Στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης έχει «μπλοκαριστεί» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εν αναμονή της απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο θα κρίνει αν δικαιούνται η όχι πρόωρη σύνταξη.
Ποιοι επηρεάζονται
Μια μεγάλη κατηγορία υπαλλήλων (υπολογίζονται σε 2.000) είναι εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους τον Φεβρουάριο, όπως ορίζει ο νόμος. Συνολικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εν λόγω υπαλλήλων που θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με αυτές τις διατάξεις τα επόμενα χρόνια ανέρχεται σε 5.000-6.000.
Οι δύο κατηγορίες
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας και σύμβουλο ασφαλιστικών θεμάτων Γιώργο Κουτρουμάνη, οι εν λόγω υπάλληλοι χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
Γυναίκες, κυρίως μητέρες ανηλίκων που συμπλήρωσαν 25ετία το 2010 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, σε ηλικία 56,9 ετών με μειωμένη σύνταξη, εντός του τρέχοντος ή και τα επόμενα χρόνια.
Γυναίκες και άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 και 2012 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα (με βάση τα μεταβατικά όρια) σε ηλικία 56-58 με μειωμένη σύνταξη εντός του τρέχοντος ή τα επόμενα χρόνια.
«Δεν μπορεί επί πέντε χρόνια να γίνεται αποδεκτός ο νόμος και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, και φέτος το ΓΛΚ να αλλάξει γνώμη», σχολιάζει ο κ. Κουτρουμάνης.
Σύμφωνα με το imerisia.gr, το θέμα εκτός από νομική έχει και πολιτική χροιά, καθώς το υπουργείο Εργασίας είχε κατ' επανάληψη διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, καθώς οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.
Για παράδειγμα, μια γυναίκα δημόσιος υπάλληλος εάν είχε 25ετία το 2011 και ήταν γεννημένη τον Ιούνιο του 1966, μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56 ακόμα και αν έπιανε αυτό το όριο ηλικίας τον Ιούνιο του 2022.
Ωστόσο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέφρασε διαφορετική άποψη για το αν η διαβεβαίωση του υπουργείου ισχύει και για τις μειωμένες συντάξεις του Δημοσίου, προκαλώντας αναστάτωση σε χιλιάδες υπαλλήλους οι οποίοι είχαν ήδη αποχωρήσει από τις υπηρεσίες τους.
Μετά τη διχογνωμία που παρουσιάστηκε μεταξύ του ΓΛΚ και των υπηρεσιών του υπουργείου, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα.
πηγή: ethnos