Στη Β`φάση πέρασαν και τα πέντε σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην Α`φάση της προεπιλογής για το μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ του Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εγκρίθηκε η συμμετοχή στην επόμενη φάση στα σχήματα:
-ΑΒΑΞ
-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
-ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ "ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL"
-ΙΝΤΡΑΚΑΤ
-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Να θυμίσουμε πως η έναρξη της πρώτης φάσης συνέβη στις 8 Δεκεμβρίου 2020. Η έναρξη της Β`φάσης τοποθετείται στις αρχές Φθινοπώρου και εκτιμάται πως θα δοθεί σκληρή μάχη για την ανάληψη του χρυσού συμβολαίου.
Ως έργο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απαιτεί χρηματοδότηση από πόρους του επενδυτή-αναδόχου, τραπεζική χρηματοδότηση και κρατική συμμετοχή. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με μηνιαίες πληρωμές διαθεσιμότητας καθ`όλο το διάστημα της σύμβασης.
Στόχος όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, είναι το μεγάλο αυτό έργο να ενεργοποιηθεί εντός του 2022 με την αίρεση πως δεν θα υπάρξουν προσφυγές που θα καθυστερήσουν τη διαδικασία
Ένα σπουδαίο έργο για τη Θεσσαλονίκη
Η αναβάθμιση της ανατολικής πλευράς της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει ανάσα για τις διαμπερείς οδικές μετακινήσεις προς το αεροδρόμιο Μακεδονία, τη νότια πλευρά του νομού και τη Χαλκιδική.
Παράλληλα θα συνδέει σε χρόνο ρεκόρ τη δυτική με την ανατολική πλευρά της πόλης και ιδιαίτερα τους Δήμους που βρίσκονται εκατέρωθεν του άξονα της Περιφερειακής.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή ενός υπερυψωμένου άξονα 13χλμ, πάνω από την υφιστάμενη Περιφερειακή Θεσσαλονίκης ο οποίος θα Θα ξεκινά από τον Α/Κ Κ5 (στο ύψος του Παπαγεωργίου) και θα καταλήγει στον Α/Κ Κ10 (Κωνσταντινουπολίτικα).
Πιο συγκεκριμένα, το κατασκευαστικό έργο αφορά στην αναβάθμιση / κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Α.ΕΣ.ΠΕΡ.), συνολικού μήκους 13 km. Ειδικότερα: Το τμήμα από Α/Κ Κ5 έως την περιοχή του Νοσοκομείου «Γένεσις», με μήκος 9,5 km, προβλέπεται να αναβαθμιστεί με την προσθήκη υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (Υ.Τ.Λ.) και το τμήμα «Γένεσις» – Α/Κ Κ12, μήκους 3,5 km, προβλέπεται να διευρυνθεί κατά 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση (8, από 6 λωρίδες συνολικά).
Στα 462 εκατ. ευρώ το κόστος του έργου
Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε 462 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 373,2 εκατ.ευρώ). Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 360 μήνες (30 χρόνια) εκ των οποίων τα πρώτα 4 αφορούν την κατασκευή. Διόδια δεν θα υπάρχουν και αντίστοιχα ο ανάδοχος θα αναλάβει τη συντήρησης όλης της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.
Ο διαγωνισμός, όπως όλες οι αντίστοιχες ΣΔΙΤ, αποτελείται από τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι με την εκδήλωση ενδιαφέροντος (ή αλλιώς η προεπιλογή) που ολοκληρώθηκε, στη συνέχεια είναι η Β`φάση που όμως χωρίζεται σε δύο υποτμήματα.
Η Β`1 Φάση είναι ο διάλογος στον οποίο θα συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, το υπουργείο Υποδομών και η τοπική κοινωνία. Από εκεί θα προκύψει επακριβώς το φυσικό αντικείμενο του έργου, θα εκπονηθούν οι μελέτες και θα ληφθούν οι εγκρίσεις τους (με κορυφαία την περιβαλλοντική μελέτη).