Μάχη για να μην μετατραπεί η ήπια αυξητική τάση της επιδημίας κορωνοϊού σε εκθετική, επιθετική αύξηση το επόμενο διάστημα δίνουν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας μας, ενεργοποιώντας τα «όπλα» τους. Ενώ η αγωνία παραμένει αμείωτη για την επιδημία στην ήδη «κόκκινη» Αττική και οι επιδημιολόγοι βάφουν και πάλι «κόκκινη» τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για περαιτέρω περιορισμό της κυκλοφορίας και lockdown στο λιανεμπόριο.
Η πορεία του κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην επικράτεια και ιδίως στην Αττική ήταν ξεκάθαρα ανοδική, όπως ξεκάθαρος είναι και ο κίνδυνος να μπει η Ελλάδα σε εκθετική τροχιά κρουσμάτων αρχικά και νοσηλειών στη συνέχεια, εάν δεν ληφθούν άμεσα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα είτε τοπικού είτε οριζόντιου χαρακτήρα. Όλοι οι αρμόδιοι συμφωνούν πως η αυξημένη κινητικότητα -που ξεκίνησε τις γιορτές και μοιάζει με πορεία δίχως φρένο-, η χαλάρωση της συμπεριφοράς των πολιτών αναφορικά με την προστασία τους και την τήρηση των μέτρων και οι δεδομένες, σε διασπορά στην κοινότητα, μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν βάλει σε μια επικίνδυνη δυναμική την επιδημία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατά την εβδομάδα 18-24 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί πανελλαδικά 3.435 κρούσματα κορωνοϊού, και την επόμενη, τελευταία εβδομάδα του μήνα, τα κρούσματα ανήλθαν συνολικά σε 5.702.
Κατά τις τρεις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου έχουν ήδη καταγραφεί 2.955 κρούσματα πανελλαδικά, με την τρέχουσα εβδομάδα να είναι κρίσιμη στην ολοκλήρωσή της και για την επιδημιολογική «διάγνωση» και για το πλέγμα μέτρων που αυτή θα επιφέρει μέσω της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της συνακόλουθης απόφασης της κυβέρνησης.
Η εκτίμηση περί 7.000 με 8.000 νέα κρούσματα για το διάστημα 3-10 Φεβρουαρίου, όπως διατυπώθηκε χθες στη Βουλή από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, φοβίζει αλλά δεν.. ξενίζει κανέναν με βάση τον εβδομαδιαίο αριθμό κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί και τη δυσκολία να αναχαιτιστεί η μετάδοση των κρουσμάτων.
Η επιβάρυνση στις ΜΕΘ
Η εκτίμηση για την σχεδόν προδιαγεγραμμένη «επιβάρυνση» στις ΜΕΘ το επόμενο διάστημα, με 80 έως 100 επιπλέον διασωληνωμένους, ήταν ένα από τα... καλά νέα που επιφύλαξε ο κ. Τσιόδρας χθες στη Βουλή. Το... κακό σενάριο, που όλοι θα εύχονται να μην επιβεβαιωθεί, αφορά τον τρίτο μήνα του έτους, τον Μάρτιο για τον οποίο τα προγνωστικά μοντέλα της επιδημίας δείχνουν έως και 600 ασθενείς σε ΜΕΘ.
Πάντως, χθες στις ΜΕΘ όλης της χώρας βρίσκονταν 414 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid-19, εκ των οποίων οι 246 διασωληνωμένοι. Άλλοι 1.149 ασθενείς νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές covid-19, με τους περισσότερους στα νοσοκομεία της Αττικής (580 ασθενείς). Στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου καταγράφηκε το περασμένο 24ωρο και η μεγαλύτερη κίνηση ασθενών με covid-19, καθώς έγιναν 76 νέες εισαγωγές σε σύνολο 151 εισαγωγών χθες σε όλα τα νοσοκομεία.
Ο κ. Τσιόδρας, πάντως, δεν άφησε περιθώρια εφησυχασμού τονίζοντας πως η ηλικιακή κατανομή στους νοσηλευόμενους διαμορφώνεται ως εξής, το 30% είναι άνω των 75 ετών και οι άλλοι είναι άνω των 55 ετών.
Εκ νέου συναγερμός στη Θεσσαλονίκη
Συναγερμός έχει σημάνει και στη Θεσσαλονίκη αφού, εκτός της αύξησης των κρουσμάτων, καταγράφεται και άνοδος κατά 50% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης. Στο ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα κατέληξε η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ μετά από την έρευνα που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ο αριθμός των ασθενών έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από συνεχή μείωση, στους 318 με 322 ασθενείς. Άλλοι 69 ασθενείς είναι στις ΜΕΘ, ωστόσο είναι σαφές πως μετά τη λαίλαπα της επιδημίας του περασμένου διμήνου στην περιοχή, το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η ίδια έκρηξη φαίνεται ακόμη πιο τρομακτικό.