Αρθρογραφεί ο Θάνος Μπούζας
Η προηγούμενη δημοσίευσή μας αφορούσε τη βία που έχει ως πηγή τους οπαδούς του ποδοσφαίρου. Αναφερθήκαμε κυρίως στις ξένες χώρες, που έχουν ανεπτυγμένο τον ποδοσφαιρικό κλάδο, προκειμένου να δείξουμε ότι η βία εκτός γηπέδου, δεν ελέγχεται, όσο αποτελεσματική και πανίσχυρη είναι μια κυβέρνηση. Θεωρητικά μόνο κάποια χούντα με στρατιωτική συνεχή επέμβαση θα μπορούσε να καταστείλει, το άδοξο για την ανθρώπινη δυνατότητα, φαινόμενο. Αυτό αποδεικνύεται κι όλας, από τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα όπου η ποδοσφαιρική οπαδική βία επεκτάθηκε ανεπιστρεπτί και σε μεγάλο βαθμό, μακριά από τους αθλητικούς χώρους.
Σήμερα θα αναφερθούμε στην Ελλάδα με αφορμή τον βαρύ τραυματισμό ενός 31χρονου αστυνομικού από χωριό στις Σέρρες, ο οποίος αγαπούσε τόσο το επάγγελμά του ώστε να δώσει 3 φορές εξετάσεις για να προσληφθεί χωρίς να μπορεί να ξέρει τι τον περιμένει. Χούλιγκαν για μας σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό από το νόημα της λέξης πριν 15-20 χρόνια. Σήμερα ο χούλιγκαν είναι εν δυνάμει δολοφόνος.
Το απίστευτο δεν είναι το παραπάνω αλλά το ότι δεν τον νοιάζει ποιος θα το πληρώσει. Οι πλείστες περιπτώσεις δεν έχουν σχέση με κάποιου είδους εκδίκηση. Είναι η απόδοση της έκφρασης ενός πολτοποιημένου ,θεωρητικά, μυαλού που πιστεύει ότι η επίθεση στο άγνωστο θύμα είναι επιβράβευση για την αξία του ως άτομο. Στην Ελλάδα και κυρίως στο λεκανοπέδιο, υφίστανται ορδές οπαδών που ασπάζονται τον χουλιγκανισμό. Πλέον το ποδόσφαιρο δεν συνδέεται αποκλειστικά με τις θανατηφόρες ενέργειές τους. Το μπάσκετ, το βόλεϊ (που αφορά την περίπτωση του αστυνομικού) ακόμη και το χάντμπολ, αποτελούν πεδία εξάσκησης της διαβολικής συμπεριφοράς τους.
Απόδειξη τούτου είναι ότι ο συλληφθείς 18χρονος παινευόταν κιόλας για τη δολοφονική του πράξη. Μάλιστα έγινε γνωστό από τους αστυνομικούς ότι εκτός από τις ναυτικές φωτοβολίδες οι χούλιγκαν είχαν στη ζώνη τους ποσότητες δυναμίτη. Τέλος επιβάλλεται να αναφέρουμε ότι στα μέρη στα οποία συγκεντρώνονται, το κράτος δεν κάνει ούτε τους ελάχιστους ελέγχους. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι όποιους και να ψηφίσουμε, γι΄ αυτά τα θανατηφόρα ζητήματα δεν θα βρούμε λύση. Την τελευταία οκταετία παρακολουθήσαμε τραυματισμούς, θανάτους ενώ πολλά από τα περιστατικά μείναν άγνωστα. Οι χούλιγκαν του Ολυμπιακού, όπως ερεύνησαν και αποκάλυψαν οι αστυνομικοί, είχαν εκατοντάδες όπλα εκεί που υποτίθεται ότι βρίσκεται η έδρα τους.
Το στέγαστρό τους. Ένας απλός και επαναλαμβανόμενος έλεγχος σε όλα αυτά τα στέγαστρα των δολοφόνων, δε συμπεριλήφθηκε ποτέ στα σχέδια των κρατικών υπηρεσιών. Πως θα πάμε εμείς στο γήπεδο; Βλέπουμε μικρά παιδιά να συγκεντρώνονται σε μια κερκίδα και σκεφτόμαστε ότι πρέπει να έχουν τύχη και τη βοήθεια υπερφυσικής δύναμης για να μην τύχουν σε κάποιο θανατηφόρο επεισόδιο. Ως αποτέλεσμα της ανάδειξης του ζητήματος για πολλοστή φορά, το κράτος αποφασίζει κλείσιμο όλων των αθλητικών χώρων ως τον Φεβρουάριο. Μου θυμίζει τους διαιτητές που κάνουν αποχή. Τι εννοούμε; Αντί να παρθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, ανεξαρτήτου κόστους, κλείνουμε το φως για να μη βλέπουμε τους φονιάδες. Δε σας αρέσει αυτή η λύση;