ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ
Το ντέρμπι ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ, δεν είναι ένα οποιοδήποτε ντέμπι. Είναι ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου για τους παίκτες αλλά και τους «φίλους» των δύο συλλόγων. Πρόκειται για μια αναμέτρηση, που χωρίζει την Θεσσαλονίκη στα δύο, και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς τις συγκινήσεις που έχει προσφέρει κατά το πέρασμα των χρόνων, αλλά και που θα συνεχίζει να προσφέρει μετέπειτα. Όσοι το έχουν ζήσει από την κερκίδα, αλλά κυρίως αυτοί που ρίχονται στην «μάχη», έχουν αποκτήσει μνήμες αλλά και εμπειρίες πο δύσκολα αποτυπόνονται απλά με λόγια. Υπάρχουν και αυτοί οι «33», ο οποίοι παραδόξως είχαν «cojones» που λένε και οι Ισπανοί, να φορέσουν την φανέλα και των δύο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πάμε να δούμε αναλυτικά αυτούς τους τολμηρούς ποδοσφαιρστές αλλά και προπονητές που έκαναν το δρομολόγιο «Κλεάνθης Βικελίδης - Τούμπα», αλλά και το αντίστροφο.
Οι Έλληνες Μιχάλης Βεντουρέλλης, Κώστας Βελλιάδης, Κώστας Καλογιάννης, Δημήτρης Σταυράκμπεης κι αρκετοί ακόμα ήταν αυτοί που έκαναν πρώτοι το δύσκολο εγχείρημα, ενώ ο πρώτος ξένος που «αλλαξοπίστησε», ήταν ο Νίκολα Νίκιτς. Ο Βόσνιος μετά από δυο σεζόν στον Άρη, με 53 συμμετοχές και 12 γκολ, αποφάσισε το καλοκαίρι του 1987 να αγωνιστεί με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Εκεί δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά αφού έμεινε μόνο μια σεζόν κάνοντας εννέα εμφανίσεις. Στον Άρη ο Νίκιτς, αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι καθώς κατάφερε να μπει στις καρδίες των φίλων των «κιτρίνων» όχι μόνο για τα γκολ που πέτυχε, αλλά και για τους ιδιαίτερους πανηγυρισμούς του.
Ο Κώστας Φρατζέσκος, ή αλλιως ο «σπεσιαλίστας» των εκτελέσεων φάουλ, έμεινε στον ΠΑΟΚ για περίπου μια τετραετία, έχοντας 129 συμμετοχές και 54 γκολ. Κατέχει το ρεκόρ των πιο εύστοχων εκτελέσεων φάουλ στην χώρα μας, γιαυτό άλλωστε του έχει δωθεί και το ψευδώνυμο «μίστερ φάουλ». Το 2003, ανακοινώθηκε από τον Άρη, εκεί όπου δεν κατάφερε να κάνει και πολλά καθώς μέτρησε μόλις 14 συμμετοχές και ένα γκολ.
Ο Γιώργος Θεοδωρίδης, ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Γερμανία με την φανέλα της Μπίμπριχ, και μόλις στα 17 μετακόμισε στον Άρη όπου αγωνιζόταν στην Β' Εθνική. Το 2002 έμεινε ελεύθερος από τους «κίτρινους» έχοντας 48 συμμετοχές και 3 τέρματα, για να υπογράψει στον «δικέφαλο» στον οποίο πέρασε σχεδόν μια τριετία με 36 συμμετοχές και μόλις 4 τέρματα.
Το αντίθετο δρομολόγιο χάραξαν ωστόσο τα τελευταία χρόνια και δυο πολύ σημαντικοί ξένοι παίκτες. Ο Βλάνταν Ίβιτς ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ από την Γερμανική Γκλάντμπαχ, αλλά το 2007 βρέθηκε στον Άρη πραγματοποιόντας εξαιρετική σεζόν, με 24 συμμετοχές και 4 τέρματα. Το καλοκαίρι του 2008 πήγε στον ΠΑΟΚ με τον οποίο «δέθηκε» πολύ περισσότερο και αγαπήθηκε όσο λίγοι. 4 χρόνια «θητείας», 120 συμμετοχές, 20 γκολ και σπουδαίες νίκες, ήταν λίγα από αυτά που έζησε ο Ίβιτς με την φανέλα του «δικεφάλου». Διετέλεσα μάλιστα και προπονητής στον ΠΑΟΚ κατακτώντας το κύπελλο Ελλάδας.
Κάτι παρόμοιο, έγινε και με τον Βίκτορ Βιτόλο, που έπαιξε για πρώτη φορά στη χώρα μας ως ποδοσφαιριστής του Άρη. Ο Ισπανός ήρθε το 2008 στον Άρη ως δανεικός από την Ισπανική Ρασίγκ Σανταντέρ, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στις 21 εμφανίσεις που έκανε με τους «κίτρινους», ώσπου το καλοκαίρι του 2009 υπέγραψε με τον ΠΑΟΚ κι έγινε το «alter ego» του Πάμπλο Γκαρσία στη μεσαία γραμμή για δυο σεζόν, μέχρι να τον αποκτήσει ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι του 2011. Ο Βιτόλο, πλέον δηλώνει φανατικός οπαδός του ΠΑΟΚ, και όποτε βρίσκει ευκαιρία παρακολουθεί τα παιχνίδια των «τριών» όπου και αγωνίστηκε καθώς όπως λέει ο ίδιος, τρέφει μεγάλο σεβασμό και αγάπη γι' αυτούς.
Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, που το καλοκαίρι του 2018 βρέθηκε τελικά στον Άρη. Ο 24χρονος δεξιός μπακ μάλιστα, άρχισε την καριέρα του από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, έφτασε να παίζει σταθερά στην πρώτη ομάδα, αλλά αυτό άλλαξε με τον πρωταθληματικό προπονητή του «δικεφάλου», Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος έδειξε πως δεν το εμπιστεύεται. Έπειτα, δόθηκε δανεικός στη Μπρέσια, με τον Άρη να του δίνει την ευκαιρία της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη υπογράφοντας συμβόλαιο διετούς διάρκειας. Πλέον αγωνίζεται στην Ζέμπλιν Μιχαλόβτσε, στο πρωτάθλημα της Σλοβακίας.
Ο Έργκις Κάτσε, μετανάστευσε μαζί με τους γονείς του σε ηλικία 3 ετών στην χώρα μας από την Αλβανία. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Αχιλλέα Τριανδρίας, για να μεταγραφεί στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ το 2005. Το ντεμπούτο του με τον «δικέφαλο», έγινε το 2011 στην εκτός έδρας ισοπαλία με τον Πανσερραϊκό. Καθιερώθηκε στον ΠΑΟΚ, με την παρουσία του Γιώργου Δώνη, και έκτοτε μέτρησε 113 συμμετοχές με 7 γκολ. Πλέον αγωνίζεται στον Άρη από τον Οκτώβρη, έχοντας αφήσει μέχρι στιγμής καλά «δείγματα γραφής».
Αναλυτικά οι «33» που φόρεσαν την φάνελα και των δύο
Μιχάλης Βεντουρέλης, Κώστας Βελλιάδης, Κώστας Καλογιάννης, Δημήτρης Σταυράκμπεης, Δημήτρης Ραπτόπουλος, Δημήτρης Σταυρίδης, Βασίλης Λάζος, Νίκολα Νίκιτς, Κυριάκος Αλεξανδρίδης, Απόστολος Τσουρέλας, Κώστας Οικονομίδης, Αντώνης Γιουκούδης, Μιχάλης Γκέκας, Νίκος Παναγιωτίδης, Μπάμπης Νικολάου, Στέφανος Μπορμπόκης, Δημήτρης Μάρκος, Γιώργος Κούτσης, Γιώργος Θεοδωρίδης, Χρήστος Λαμπάκης, Κώστας Φραντζέσκος, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, Νίκος Σκαρμούτσος, Κώστας Χαλκιάς, Βλάνταν Ίβιτς, Θανάσης Παπάζογλου, Βίκτορ Βιτόλο, Αριστοτέλης Καρασαλίδης, Χρήστος Ιντζίδης, Μάρκος Βελλίδης, Χουσεΐν Μουμίν, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Έργκις Κάτσε
Διαδρομές ανάμεσα σε πάγκους
Ο λόγος για τον Κλεάνθη Βικελίδη. Τον άνθρωπο που έχει δώσει το όνομά του στο γήπεδο του Άρη. Το σύμβολο των «κιτρίνων» την αγωνιστική περίοδο 1956-1957 διετέλεσε προπονητής του ΠΑΟΚ, έχοντας φύγει μόλις από τον Άρη. Βέβαια, επέστρεψε άμεσα την επόμενη χρονιά στο «Χαριλάου», κάνοντας άλλες δυο θητείες στον πάγκο της ομάδας. Ο θρυλικός επιθετικός του Άρη, μέτρησε 131 συμμετοχές με 72 γκολ.
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, σε μια δύσκολη εποχή για τον «δικέφαλο». Σημαντικότερη του στιγμή, ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου το 2001, μετά από 27 ολόκληρα χρόνια, επικρατόντας του Ολυμπιακού με 4-2. Συνολικά με τον ΠΑΟΚ, σε 117 επίσημους αγώνες, σημείωσε 63 νίκες, 28 ισοπαλίες και 26 ήττες (ποσοστό νικών: 53,8%).
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2007 ανέλαβε τα ηνία της ομάδας του Άρη υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, παραιτήθηκε όμως αιφνιδιαστικά λίγο πριν το ξεκίνημα της περιόδου 2008-09. Υπό τις οδηγίες του η ομάδα προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ αγωνίστηκε και στον τελικό Κυπέλλου της σεζόν 2007- 2008, όπου και έχασε από τον Ολυμπιακό με 2-0.
Εκτός από τους Βικελίδη και Μπάγεβιτς, στον πάγκο των «δύο» κάθισαν και οι Νίκος Αγγελάκης, Μπράνκο Στάνκοβιτς, Τάις Λίμπρεχτς, και Γιώργος Παράσχος.