Θα ήταν όνειρο για χαιρέκακους και μηχανάκια μετρήσεων: ο τελικός του φετινού Masterchef ανάμεσα στους δύο (νυν; πρώην; κάποτε;) ερωτευμένους, τον Δημήτρη Μπέλλο και τη Μαρία Μπέη
Προσοχή: Δεν ξέρουμε αν θα γίνει. Ξέρουμε όμως ότι μπορεί να γίνει. Όχι εάν το θελήσει η μοίρα, η τύχη, αν πιάσουν τα βουντού όσων ζηλεύουν το ζεύγος. Το Μαράκι και ο Μπέλλος μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι εάν ο σωστός αλγόριθμος βάλει το χέρι του. Η μοίρα είναι ξεπερασμένη. Στις κουζίνες των ριάλιτι πλέον «μαγειρεύουν» με Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ποιο είναι το ιδανικό ζευγάρι φιναλίστ στο γκραν φινάλε του Masterchef 4; Το ποιος μαγειρεύει καλύτερα, ποιος αροζάρει καλύτερα την παστινάκη και ποιανού το αμούς-μπους είναι πιο δημιουργικό κ.λπ. ελάχιστα ενδιαφέρει. Χωρίς δράμα, χωρίς σύγκρουση χαρακτήρων, χωρίς σασπένς και κορύφωση της τραγικής έντασης, χωρίς ύβρη και κάθαρση (όχι καθαρτικό) κ.λπ, η συνταγή δεν πρόκειται να δέσει ποτέ. Η σάλτσα θα παραμείνει νερουλή και το πιάτο δεν θα περάσει το πάσο.
Συνεπώς, το ζεύγος των δύο, από πολλές απόψεις, καταλληλότερων υποψηφίων για το τρόπαιο -το έπαθλο και τα 50 χιλιάρικα που το συνοδεύουν- είναι ο Δημήτρης Μπέλλος και η Μαρία Μπέη. Είναι ιδανικοί, φυσικά, διότι είναι (ή υπήρξαν, όσο διαρκούσαν τα γυρίσματα) ζευγάρι «στην πραγματική ζωή» όπως λέει το κλισέ. Επουσιώδες το ότι ο ιδρυματισμός στο σπίτι του Masterchef δεν είναι η πραγματική ζωή.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός διαγωνισμός έχει ως βασικό συστατικό το στοιχείο του ριάλιτι. Το ριάλιτι με τη σειρά του είναι μια τηλε-αρένα. Όσο μεγαλύτερη η ίντριγκα, τα μίση και τα πάθη, τόσο το καλύτερο για τον τηλεθεατή. Και τι καλύτερο από ένα ζευγάρι ανθρώπων που τους ένωσε η μαγειρική και θα τους χωρίσει η τηλεόραση -ή το ανάποδο. Έτσι θα μπορούσε να το έχει θελήσει η μοίρα. Αλλά η μοίρα δεν έχει καμία δουλειά στο πώς ένα σύγχρονο ριάλιτι χειραγωγείται προς την επιθυμητή κατάληξη.
Τηλεοπτικοί σταθμοί του εξωτερικού έχουν ήδη αξιοποιήσει τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε να κρατούν ψηλά το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης αλγορίθμων είναι το ριάλιτι Are you the one? του MTV. Πρόκειται για ένα σόου προξενιών και ζευγαρωμάτων, στο οποίο όμως οι συνδυασμοί αντρών και γυναικών δεν αφέθηκαν στην τύχη. Προκειμένου το συμπτωματικό, το απρόβλεπτο της ερωτικής έλξης να υποταχθεί στη βούληση των παραγωγών και να εναρμονιστεί με το ζητούμενο για μεγάλα νούμερα τηλεθέασης, χρησιμοποιήθηκαν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε η εξέλιξη του σόου να διευκολύνει το ταίριασμα συγκεκριμένων αγοριών με συγκεκριμένα κορίτσια. Το αποτέλεσμα μοιάζει εντελώς τυχαίο -ενίοτε σατανικά τυχαίο. Αλλά δεν είναι.
Στα καθ' ημάς, το Masterchef θα μπορούσε να επωφεληθεί από την σχετική τεχνολογία. Βέβαια, κανένας αλγόριθμος δεν θα έφτανε ποτέ να αναπληρώσει την αυθεντική χολή που, όπως τακτικά ευαρεστείται, μοιράζεται με το κοινό της η Κατερίνα Λένη. Αν όμως εξαιρεθεί αυτή η αναντικατάστατη κακία, όλα τα υπόλοιπα περιλαμβάνονται στις δυνατότητες του πρέποντος αλγορίθμου. Το κάνουν αλλού και δουλεύει μια χαρά, γιατί όχι και στην Ελλάδα;