Δείτε το φωτογραφικό υλικό
Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (EUC) και το Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF) που εδρεύει στο Cambridge Judge Business School ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας ερευνητικής συνεργασίας για την επιτάχυνση της τεχνολογικής χρηματοοικονομικής καινοτομίας και της ανταλλαγής γνώσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής και Μεσογείου.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συνεργαστεί με το CCAF για την ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών αγορών και την προώθηση της χρηματοοικονομικής ένταξης σε όλη τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο.
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ομάδας για να διευκολύνει τη έρευνα σε τρεις άκρως ολοκληρωμένους πυλώνες που θα συμβάλλουν στη δημιουργία και τη μεταφορά γνώσεων σχετικά με FinTech και τις ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (DFS).
Υπό αυτούς τους πυλώνες, το CCAF και το EUC θα αναλάβουν διεξοδικά ερευνητικά προγράμματα αγοράς και ρύθμισης στην περιοχή – τα αποτελέσματα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων που θα ενημερώνουν τόσο για την για ρύθμιση κανονισμών όσο και τη λήψη αποφάσεων στην αγορά. Επιπλέον, το CCAF και το EUC Xθα δημιουργήσουν και θα παράσχουν προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και εκπαίδευσης για ρυθμιστικές αρχές και φορείς χάραξης πολιτικής που βασίζονται σε δεδομένα και τεκμήρια. Αυτό θα περιλαμβάνει δραστηριότητες που κυμαίνονται από διαδικτυακά προγράμματα έως επιτόπια, εκτός διαδικτύου, εκπαίδευση στην περιοχή.
«Συνεργαζόμενοι στενά με κορυφαίους εμπειρογνώμονες του τομέα στην Κύπρου, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, και μέσω της συνεργασίας με θεσμικούς και εταιρικούς ενδιαφερόμενους καθώς και με ακαδημαϊκούς, πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα δημιουργήσει ένα νέο τρόπο σκέψης και θα προσφέρει καλύτερη κατανόηση μιας παγκόσμιας μεταβολής που ήδη έχει ισχυρές επιδράσεις για την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική χρηματοδότηση», λέει ο Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
«Με έναν αναπτυσσόμενο τομέα FinTech και ισχυρή κυβερνητική ηγεσία στον τομέα της καινοτομίας, πιστεύουμε ότι η Κύπρος θα είναι ένας σημαντικός στρατηγικός σύνδεσμος μεταξύ των περιοχών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, συμπληρώνοντας την υπάρχουσα συνεργασία μας με την Ακαδημία Παγκόσμιας Αγοράς του Αμπού Ντάμπι», υπογραμμίζει, ο Δρ. Robert Wardrop, Διευθυντής και Συνιδρυτής του CCAF. «Λαμβάνοντας υπόψη τα προσόντα του EUC για ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα βασισμένα στην τεχνολογία, καθώς και τους ισχυρούς δεσμούς του με τις επιχειρήσεις, τις ρυθμιστικές αρχές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε για την προώθηση του αντίκτυπου της FinTech στην περιοχή».
Ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, Πρύτανης του EUC, τονίζει τη σημασία μιας τέτοιας συνεργασίας: «Συνεργαζόμενοι με εταίρους όπως το CCAF, μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε στο κράτος, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, καινοτόμες λύσεις σε προκλήσεις, καθώς και να δημιουργήσουμε και να μοιραστούμε νέα γνώση. Οι κοινωνίες μας θα ωφεληθούν σημαντικά στην τρέχουσα αναταραχή και το τρέχον δύσκολο περιβάλλον».
Ως διεπιστημονικό ακαδημαϊκό ερευνητικό ινστιτούτο στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, το CCAF είναι αφιερωμένο στη μελέτη της εναλλακτικής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνολογικών χρηματοοικονομικών μέσων, και συστήματα που εκτείνονται πέρα από το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα. Διεξάγει πρωτοποριακή, διεπιστημονική, ενδελεχή και κριτική έρευνα στον τομέα και στοχεύει να έχει δυνατό αντίκτυπο όχι μόνο στην ηγεσία ακαδημαϊκής σκέψης, αλλά και στη πολιτική λήψης αποφάσεων και στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι παγκοσμίως.
Στο πλαίσιο αυτό, η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων «Ιωάννης Γρηγορίου» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με την ευρεία εμβέλεια στη βιομηχανία και την υψηλού επιπέδου έρευνα θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση για το έργο του CCAF, καθώς και για τον αναπτυσσόμενο τομέα της εναλλακτικής χρηματοδότησης και τα αναδυόμενα νέα εργαλεία της.