Λεπτές ισορροπίες σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας διανύει η Συρία. Κούρδος στρατιωτικός σημείωσε ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν στην κατοχή τους οπλισμό και προειδοποίησε για την ανάκαμψή του, τη στιγμή που η Τουρκία εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές.
Για την ανάκαμψη του Ισλαμικού Κράτους προειδοποιεί Κούρδος στρατιωτικός, σημειώνοντας πως οι μαχητές του έχουν στην κατοχή τους οπλισμό και θα μπορούσαν να τον χρησιμοποιήσουν για να απελευθερώσουν μαχητές τους που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές, που είναι υπό τη διοίκηση της κουρδικής πολιτοφυλακής (SDF), στη βορειοανατολική Συρία.
Ο διοικητής Μαζλούμ Αμπντί χαιρέτισε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, που τον φυλάκισε τέσσερις φορές, ωστόσο ήταν εμφανώς ανήσυχος μπροστά στην προοπτική να χρειαστεί να πολεμήσουν ξανά μάχες, που πίστευαν ότι έχουν νικήσει.
«Η δραστηριότητα του ΙΚ έχει αυξηθεί σημαντικά και ο κίνδυνος ανάκαμψη έχει διπλασιαστεί», δήλωσε και πρόσθεσε, «Έχουν τώρα περισσότερες δυνατότητες και περισσότερες ευκαιρίες», συμπλήρωσε.
Το SDF, που αποτελεί στενό εταίρο των ΗΠΑ, έπαιξε κομβικό ρόλο στη νίκη επί των Τζιχαντιστών το 2019. «Πολεμήσαμε εναντίον τους και το πληρώσαμε με 12.000 ψυχές. Νομίζω ότι σε κάποιο επίπεδο θα πρέπει να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν», τόνισε.
Η Άγκυρα θεωρεί το SDF προέκταση του PKK, που εδώ και δεκαετίες επιδιώκει τη δημιουργία μίας «νεκρής ζώνης» 30 χιλιομέτρων στην κουρδική περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας και μετά την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ έχει εντατικοποιήσει τις πιέσεις, ώστε να γίνει αυτή πραγματικότητα.
«Η υπ' αριθμόν ένα απειλή είναι τώρα η Τουρκία, επειδή οι αεροπορικές επιδρομές της σκοτώνουν τις δυνάμεις μας», σχολίασε ο Μαζλούμ Αμπντί.
Ο διοικητής της κουρδικής πολιτοφυλακής προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις των τουρκικών δυνάμεων πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα, καθώς τους αποσπούν την προσοχή από τις φυλακές, όπου κρατούνται 10.000 μέλη του ΙΚ.
Το BBC επισκέφτηκε τη φυλακή Αλ Σίνα, όπου κρατούνται περίπου 5.000 μέλη ή υποστηρικτές του ΙΚ. Η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι του προσωπικού ήταν εμφανής.
Η φυλακή βρίσκεται στις εγκαταστάσεις, που στέγαζαν στο πρόσφατο παρελθόν το εκπαιδευτικό ινστιτούτο της Αλ Χασάκα. Κάθε πόρτα κελιού είναι κλειδωμένη με λουκέτο και ασφαλισμένη με τρεις βίδες. Οι διάδρομοι χωρίζονται από βαριές σιδερένιες πόρτες. Οι φρουροί έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με μάσκες και κρατούν ανά χείρας γκλόμπ.
Κουρδικές πηγές ασφαλείας λένε ότι οι περισσότεροι από τους κρατούμενους στην Αλ Σίνα έχουν βαθιά πίστη στη φονταμενταλιστική ιδεολογία του ΙΚ κι ότι ήταν μαζί του μέχρι και την τελευταία μάχη.
Στο βρετανικό δίκτυο μίλησε με ένας 28χρονοε κρατούμενος με καταγωγή από την Αυστραλία, που δήλωσε ότι έφυγε από την πατρίδα του σε ηλικία 19 ετών, για να επισκεφθεί τη γιαγιά του στην Κύπρο. «Από εκεί, το ένα πράγμα έφερε το άλλο και κατέληξα στο Χαλέπι», είπε και υποστήριξε ότι εργαζόταν σε μια ΜΚΟ στην πόλη Ράκα, όταν το ΙΚ κατέλαβε την εξουσία.
Ο 28χρονος αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση, αν υποστηρίζει το ΙΚ, λέγοντας ότι μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της υπόθεσης του και πρόσθεσε πως ελπίζει κάποια μέρα να επιστρέψει στην Αυστραλία, αν και δεν είναι σίγουρος ότι θα είναι ευπρόσδεκτος.
«Ο Αλ-Σαράα υποσχέθηκε ότι θα δώσει πίσω σε όλους την ελευθερία τους»
Τρεις ώρες από τη φυλακή Αλ Σίνα, στον καταυλισμό Ροτζ, όπου στεγάζονται 3.000 μέλη οικογενειών μαχητών ή υποστηρικτών του ΙΚ πνέει αέρας αισιοδοξίας ότι πλησιάζει η ημέρα, που θα είναι και πάλι ελεύθεροι.
Ο καταυλισμός είναι περίκλειστος από τοίχους και συρματοπλέγματα ενώ φύλακες από τους πύργους παρακολουθούν κάθε κίνηση τους. Στον καταυλισμό ζουν αρκετές γυναίκες και παιδιά, που δεν έχουν καταδικαστεί.