Η επιβολή δελτίου στα προϊόντα ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Ευρώπη αυτό το χειμώνα αρχίζει να φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη, με ό,τι αυτό σημαίνει για το επίπεδο διαβίωσης και την ευημερία εκατομμυρίων πολιτών.
Παρότι Γερμανοί αξιωματούχοι επέμειναν το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022 ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο ήταν εγγυημένη, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού η ρωσική Gazprom ανέστειλε την τελευταία στιγμή την απόφαση να μην θέσει ξανά σε λειτουργία τον κρίσιμο αγωγό Nord Stream μετά τη συντήρηση.
Την ίδια ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας τίθενται οι προτάσεις για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και την παροχή έκτακτων πιστωτικών γραμμών στις ενεργειακές εταιρείες που αντιμετωπίζουν αρνητικές ταμειακές ροές εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών στο χρηματιστήριο - όπου τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου αναμένεται με αγωνία νέο ράλι..
Το σοκ στην προσφορά
Παρότι γεμίζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου και καταβάλλεται απέλπιδα προσπάθεια να βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές, μετά τη Γερμανία που έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να σώσει τον κρατικό μονοπωλιο, τη Uniper, η Σουηδία και η Αυστρία ετοιμάζονται να παράσχουν εγγυήσεις ρευστότητας στους προμηθευτές ενέργειας καθώς η διαθέσιμη ρευστότητά τους δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην εκτόξευση των τιμών στο χρηματιστήριο της ενέργειας στη Ολλανδία.
Την ίδια ώρα, ο Klaus Mueller, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ακόμη και με την αποθήκευση φυσικού αερίου κατά 95% πλήρη, θα ήταν αρκετό μόνο για 2-1/2 μήνες ζήτησης εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές.
Η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου ανέρχεται πλέον σε περίπου 85%, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου. «Η ΕΕ βρίσκεται τώρα στην κόκκινη ζώνη, καθώς χρειάζεται περαιτέρω καταστροφή της ζήτησης», δήλωσε ο Thierry Bros, καθηγητής διεθνούς ενέργειας στο Sciences Po στο Παρίσι. Εκτιμά ότι ένα επιπλέον 3% της ζήτησης πρέπει να περικοπεί - και αυτό βέβαια σημαίνει διακοπές παροχής ενέργειας και συνεπώς επιβολή ενεργειακής φτώχειας σε εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υιοθετήσει έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, διατηρώντας την επιλογή να το καταστήσει υποχρεωτικό εάν χρειαστεί. Καθώς οι υπουργοί Ενέργειας ετοιμάζονται να συναντηθούν για έκτακτη συνεδρίαση στις 9 Σεπτεμβρίου, μέτρα που πριν φαινόταν αδιανόητα είναι πλέον πιθανό να εξεταστούν, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.
Η Γερμανία έχει το δικό της σχέδιο έκτακτης ανάγκης με το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος που ξεπερνά στα 65 δισ. ευρώ. Το τελευταίο στάδιο αυτού του σχεδίου -- που δεν έχει ακόμη θεσπιστεί -- περιλαμβάνει την επιβολή δελτίου.
Πηγή: bankingnews.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news. Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook