Στερεύουν ένα ένα τα ποτάμια της Ευρώπης λόγω της επιμηκυμένης περιόδου ξηρασίας, προκαλώντας ανησυχίες όσον αφορά τα τρόφιμα και την ενέργεια ενόψει του δύσκολου χειμώνα και της κρίσης που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η έλλειψη βροχοπτώσεων και τα πολλαπλά κύματα καύσωνα από τον Μάιο έχουν επηρεάσει σημαντικά τη στάθμη των ευρωπαϊκών ποτάμιων οδών.
Στη Γαλλία, οποιοσδήποτε μπορεί να διασχίσει τον Λίγηρα με τα πόδια, ενώ η χαμηλή στάθμη του Ρήνου στη Γερμανία ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα παύση των μεταφορών μέσω των ποταμών. Στην Ιταλία, η ξηρασία στον ποταμό Πάδο ήταν αρκετή για να αποκαλύψει ιστορικά κειμήλια από τον Β’ ΠΠ, συμπεριλαμβανομένης μίας φορτηγίδας 20 μέτρων και μίας βόμβας που δεν έχει εκραγεί.
«Δεν έχουμε δει τέτοια ξηρασία εδώ και πολλά έτη. Τα επίπεδα της στάθμης μεγάλων ποταμών είναι σε χαμηλό δεκαετιών», τόνισε ο Matthew Oxenford, αναλυτής του The Economist Intelligence Unit σε συνέντευξή του στο CNBC.
«Σε πολλούς ποταμούς, υπάρχουν μόλις 30 εκατοστά στάθμης πλωτότητας πριν αναγκαστούν να σταματήσουν οι μεταφορές», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως «η ευρωπαϊκη οικονομία θα επηρεαστεί σημαντικά αφού η ξηρασία αναμένεται να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Τρόφιμα και κλιματική αλλαγή
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρώπη περνά τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 500 χρόνια. Το Global Drought Observatory, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως τα 2/3 της Ευρώπης υποφέρουν από σημαντική ξηρασία. Το έδαφος έχει αποξηρανθεί, ενώ η χλωρίδα δείχνει σημάδια σημαντική έλλειψης υδάτων. Σύμφωνα με την ανάλυση του GDO, σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά ποτάμια έχουν αποξηρανθεί σε διαφορετικά επίπεδα, μειώνοντας αντίστοιχα και τις καλοκαιρινές σοδειές. Οι προβλέψεις για τον αραβόσιτο, τη σόγια και τους ηλίανθους αναμένονται να κυμανθούν 16%, 15% και 12% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, αντίστοιχα. Όλα αυτά τη στιγμή που οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ε.Ε. τόνισε πως η δυτική και νοτιοδυτική Ευρώπη θα περάσoυν σημαντική περίοδο ξηρασίας μέχρι και το Νοέμβριο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει την όλη κατάσταση.
«Το πρόβλημα είναι το μέγεθος της τρέχουσας ξηρασίας», τόνισε ο Axel Bronstert, καθηγητής υδρολογίας και κλιματολογίας στο University of Potsdam. «Οι κάτοικοι της κεντρικής Ευρώπης συνήθως χαίρονται όταν υπάρχει ηλιοφάνεια, αλλά αυτή την εποχή, προσεύχονται για βροχή. Χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις τις επόμενες εβδομάδες, η πιθανότητα περαιτέρω μείωσης της στάθμης των ποταμών είναι αυξημένη», συμπλήρωσε.
Όσο για τον Oxenford, υπογραμμίζει πως «τα φαινόμενα αυτά ενδέχεται να γίνουν όλο και πιο κοινότυπα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πιστεύω πως οι χώρες θα πρέπει να επενδύσουν στην προετοιμασία της αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών που κάποτε ήταν σπάνια αλλά τώρα είναι συνεχή».
Ενέργεια
Ο Oxenford τόνισε πως οι επιπτώσεις της ξηρασίας θα είναι πολλαπλές, υπογραμμίζοντας την πιθανότητα άρσης της μεταφοράς των αγαθών μέσω του Ρήνου και άλλων ποτάμιων οδών. Ο Ρήνος των 1.320 χιλιομέτρων αποτελεί μία από τις κύριες «αρτηρίες» της Ευρώπης, ενώ συνδέει το λιμάνι του Rotterdam στην Ολλανδία με τη βιομηχανική «καρδιά» της Γερμανίας και την Ελβετία.
Τα επίπεδα της στάθμης πλωτότητας μπορεί, μεν, να έχουν σταθεροποιηθεί από τα χαμηλά των τελευταίων εβδομάδων, αλλά η επερχόμενη μακρά περίοδος ξηρασίας και έλλειψης βροχοπτώσεων ενδέχεται να επιδεινώσει την κατάσταση εκ νέου, μειώνοντας τις παραδόσεις τροφίμων, χημικών και ενέργειας σημαντικά.
Η στάθμη του νερού στην πόλη Kaub αναμένεται να μειωθεί στα 86 εκατοστά μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σημειωτέον πως η κανονική στάθμη κυμαίνεται στα 200 εκατοστά.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Capital Economics, Andrew Kenningham, εάν η πτώση της στάθμης του Ρήνου συνεχιστεί, ενδέχεται να μειώσει το γερμανικό ΑΕΠ κατά 0,2% το γ’ και δ’ τρίμηνο.
Ο Kenningham υπογράμμισε, όμως, πως η μείωση της στάθμης αυτή είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με την ενεργειακή κρίση στη χώρα.
Στη Γαλλία, η μειωμένη στάθμη των ποταμών απειλεί την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αφού το νερό των ποταμών χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων. Η κρατική EDF έχει τονίσει πως ενδέχεται να αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή ενέργειάς της, ενώ έχει επιτρέψει την απόρριψη ζεστού νερού στα ύδατα των ποταμών παρά την πιθανή περιβαλλοντική ζημία, προς αντιστάθμιση της ενεργειακής έλλειψης.
Στη Νορβηγία, η οποία βασίζεται ως επί το πλείστον στην υδροηλεκτρική ενέργεια, η έλλειψη βροχοπτώσεων σημαίνει πως η ενέργεια που παράγεται από τα φράγματα έχει μειωθεί αισθητά. Ως αποτέλεσμα, η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Αύγουστο πως θα μειώσει τις εξαγωγές ενέργειάς της.
Όλα αυτά τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να γεμίσουν τα αποθέματά φυσικού αερίου τους ενόψει του χειμώνα, ενώ η Ρωσία έχει μειώσει την παροχή προς τη Γηραιά Ήπειρο σε ιστορικά χαμηλά.
πηγή: newmoney