Χαραγμένο στη μνήμη της για πάντα θα μείνει το θέαμα που αντίκρισε φτάνοντας στο σπίτι στα Γλυκά Νερά, όπου σημειώθηκε η άγρια δολοφονία της Καρολάιν, υποστηρίζει η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου.
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το πρωινό της 11ης Μαΐου, όταν μπήκα στη σκηνή του εγκλήματος. Μια νεαρή κοπέλα δολοφονημένη στο κρεβάτι της, ένα σκυλί κρεμασμένο στην σκάλα και ένα ορφανό μωρό έξω στον δρόμο σε κάποια αγκαλιά.
Είναι πολύ σκληρή αυτή η δουλειά και κάποιες φορές γίνεται ακόμα σκληρότερη» δήλωσε η έμπειρη ιατροδικαστής, διευθύντρια στο Εργαστήριο Ιατρικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιεί κάθε χρόνο περίπου 1.000 νεκροψίες – νεκροτομές και άλλες 700 κλινικές εξετάσεις σε ζώντες οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε κάποιου είδους δικαστικό περιστατικό.
Μία δήλωση στο “Βήμα της Κυριακής” που καταδεικνύει ότι η έμπειρη ιατροδικαστής φαίνεται να είχε αντιληφθεί από νωρίς ποιος ήταν ο δράστης του αποτρόπαιου εγκλήματος.
“Αρχίσαμε από εκείνη την ώρα, η Ασφάλεια, τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια και εμείς από την ιατροδικαστική πλευρά να κολλάμε τα κομμάτια του παζλ. Εγώ έλεγα την επιστημονική μου άποψη όταν μου εζητείτο χωρίς να ρωτώ λεπτομέρειες για την πρόοδο των ερευνών και έτσι κάνω πάντα.
Παρέδωσα εγκαίρως τις ιατροδικαστικές εκθέσεις του θύματος και του δράστη, κλήθηκα να δώσω περαιτέρω εξηγήσεις όταν υπήρχε ένα νέο εύρημα και περίμενα τη στιγμή της κάθαρσης” πρόσθεσε η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου.
Επιπλέον, αναλύει την έξαρση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας μετά την καραντίνα αλλά και στα σχολεία και στον δρόμο, τις προσπάθειες συγκάλυψης ή την “υποχώρηση” των θυμάτων, όπως και τη συρροή των γυναικοκτονιών με βάση το φαινόμενο “copycat”.
“Φαίνεται ότι μετά την περίοδο της καραντίνας, υπάρχει πράγματι έξαρση του φαινομένου της βίας και θα ήταν πολύ χρήσιμο να γίνει μία σοβαρή κοινωνιολογική θεώρηση του φαινομένου. Από την πλευρά του ιατροδικαστή, έχω να σας πω ότι δεν βλέπουμε μόνο αύξηση στην ενδοοικογενειακή βία, αλλά αυξημένη βία σε κάθε πτυχή της ζωής, ακόμη και στο σχολείο μεταξύ των μαθητών, ή και στο δρόμο μεταξύ αγνώστων οδηγών.
Επίσης, είναι πολύ αυξημένες οι καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, δυστυχώς όμως οι αναφορές γίνονται μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος, οπότε η συμβολή της ιατροδικαστικής εξέτασης είναι πολύ μικρή. Δεν είναι τυχαίο ότι το έτος 2021 έχουν γίνει μέχρι τώρα 13 ανθρωποκτονίες συζύγων – συντρόφων, ένας αριθμός απίστευτος για τα δεδομένα της χώρας, συγκρινόμενος με τα προηγούμενα έτη…
Όταν μια συζυγοκτονία προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον του κοινού από τα ΜΜΕ, δίνει το έναυσμα για μια σειρά ανάλογων εγκλημάτων γνωστό και ως το φαινόμενο copycat”, εξήγησε η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου.