Σε κρίσιμη καμπή μπαίνει η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλείται να αποδείξει ότι όλα τα κράτη - μέλη της από κοινού θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Οι ηγέτες θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστούν τα 750 δισ. ευρώ, αλλά και για το πως θα διαμορφωθεί το δημοσιονομικό πλαίσιο μέχρι 2027. Ήδη έχουν προκληθεί τριβές μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.
Η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία επιμένουν σε ένα μικρότερο πακέτο βοήθειας, στη μείωση του ποσού των επιχορηγήσεων, την αύξηση του ποσού των δανείων και σε πολύ αυστηρούς όρους για την παροχή βοήθειας. Αντίθετα, οι χώρες του Νότου θέλουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης να δοθούν κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων και η Ολλανδία θέλει μόνο δάνεια. Ο Σαρλ Μισέλ διατήρησε την πρόταση της Κομισιόν για επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ και δάνεια 250 δισ. ευρώ.
Μητσοτάκης: Μην γυρίσουμε πίσω χωρίς να υπάρξει λύση
Ο Πρωθυπουργός ήρθε σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει, να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, να παραμείνει η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και επίσης να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Μιλώντας στην Σύνοδο του ΕΛΚ ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, σημειώνοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ενώ παράλληλα εξέφρασε την αντίθεση του με την πρόταση που αφορά την μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα.