Σε καλό κλίμα, και διαφορετικό από το αναμενόμενο σε σχέση με όλα όσα έχουν προηγηθεί μετά την προαναγγελία διαγραφής παλιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος στην Κουμουνδούρου.
Έτσι περιέγραψαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τη συνάντηση στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να μην εμφανίστηκε τόσο αιχμηρός όσο ήταν οι αναρτήσεις του από τις ΗΠΑ αλλά με πιο ενωτικό «αέρα» με τον πρώτο που συναντά στα γραφεία να είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αν και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απάντησε στο αίτημα του πρώην υπουργού να παρθούν πίσω οι διαγραφές, οι δυο τους φαίνεται να συζήτησαν σε καλό κλίμα ενώ αργότερα, πριν την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, αγκαλιάστηκε με την Έφη Αχτσιόγλου. Πάντως, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να διαμήνυσε πως «θέλω πειθαρχία. Θέλω τα στελέχη στις δημόσιες παρεμβάσεις τους να είναι προσεχτικά και όποιες διαφωνίες έχουν να τις λένε στα όργανα, σύμφωνα με το καταστατικό».
Ενδεικτικό πάντως της ενωτικής διάθεσης του προέδρου ήταν και η αριστερή στροφή που έκανε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να θεσμοθετηθούν ξανά οι Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά και την υποχρέωση αύξησης του κατώτατου μισθού, θέματα για τα οποία του είχε ασκήσει δριμεία κριτική η εσωτερική αντιπολίτευση μετά την ομιλία του στον ΣΕΒ. Ο νέος πρόεδρος επανέλαβε τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος του και μάλιστα έκανε και ονομαστική αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, του οποίου το έργο ως υπουργού Οικονομικών και εξήρε.
Η αναφορά θα μπορούσε να είναι ένα ανοιχτό προσκλητήριο παραμονής στην Κουμουνδούρου, προς τον άτυπο επικεφαλής της «Ομπρέλας».
Το στοίχημα της Πολιτικής Γραμματείας
Πάντως, οι ισορροπίες στην Κουμουνδούρου είναι λεπτές και εύθραυστες ειδικά αν δεν παρθούν πίσω οι «διαγραφές» σε βάρος των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο θα γίνει η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία και θα εκλέξει την τριμελή ομάδα που θα εξετάσει τις καταγγελίες σε βάρος των ιστορικών στελεχών του κόμματος, ώστε να ξεκινήσει η πειθαρχική έρευνα.
Μπορεί όλα να πήγαν καλό στο «φιλικό» Εκτελεστικό γραφείο, το «αγκάθι» της Πολιτικής Γραμματείας όμως παραμένει καθώς εκεί ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει τους συσχετισμούς, κάτι που ίσως θα προσπαθήσει να αλλάξει με το να αιτηθεί στην Κεντρική Επιτροπή την αλλαγή στη σύνθεση του καθοδηγητικού οργάνου, καθώς αυτό θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Αν εξασφαλίσει άλλωστε την αλλαγή της Κεντρικής Επιτροπής τότε αυτή θα ψηφίσει άλλη Πολιτική Γραμματεία στην οποία οριακά θα έχει τους συσχετισμούς.
Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κακοτράχαλος και η επόμενη ημέρα στην αξιωματική αντιπολίτευση δύσκολα θα είναι ενωτική ενώ μια πιθανή διάσπαση δεν φαίνεται να απομακρύνεται και εντελώς σαν σενάριο.
Ethnos.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook.