Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών με το 75% της ανοσίας έναντι του κορωνοϊού που έχει καταφέρει η χώρα μας, συνυπολογίζοντας και τους εμβολιασμένους με μία δόση εμβολίου. “Σε ένα μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει τον στόχο του τείχους ανοσίας”, δηλώνει ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Γεώργιος Χρούσος.
Με 3.175.501 πλήρως εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού, 4.528.608 εμβολιασμένους με μία δόση εμβολίου και σχεδόν 500.000 νοσούντες από τη νόσο Covid-19 καταφέραμε να προσεγγίσουμε το 75% των πολιτών με μερική ή ολική ανοσία στη χώρα.
Ο Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, δηλώνει ικανοποιημένος από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος “Ελευθερία”:
“Είμαστε στο 75%. Είμαστε καλά. Μετράμε και τα ποσοστά των εμβολιασμένων της πρώτης δόσης γιατί κι αυτοί είναι μέρος του τείχους της ανοσίας. Μπορεί να μην είναι 100% εμβολιασμένοι, αλλά είναι 90% εμβολιασμένοι. Συμμετέχουν με λίγα λόγια στο τείχος της ανοσίας, έστω και με τη μία δόση. Με τα εμβόλια ξεπεράσαμε το 70% και μαζί με τους νοσούντες είμαστε στο 75%”, σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr.
H βελτίωση στην επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα χάρη -κυρίως- στους εμβολιασμούς αλλά και την αλλαγή του καιρού, είναι πλέον εμφανής. Παρά το κλιμακωτό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας οι ημερήσιες λοιμώξεις έχουν μειωθεί κατά 40%. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν μειωθεί από 5.500 ασθενείς στην κορύφωση του τρίτου κύματος στους 1.300, ενώ ο μέσος όρος των θανάτων είναι 13 ανά ημέρα (με περισσότερους από 70 πριν από ένα μήνα).
“Πολύ καλά πάμε. Η διαφορά φαίνεται και στα κρούσματα και στους θανάτους. Έχουν πέσει και πέφτουν κι συνέχεια. Μη χαλαρώσουμε μόνο. Φυσικά κι έχει μειωθεί η πιθανότητα να μεταφέρεται ο ιός λόγω των εμβολιασμένων. Αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Όπως πάμε σε έναν μήνα θα έχουμε χτίσει το τείχος της ανοσίας, πριν από τα τέλη Ιουλίου”, τονίζει ο Καθηγητής κ. Χρούσος.
“Μπορεί να μη χρειαστεί να εμβολιάσουμε τα παιδιά 12-15 ετών”
Σήμερα κάνουμε 100 χιλιάδες εμβολιασμούς ανά ημέρα, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι 4.528.608 εμβολιασμοί και με τη δεύτερη δόση. Ταυτόχρονα θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και άλλοι πολίτες όλων των ηλικιών, όσοι δηλαδή μέχρι σήμερα εμφανίζονται πιο διστακτικοί.
Αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους καλούς ρυθμούς μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενδέχεται να μη χρειαστεί να εμβολιάσουμε το φθινόπωρο εφήβους κάτω των 16 ετών, τονίζει ο κ. Γεώργιος Χρούσος.
“Βέβαια! Αν μέχρι το φθινόπωρο έχει υποχωρήσει τελείως η νόσος, αν πάψει να είναι ενδημική και επιδημική, τότε τα παιδιά -που είναι κατά τη γνώμη μου πολύ πιο ανθεκτικά στην Covid-19- μπορεί να μη χρειαστεί να τα εμβολιάσουμε. Πρέπει να κοιτάξει κανείς το κόστος – όφελος, το οποίο στα παιδιά είναι μισό – μισό”, σημειώνει ο ίδιος.
“Οι ανεμβολίαστοι θα “σηκώσουν” το επόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας”
Πολλοί πολίτες που διστάζουν ή είναι αποφασισμένοι να μην εμβολιαστούν, πιστεύουν εσφαλμένα ότι ακόμη κι αν οι ίδιοι δεν κάνουν το εμβόλιο, θα έχουν προστασία από την ανοσία των υπολοίπων γύρω τους. Κάτι τέτοιο ενέχει μεγάλο ρίσκο γι’ αυτούς και δείτε γιατί, σύμφωνα με τον ειδικό:
“Οι ανεμβολίαστοι θα είναι προστατευμένοι χάρη στο τείχος ανοσίας των εμβολιασμένων, μόνο εάν είναι τόσο πολλοί οι εμβολιασμένοι που θα πάψει πλέον να κυκλοφορεί ο ιός. Μόνο έτσι δεν θα έρχονται σε επαφή με μολυσμένους και δεν θα κινδυνεύουν. Αλλιώς θα είναι ευάλωτοι. Αν έρθουν σε επαφή με κάποιον που δεν είναι εμβολιασμένος, μπορεί να την πατήσουν. Το επόμενο κύμα θα είναι μόνο ανεμβολίαστοι βασικά”, υπογραμμίζει με έμφαση ο Καθηγητής.
Όσοι δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα το εμβόλιο, θα πρέπει να συνυπολογίσουν στην τελική απόφασή τους κι έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα: τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, που απειλούν να προκαλέσουν “ρωγμές” στο τείχος ανοσίας πολλών χωρών.
“Εάν κυριαρχήσουν τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που είναι πιο μεταδοτικά, θα πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά των εμβολιασμένων (άνω του 80-85%) για να επιτύχουμε την ανοσία. Ειδικά αυτό το στέλεχος Δέλτα, το ινδικό, δεν το πιάνει καλά η πρώτη δόση μόνο. Οπότε πρέπει να κάνουν όλοι και τις δύο δόσεις, για να είμαστε πιο σίγουροι”, εξηγεί ο κ. Γεώργιος Χρούσος.
“Μπορεί να μη χρειαστούμε το φθινόπωρο τρίτη δόση εμβολίου”
Πολλοί από όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι τον Ιανουάριο, δηλαδή οι υγειονομικοί και οι άνω των 80 ετών πολίτες, διερωτώνται πόσο κρατά η ανοσία των δύο δόσεων που έχουν λάβει και εάν θα χρειαστεί τους επόμενους μήνες να εμβολιαστούν ξανά.
Ωστόσο, η σημερινή ενθαρρυντική εικόνα με την πορεία των εμβολιασμών δίνει το δικαίωμα στους επιστήμονες να αισιοδοξούν για την επαναληπτική δόση του εμβολίου τον φθινόπωρο. Ενδέχεται ακόμη και να μην τη χρειαστούμε, λένε:
“Θα δούμε αν χρειαστεί το φθινόπωρο. Ανάλογα με το πως θα πάει η πανδημία. Μπορεί να μη χρειαστεί. Διότι αν έχουν οι εμβολιασμένοι αρκετά αντισώματα, έχουν προστασία και η επιδημία είναι σε χαμηλά επίπεδα, τότε δεν θα χρειαστεί να επανεμβολιαστούμε. Άλλωστε δεν είναι μόνο τα αντισώματα, αλλά και η κυτταρική ανοσία που προστατεύει. Θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της επιδημίας εκείνη την εποχή και από το επίπεδο της ευαλωτότητας των εμβολιασμένων. Από αυτά τα δύο”.
Πηγή: iatropedia.gr