Εκτεταμένες διαστάσεις είχε λάβει το κύκλωμα φοροδιαφυγής εταιρειών κινεζικών συμφερόντων που φοροδιέφευγαν σε Κομοτηνή, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.
Όπως αποκάλυψε η ΑΑΔΕ και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, χάρη στην επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος» διαλευκάνθηκε η δράση καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και Κινέζοι επιχειρηματίες, εταιρείες προμήθειας ταμειακών μηχανών, ειδικών μηχανισμών και λογισμικού, λογιστές και τεχνικοί.
Μάλιστα, μέσω ανώνυμων καταγγελιών στη σχετική πλατφόρμα και στην εφαρμογή appodixi, εντοπίστηκαν επιχειρήσεις στην Κομοτηνή, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες εξέδιδαν αποδείξεις με μη αναγνώσιμο QR code.
Από την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαβίβαζαν στην ΑΑΔΕ ποσά μειωμένα κατά 90% σε σχέση με την πραγματική αξία των αποδείξεων, μέσω της μεταφοράς της υποδιαστολής κατά ένα δεκαδικό ψηφίο, διατηρώντας παράλληλα μέχρι και 16 υποκαταστήματα ανά ΑΦΜ.
Όλες οι επιχειρήσεις είχαν εκδώσει, μέσα σε 27 ημέρες, 220.000
αποδείξεις, συνολικής δηλωθείσης αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, με μερίδα εξ αυτών να αφορά πληρωμή με μετρητά και άλλες με κάρτα.
Συνολικά οι αρχές εντόπισαν και κατάσχεσαν:
- Αντίγραφα περιεχομένων server
- Αρχεία βάσεων δεδομένων
- Σκληροί δίσκοι
- USB
- Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
- Φορολογικοί μηχανισμοί
- Εκτυπωτές
Αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για συνολικά περισσότερες από 285 επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων, δυο εκ των οποίων έχουν διαχειριστές Κινέζους, κατοίκους Σλοβακίας, αλλά και κοινό εκπρόσωπο Έλληνα με ιστορικό συμμετοχής σε εταιρείες με ύποπτη φορολογική συμπεριφορά, αλλά και κοινό λογιστή με τους προμηθευτές τους.