Σε πρόσθετο συναγερμό έχουν τεθεί τις τελευταίες ημέρες οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, όχι τόσο με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία, όσο, κυρίως, λόγω... Τουρκίας. Στην κυβέρνηση είναι διάχυτη η ανησυχία ότι ο Τ. Ερντογάν θα εκμεταλλευθεί την παγκόσμια αναταραχή που υπάρχει μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας και θα επιδιώξει τη μεγάλη πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας.
Πρόκληση που δεν θα κινείται στα όρια ενός συνηθισμένου θερμού επεισοδίου, αλλά θα συνιστά ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αυτήν τη φορά όχι στη θεωρία και στις δηλώσεις, αλλά στην πράξη και με συγκεκριμένες ενέργειες. Αυτό που φοβούνται στην κυβέρνηση είναι μια κίνηση που θα έχει να κάνει με κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου. Οι φόβοι αυτοί δεν είναι σε θεωρητικό επίπεδο, κάθε άλλο. Εξ ου και η Αθήνα έχει ενημερώσει σχετικά Ουάσιγκτον, Παρίσι και Βερολίνο. Επί της ουσίας έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο και έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις των κρατών αυτών να προβούν στις αναγκαίες κινήσεις προκειμένου να αποτρέψουν μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Άγκυρας. Παράλληλα έχουν προειδοποιήσει όλες τις πλευρές ότι η απάντηση της Ελλάδας σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της θα είναι και άμεση και σκληρή.
«Μόνο επιζήμιο θα είναι για την Τουρκία να επιχειρήσει να αξιοποιήσει καιροσκοπικά αυτήν τη συγκυρία», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, αποκαλύπτοντας με έμμεσο τρόπο τι ακριβώς ανησυχεί την κυβέρνηση. «Έχουν γνώση οι φύλακες», πρόσθεσε, ενώ από το Πεντάγωνο το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή για να δώσουν ένα σκληρό μάθημα σε όποιον αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η έντονη αντίδραση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της Αθήνας, ιδίως δε η διαμαρτυρία του ότι με τα λεγόμενά του ο κ. Δένδιας... δυσφημεί την Τουρκία!
Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι αναφορές του Τ. Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν χώρες που στο παρελθόν αποτελούσαν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα μπορούσε να διεκδικήσει να της επιστραφούν τα συγκεκριμένα εδάφη! Και φυσικά η αναφορά του αυτή αφορούσε πρωτίστως, αν όχι αποκλειστικά, την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη φρασεολογία χρησιμοποίησε και ο Βλ. Πούτιν για να αιτιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία.
Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία έχει εστιάσει την πολεμική έναντι της χώρας μας στα νησιά του Αιγαίου, θέτοντας κάθε τόσο θέμα αποστρατιωτικοποίησής τους. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο Τ. Ερντογάν θα επιμείνει για πολύ καιρό στο ζήτημα αυτό, ασκώντας πιέσεις σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν μεν με την τακτική που έχει υιοθετήσει, αλλά θεωρούν ότι η προσπάθειά του δεν θα βρει ευήκοα ώτα στη διεθνή κοινότητα και δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Έμπειροι διπλωμάτες τονίζουν ότι αν ο Τ. Ερντογάν μπει σε τέτοιου είδους διαπραγμάτευση, οι όροι που θα θέσει η Ελλάδα θα είναι τέτοιοι που δεν θα μπορεί να τους αποδεχθεί. Όροι όπως η άρση του casus belli, η μεταφορά κάθε είδους στρατιωτικής δύναμης από τα παράλια προς τα βάθη της Τουρκίας και σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Πρόσθετο λόγο ανησυχίας για την Αθήνα αποτελεί το γεγονός ότι το 2023 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη γειτονική χώρα εκλογές. Δεδομένου ότι σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο ο Τ. Ερντογάν έχει αποτύχει παταγωδώς, το μόνο πεδίο που του έχει απομείνει προκειμένου να... συγκινήσει τους τούρκους ψηφοφόρους είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Γι' αυτό και στην κυβέρνηση περιμένουν ότι τους επόμενους μήνες ο Τ. Ερντογάν θα ακολουθήσει πολεμική τακτική έναντι της Ελλάδας. Και αυτό ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να χαθεί ο έλεγχος και η κατάσταση να πάρει επικίνδυνες προεκτάσεις.
Πηγή: enoplos.gr