Έκπληξη και πλήθος ερωτημάτων συνοδεύουν την πληροφορία που επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ώρες από «πηγές» του ΤΑΙΠΕΔ, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ματαιώσει τον διαγωνισμό πώλησης του 67% του λιμένα Αλεξανδρούπολης.
Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που εκ προοιμίου είχε λάβει γεωπολιτικές διαστάσεις, καθώς το λιμάνι έχει βαρύνουσα σημασία στους αμερικανικούς και νατοϊκούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς. Ως εκ τούτου ο αμερικανικός παράγοντας είχε επιδείξει ιδιαίτερη ζέση προκειμένου το λιμάνι να περάσει στα χέρια «φιλικής» κοινοπραξίας και επουδενί στον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εκπροσωπεί ρωσικά συμφέροντα. Η ελληνική πλευρά που επιδιώκει την ενίσχυση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον και την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου στα Βαλκάνια και στη Ανατολική Μεσόγειο, κοίταζε σταθερά προς την «προώθηση» των προτάσεων αμερικανικού «χρώματος».
Στην τελική φάση, αυτή των δεσμευτικών προσφορών είχαν προκριθεί δύο κοινοπραξίες αμερικανικής επιρροής και προσανατολισμού, ενώ έμεινε εκτός νυμφώνος η πρόταση του Ιβάν Σαββίδη αλλά και αυτή του ομίλου Κοπελούζου. Και ενώ όλα έδειχναν ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα περάσει υπό αμερικανική επιρροή, η κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει αυλαία στον διαγωνισμό. Το δημοσίευμα των «Νέων» αναφέρεται σε γεωστρατηγικούς λόγους που οδήγησαν στην κυβερνητική απόφαση για ματαίωση. Εξ’ αρχής όμως γεωπολιτικές ήταν οι αιτίες που οι κοινοπραξίες με αμερικανικό «πυρήνα», πήραν ισχυρό προβάδισμα στον διαγωνισμό και έγιναν ακλόνητα φαβορί για τον λιμένα Αλεξανδρούπολης.
Η γεωστρατηγική συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον και ο ενισχυμένος ρόλος που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, μετά τη στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία, θα «σφραγίζονταν» και μέσω του διαγωνισμού για το κομβικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ευλόγως τίθεται το ερώτημα αν μεσολάβησε κάτι, το οποίο δυνητικά μπορεί να επηρεάσει τη γεωστρατηγική συνεργασία που διαμορφώνουν Ελλάδα και ΗΠΑ. Πώς η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει φραγμό σ’ ένα δρομολογημένο διαγωνισμό για τον οποίο ο αμερικανικός παράγοντας είχε δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον;
Το έκδηλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ουσιαστικό υπόβαθρο και ενισχύθηκε σημαντικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς προσφέρει την καλύτερη διαδρομή για την αποστολή αμυντικού υλικού στη χώρα με παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου.
Η σημασία του λιμανιού για τις ΗΠΑ
Η σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών έχει ενισχυθεί θεαματικά λόγω του πολέμου, καθώς προσφέρει την καλύτερη διαδρομή για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, με παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου. Η πρόσβαση που έχει δοθεί στις αμερικανικές δυνάμεις στο λιμάνι, επιτρέπει τη γρήγορη είσοδο στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στη συνέχεια μέσω του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα.
Έχει δηλαδή ξεκάθαρο και καίριο ρόλο στους άμεσους αμερικανικούς σχεδιασμούς που αφορούν τη σύρραξη στην Ουκρανία, αλλά και κομβικό-μακροπρόθεσμο προσανατολισμό, καθώς αποτελεί μια ισχυρή βάση των Αμερικανών κοντά στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας. Για όλα αυτά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και δη ο διαγωνισμός έλαβε σημαντικό γεωπολιτικό χαρακτήρα και συγκέντρωσε το ισχυρό ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση θα ανακοινώσει επισήμως την ματαίωση του διαγωνισμού. Να θυμίσουμε ότι δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει τα εξής επενδυτικά σχήματα:
Η κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η LIBERTY PORT HOLDINGS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. (θυγατρική QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT).
sofokleousin.gr