Στον «αέρα» βρίσκεται η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς μέχρις ότου να τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας Ακινήτων, με τους θεσμούς να… στυλώνουν τα πόδια για το επίμαχο ζήτημα, «πατώντας» και στο γεγονός ότι μόλις 100 εξ αυτών έχουν λάβει το πιστοποιητικό του ευάλωτου.
Πιο αναλυτικά, στο χθεσινό ραντεβού που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια με τους servicers κατέστη σαφές πως η όποια λύση θα πρέπει εντέλει να δοθεί σε επίπεδο principals, αφού η πρόταση – που ειρήσθω εν παρόδω έχει γίνει δεκτή, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την DGComp – να αναλάβουν οι εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού συστήματος τον ρόλο του Φορέα, λαμβάνοντας ένα μίσθωμα χαμηλότερο της δόσης του δανείου, αλλά και την επιδότηση του Δημοσίου που θα κυμαίνεται από 70 ευρώ έως 210 ευρώ, δεν φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα στους θεσμούς.
«Η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς περί ανάγκης προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών αποδυναμώνεται όταν παρουσιάζονται τα στοιχεία για το ύψος αυτών που έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό», σχολιάζουν πηγές με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πρόκειται για μόλις 100 άτομα, ενώ κάτι εκατοντάδες έχουν μπει στην πλατφόρμα, χωρίς, ωστόσο, να έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία. Αξίζει να αναφερθεί πως το κονδύλι για την επιδότηση του Δημοσίου δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, με τους δυνητικά ωφελούμενους να υπολογίζονται σε 3.000 – 5.000. «Ο χαμηλός αριθμός πιθανόν να οφείλεται στον εφησυχασμό που δημιουργήθηκε όλο το αμέσως προηγούμενο διάστημα από το οριζόντιο ‘πάγωμα’ των πλειστηριασμών», προσθέτουν οι παραπάνω πηγές.
Σταδιακά, πάντως, η «μηχανή» των πλειστηριασμών φαίνεται πως έχει αρχίσει να παίρνει μπροστά. Σχεδόν το 40% των 5.561 ηλεκτρονικών δημοπρασιών που είχαν προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ολοκληρώθηκαν, ενώ οι υπόλοιπες ανεστάλησαν. Ένας πολύ μικρός αριθμός δημοπρασιών ακυρώθηκε. Στο τρίτο τρίμηνο του 2021 (το οποίο περιλαμβάνει την ανάπαυλα του Αυγούστου), 3.414 από 4.600 προγραμματισμένους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ολοκληρώθηκαν, 1.163 ανεστάλησαν και 23 ακυρώθηκαν. Από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου δε και μέχρι το τέλος της χρονιάς έχουν προγραμματιστεί 7.181 πλειστηριασμοί, με τιμή πρώτης προσφοράς από ένα ευρώ μέχρι και 16.834.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, το χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία του Φορέα πηγαίνει κι άλλο πίσω, αφού εκκρεμεί η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή ήταν να ξεκινήσει έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2021 και επρόκειτο να ολοκληρωθεί, με την προεπιλογή των επιλέξιμων υποψηφίων, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2022. Θα ακολουθούσε η διεξαγωγή του ανταγωνιστικού διαλόγου και της φάσης υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
«Η διαδικασία για τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων έχει καθυστερήσει περαιτέρω, αν και αυτό δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την εφαρμογή του Πτωχευτικού Νόμου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις αρχές, το τελευταίο βήμα, ήτοι η επικύρωση της διαδικασίας επιλογής από το κοινοβούλιο, δεν αναμένεται πλέον να διεξαχθεί νωρίτερα από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2022, δηλαδή με καθυστέρηση εννέα μηνών συγκριτικά με την προηγούμενη συμφωνηθείσα ημερομηνία (τέλος Μαρτίου του 2022)», τονιζόταν στην 12η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Την ίδια στιγμή, η επενδυτική κοινότητα ζητά μία σειρά από «ανταλλάγματα», προκειμένου να συμμετάσχει στον Φορέα. «Για να δεχθούν οι επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους θα πρέπει να είναι σίγουροι πως θα λάβουν και τις κατάλληλες αποδόσεις. Οι αποδόσεις αυτές, έτσι όπως είναι σήμερα το σχήμα, κυμαίνονται σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό. Άρα, επιβάλλεται να γίνουν κάποιες αλλαγές», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, υπογραμμίζοντας πως, μεταξύ άλλων, θα πρέπει ο Φορέας να είναι ελεύθερος φορολογικών βαρών και να απαλλάσσεται από την υποχρέωση της τακτοποίησης των ακινήτων, παρά μόνον όταν πωλούνται σε κάποιον επενδυτή ή ιδιώτη, με την νομιμοποίηση τυχόν αυθαιρεσιών να βαραίνει τον τελευταίο.
Newmoney.gr