανέφερε ο Δρ Erik Naslund, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, στη Σουηδία.
Στην έρευνα που διήρκησε τρεις εβδομάδες συμμετείχαν 16 παχύσαρκοι ενήλικες με αυξημένη καθιστική ζωή ή εργάζονταν σε θέσεις γραφείου. Για 10 ώρες την ημέρα, ένας ιχνηλάτης fitness τους υπενθύμιζε ανά 30 λεπτά να σηκωθούν από την καρέκλα τους και να πραγματοποιήσουν χαμηλής έως μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα όπως περπάτημα ή ανάβαση σκάλας.
Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, αυτή η σύντομη προσθήκη κίνησης οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα όπως και λιγότερες αυξομειώσεις σακχάρου που ενδεχομένως προέκυψε από την βελτιωμένη ροή του αίματος.
Οι ερευνητές υπογράμμισαν πως τα ευρήματα αναδεικνύουν τον ελάχιστο χρόνο σωματικής άσκησης που εξασφαλίζει τα παραπάνω οφέλη και πως αύξηση του χρόνου αυτού θα έχει αναλογικά περισσότερα θετικά αποτελέσματα.
«Το καθισιό είναι το νέο κάπνισμα», σχολίασε ο Δρ Len Horovitz από το Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη αναφορικά με τις βαρύτατες συνέπειες της αδράνειας σε ολόκληρο τον οργανισμό, από τους μύες και τις αρθρώσεις έως την κυκλοφορία του αίματος και το σάκχαρο στο αίμα, επισημαίνοντας πως κάθε θερμίδα που δεν καίγεται συσσωρεύεται στον οργανισμό.
Πηγή: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook