Σε διαρκή επαγρύπνηση φαίνεται πως βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα, λόγω της ταυτόχρονη έξαρσης ποικίλων λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και του μεταπνευμονοϊού.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν υγειονομικοί, η ταυτόχρονη συλλοίμωξη έχει πυροδοτήσει μια αρκετά μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, που καλείται ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό «κοκτέιλ» γρίπης, ιώσεων, κορωνοϊού και ΗΜPV, με το αντιιικό φάρμακο Tamiflu να βρίσκεται σε... έλλειψη εδώ και μια εβδομάδα.
Μέχρι στιγμή, η γρίπη υπερτερεί στη διασπορά στην κοινότητα συγκριτικά με όλους τους άλλους ιούς, με τον Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου
Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη, να αποκαλύπτει πως η γρίπη τύπου Α «εκτοξεύθηκε» μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ στη συνέχεια
εντοπίστηκε στα λύματα και έντονη η παρουσία της γρίπης τύπου Β.
«Ήταν εντυπωσιακό πως μέσα σε μία εβδομάδα υπήρξε μεγάλη και απότομη
αύξηση κατά 50% της γρίπης τύπου Α. Αλλά το ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν
ότι ανιχνεύσαμε και γρίπη τύπου Β. Την οποία συνεχίζουμε να ανιχνεύουμε
σε σχετικά υψηλά επίπεδα για την εποχή. Συνήθως -να θυμίσω- ότι την
βρίσκαμε τέλος Ιανουαρίου στα λύματα. Φαίνεται ότι πέρα από τη γρίπη
τύπου Α που έχει μεγάλη διάδοση στην κοινότητα έχουμε ακριβώς και πολύ
μεγάλη διάδοση αναφορικά με την εποχή και στη γρίπη τύπου Β. Αυτό
επιβεβαιώνεται και κλινικά», δήλωσε μιλώντας στο Kontra Channel.
Τον ίδιο προβληματισμό διατύπωσε και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην
ΕΡΤ, ο οποίος τόνισε πως είναι ο ιός που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες
επιπλοκές.
«Μπορεί να έχει και περισσότερες συνέπειες και πιο βαριές επιπλοκές
από τον μεταπνευμονοϊό (…) Ο ιός της γρίπης έχει τις βαριές επιπλοκές
στις ομάδες, τα ευπαθή άτομα. Έχουμε το εμβόλιο και πρέπει τα άτομα τα
οποία ανήκουν στις ομάδες αυτές να εμβολιασθούν», εκτίμησε χαρακτηριστικά.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον HMPV
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληροφορίες αναφέρονται σε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και σημερινή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα επίπεδα των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (hMPV) στην Κίνα, βρίσκονται με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, εντός των αναμενόμενων ορίων για την εποχή και δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες εξάρσεις ή συρροές.
Προς το παρόν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ιός γρίπης τύπου Α παραμένει στην Κίνα το πιο συχνό παθογόνο που ανιχνεύεται σε άτομα με συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων. Επιπλέον, δεν έχουν ενεργοποιηθεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε ένα θετικό δείγμα για ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (μέσω της ειδικής μεθόδου ταχείας διάγνωσης FilmArray), με αναμονή τελικής επιβεβαίωσης από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος).
Ο ασθενής ανέφερε επαφή με συγγενικό του πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Τα αποτελέσματα της έως τώρα επιδημιολογικής διερεύνησης δε συνηγορούν υπέρ της συσχέτισης του περιστατικού με τα κρούσματα που σημειώνονται στην Κίνα.
Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ο πλήρης εργαστηριακός έλεγχος από το Κέντρο Αναφοράς, όπως προβλέπεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το παραπάνω κρούσμα, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δε θα αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα.
Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η κυκλοφορία του ιού ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024. Την τρέχουσα περίοδο, η κυκλοφορία του ιού παραμένει πολύ χαμηλή.
Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τον hMPV σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια.
Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Υπενθυμίζεται η σημασία της τήρησης των βασικών προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων:
Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η χρήση μάσκας.
Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατασταλμένοι.
Συστήνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο.
Η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Τέλος, συστήνεται αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αν τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα».