ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΟΛΙΤΣΗ
Ο τερματοφύλακας Χάρης Αλυσανδράτος, πρώην πορτιέρο της Πύδνα Κίτρους και του Διαγόρα Σεβαστής, «ντύνεται» Σκωτσέζος για χάρη της Haddington Athletic F.C. στο Εδιμβούργο και παραχωρεί την πρώτη, after Greece, αποκλειστική συνέντευξη στο Metrosport.gr και στο δημοσιογράφο Νίκο Κολίτση, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για τη Σκωτία, τη διαφορά φιλοσοφίας, την προσαρμογή, την κουλτούρα των σκληρών μαρκαρισμάτων, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τη Χιμπέρνιαν και το ράγκμπι!
Aν έπαιζαν οι δύο τελευταίες ομάδες που είχες αγωνιστεί στην Ελλάδα, η Πύδνα Κίτρους και ο Διαγόρας Σεβαστής απέναντι στην Haddington Athletic F.C., ποιος θα κέρδιζε; Δεν μπορώ ν’ απαντήσω με βεβαιότητα, γιατί το επίπεδο της ομάδας είναι πολύ καλό. Υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού και στις τρεις ομάδες. Όλες είναι ομάδες με φιλοσοφία να παίξουν ποδόσφαιρο με την μπάλα κάτω και διαθέτουν παίκτες με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση και αντοχές. Θα τα θεωρούσα ντέρμπι.
Αν και διανύουμε την αρχή του πρωταθλήματος, μετά την πρώτη αγωνιστική, ποιο είναι το επίπεδο της ομάδας που αγωνίζεσαι, των αντιπάλων και του πρωταθλήματος γενικότερα στη Σκωτία; Η ομάδα Haddington Athletic F.C έχει στη σύνθεσή της ποδοσφαιριστές με καλή τεχνική κατάρτιση. Οι εγκαταστάσεις και τα γήπεδα βοηθούν να παίζουν οι ομάδες στρωτό ποδόσφαιρο. Στην πρώτη αγωνιστική κερδίσαμε εντός έδρας με 4-0 την ομάδα Bathgate Thistle. Γενικά, η κουλτούρα στο σκωτσέζικο ποδόσφαιρο είναι τα δυνατά μαρκαρίσματα.
Η ομάδα εδρεύει λίγο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, το Εδιμβούργο και αγωνίζεται στην East Premier League. Στόχος της είναι η άνοδος στη East Super League. Ποιες είναι οι συνθήκες σε επίπεδο εγκαταστάσεων, υποδομών και στελεχιακού δυναμικού στην ομάδα; Ποιο είναι το πρόγραμμα προπονήσεων της ομάδας; Υπάρχει προπονητής τερματοφυλάκων και ποια είναι το επίπεδο συνεργασίας με τους συμπαίκτες σου, με δεδομένη και τη διαφορά γλώσσας και νοοτροπίας; Η ομάδα συμμετέχει στην East Premier League της Σκωτίας. Δεν περίμενα ποτέ τέτοια οργάνωση. Υπάρχει ο πρώτος προπονητής ,ο γυμναστής, ο προπονητής τερματοφυλάκων, ο φυσιοθεραπευτής και ο μασέρ. Γύρω απ’ αυτούς υπάρχουν άνθρωποι που ο κάθε ένας θα τρέξει για τη δική του δουλειά. Είναι όλοι παρόντες και στις προπονήσεις. Η ομάδα διαθέτει δικό της αθλητικό κέντρο και δικό της γήπεδο. Πάντα μετά τα παιχνίδια υπάρχει τραπέζι για να γευματίσουν οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων! Το αξιοσημείωτο ήταν όταν είδα στην ανάπαυλα του ημιχρόνου ενός παιχνιδιού που παίζαμε εντός έδρας, να υπάρχει ειδικός κλειστός χώρος για να κεραστούν όσοι φίλαθλοι ήθελαν, τσάι, καφέ και γλυκά. Αυτό για μένα είναι πολιτισμός.
Έχεις επαγγελματικό συμβόλαιο ενός έτους, παρά το γεγονός ότι η ομάδα είναι ερασιτεχνική και είσαι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής εκτός Σκωτίας. Πόσο δύσκολη είναι η προσαρμογή η δική σου και των άλλων απέναντι σε σένα; Η προσαρμογή μου στην ομάδα δεν ήταν καθόλου δύσκολη. Από την πρώτη στιγμή που με προσέγγισαν οι άνθρωποι εδώ, μου δείξανε τη αγάπη τους και το σεβασμό τους. Το ίδιο έκαναν και οι συμπαίκτες μου. Δε σε διαχωρίζουν, αν είσαι από άλλη χώρα.
H επιλογή του εξωτερικού ήταν μία συνειδητή επιλογή, επιλογή ανάγκης, τύχης ή ανάγκη φυγής από το ελληνικό ποδόσφαιρο και την ελληνική πραγματικότητα; Νιώθεις δικαιωμένος; Θα τη συνιστούσες σε άλλους Έλληνες ποδοσφαιριστές; Δεν υπήρχε μεγαλύτερη δικαίωση από μένα ν’ αφήσω το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς το ποδόσφαιρο, όπως όλα τα πράγματα στην Ελλάδα, έχουν επηρεαστεί άμεσα από την κρίση. Πριν λίγα χρόνια, ένιωθες ευλογημένος να παίζεις στις επαγγελματικές κατηγορίες της χώρας. Πλέον αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα. Σαφώς τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η ελληνική ομοσπονδία, αλλά το λέω με θλίψη, καθώς στην Ελλάδα έχει γίνει μόδα να μην πληρώνονται οι ποδοσφαιριστές. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες μικρές εξαιρέσεις. Δεν ξέρω όμως για πόσο ακόμα. Συνιστώ απλώς στα παιδιά από την Ελλάδα να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Υπάρχει άλλη φιλοσοφία. Επικρατεί αξιοκρατία. Στην ομάδα που βρίσκομαι, δε με ρώτησαν ποτέ που έπαιζα και αν έπαιζα. Τους άρεσε αυτό που είδαν και το επέλεξαν. Τόσο απλά. Άρα σαφώς ήταν μία συνειδητή επιλογή.
Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα και ποιες είναι οι βασικές ομοιότητες και διαφορές της ζωής ενός ποδοσφαιριστή στη Σκωτία μ’ έναν αντίστοιχο στην πατρίδα μας; Σίγουρα από την Ελλάδα μου λείπουν οι αληθινοί άνθρωποι που είναι δίπλα μου και η οικογένειά μου. Λείπει, εννοείται, ο όμορφος ήλιος, αλλά κι αυτό συνηθίζεται. Η ζωή ενός ποδοσφαιριστή δε διαφέρει. Θα πας στο γήπεδο για την προπόνηση και μετά έχεις πολλές επιλογές ν’ αξιοποιήσεις τη μέρα σου. Ο τρόπος προπόνησης διαφέρει κάπως, αλλά έχει να κάνει με τη διαφορετική φιλοσοφία που επικρατεί σε κάθε χώρα.
Έχεις κατακτήσει το κύπελλο ερασιτεχνών με την Πύδνα Κίτρους στη Γ’ εθνική. Ποιο θα ήταν αυτό που θα το ξεπερνούσε ως επιτυχία με την ομάδα σου στη Σκωτία αλλά και σε ατομικό επίπεδο; Σίγουρα η επιτυχία που είχαμε με την Πύδνα Κίτρους ήταν μεγάλη για όλους όσοι συμμετείχαμε τότε στην ομάδα. Αυτοσκοπός της ομάδας εδώ είναι η άνοδος και ίσως να μπορώ να συγκρίνω στο τέλος της χρονιάς, αν με το καλό επιτευχθεί ο στόχος. Επίσης, εδώ δίνεται η δυνατότητα στις ομάδες πολλών κατηγοριών να παίξουν κύπελλο με ομάδες της Premier League, μπροστά σε χιλιάδες κόσμο. Σίγουρα αν ζήσω μια τέτοια στιγμή, θα ήταν από τις ομορφότερές μου.
Πώς αντιμετωπίζουν την παρουσία ενός Έλληνα στην ομάδα και δη ποδοσφαιριστή και τι γνώμη έχουν συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο οι Σκωτσέζοι; Γενικά η αντιμετώπισή τους ήταν και ο κύριος λόγος που συμφώνησα να μείνω. Αγαπούν τον κάθε έναν παίχτη ξεχωριστά και περισσότερο αυτόν που είναι από άλλη χώρα. Το χαίρονται. Όλοι έχουν να πουν για κάποιο ταξίδι τους στην Ελλάδα. Τη θαυμάζουν τη χώρα μας, γι’ αυτό άλλωστε, εκτός του ποδοσφαίρου, σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια αναγράφονται απ’ έξω αρχαίες ελληνικές φράσεις. Νιώθω πΝιώθω πολύ περήφανος που σ’ ένα ξένο κράτος αναγνωρίζουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Γενικά, για το ελληνικό ποδόσφαιρο μιλούν για τις πιο γνωστές ελληνικές ομάδες, λόγω των ευρωπαϊκών τους παιχνιδιών.
Aν σου δινόταν η ευκαιρία, θα έμενες με σκοπό να παίξεις σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο στη χώρα; Ναι, βέβαια. Ήρθα στη Σκωτία με τη βοήθεια κάποιων ανθρώπων, που τους ευχαριστώ πραγματικά για τη στήριξή τους. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις ότι έχεις ανθρώπους να νοιάζονται για σένα. Σκοπός μου ήταν να μπω στο ποδόσφαιρο γενικά της Βρετανίας. Ήξερα που ερχόμουν. Θέλω μέσα από την ομάδα μου ν’ αναδειχθώ. Έπρεπε να έρθω στο νησί για να καταλάβω πόσα πράγματα στερούμαστε ως ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα.
Η ομάδα έχει αναδείξει κατά καιρούς ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στη συνέχεια σε υψηλότερες κατηγορίες. Σε ποια ομάδα θα ήθελες να παίξεις στην πρώτη κατηγορία; Ποια ομάδα και ποιο γήπεδο θα επισκεφτείς με την πρώτη ευκαιρία στη Σκωτία; Με κάλεσαν πρόσφατα και πήγα να δω τη Χαρτς, που αντιμετώπιζε την Ιστ Φάιφ για το κύπελλο Σκωτίας. Είχε πολύ δυνατή βροχή, αλλά ο κόσμος το ευχαριστιόταν. Σ’ ένα παιχνίδι με μία ομάδα δύο κατηγορίες κάτω και το γήπεδο ήταν σχεδόν γεμάτο. Σίγουρα η Σέλτικ και η Ρέιντζερς διαφέρουν κατά πολύ από τις άλλες ομάδες και οποιοσδήποτε παίζει Σκωτία, θα ήθελε να παίξει εκεί. Βέβαια, η καρδιά των περισσότερων φιλάθλων στο Εδιμβούργο χτυπάει για τη Χιμπέρνιαν, που είχε παίξει παλιότερα αντίπαλος με την ΑΕΚ. Ίσως μένοντας εδώ στην πόλη να επέλεγα αυτήν.
Oι δύο τελευταίες ομάδες που έχεις αγωνιστεί στην Πιερία δεν υφίστανται πλέον. Το περίμενες και τι άλλο πιστεύεις ότι μπορεί να συμβεί ποδοσφαιρικά, μέχρι να επιστρέψεις; Δυστυχώς ναι, δεν υφίστανται πλέον. Με τα δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες δε μου κάνει εντύπωση που από τη μια στιγμή στην άλλη αφανίζονται. Με τη λογική που επικρατεί στο χώρο του ποδοσφαίρου, μόνο αρνητική βλέπω να είναι η εξέλιξη. Όλα είναι θέμα αλλαγής νοοτροπίας και σκέψης. Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στο ποδόσφαιρο. Όσο θα επικρατεί αυτή η λογική, τόσο θ’ απομακρύνονται αυτοί οι άνθρωποι. Εύχομαι κάποια στιγμή το συμφέρον του ελληνικού ποδοσφαίρου να στραφεί σε άλλα χέρια.
Το ράγκμπι είναι πολύ διαδεδομένο στη χώρα και στην περιοχή. Θα μπορούσες να παίξεις; Είναι ένα άθλημα που θα ήθελες να παρακολουθήσεις δια ζώσης; Είναι αλήθεια ότι παρακολουθούν πάρα πολύ ράγκμπι εδώ, αλλά δεν το έχω σκεφτεί, αν θα μπορούσα ποτέ να παίξω! Θα ήθελα, όμως, να πάω να δω έναν αγώνα και την ατμόσφαιρα που επικρατεί εκεί.