Αναστολή των επιταγών που αφορούν πληττόμενες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο), κατά 75 ημέρες ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών λίγη ώρα μετά την προαναγγελία της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στη συνέντευξή του στον ΘΕΜΑ 104,6 στην οποία, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε τη χορήγηση «επιδόματος» 600 ευρώ σε επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς κ.α.) με ένα πρόγραμμα ύψους 180 εκατ. ευρω μέσω επιταγών κατάρτισης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι ρυθμίσεις έχουν ως ακολούθως:
1. Από την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και μέχρι την 31η Μαΐου 2020 για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19, με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης εκάστου αξιογράφου. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις για τις οποίες θα ανασταλεί η δραστηριότητά τους ή θα περιληφθούν στις δραστικά πληττόμενες επιχειρήσεις κατά το μήνα Απρίλιο του 2020 από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Το μέτρο ισχύει για όλα τα αξιόγραφα που θα προσκομιστούν ηλεκτρονικά από τους εκδότες τους στις τράπεζες εντός τριών εργάσιμων ημερών από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω ειδικής εφαρμογής της Τειρεσίας Α.Ε., ανεξαρτήτως αν η επιχείρηση περιλαμβάνεται σήμερα στις πληττόμενες ή θα περιληφθεί σ’ αυτές στο μέλλον.
2. Οι κομιστές αξιογράφων που δεν δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά (οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους), στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές από την 1η Απριλίου και εντεύθεν αν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019, με την εξαίρεση επιχειρήσεων που υπάγονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική
αύξηση του τζίρου τους στη διάρκεια της κρίσης. Οι ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν το συγκεκριμένο μέτρο θα προβλεφθούν με υπουργική απόφαση.
3. Στο πλαίσιο των τραπεζικών προϊόντων με εγγυοδοσία από πόρους του ΕΣΠΑ ή μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που προετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα προβλεφθεί η δυνατότητα λήψης κεφαλαίου κινήσεως στους εκδότες ή/και τους κομιστές μεταχρονολογημένων επιταγών, για τη διευκόλυνση της άμεσης αποπληρωμής τους.
Την επόμενη εβδομάδα νέοι ΚΑΔ στη λίστα των μέτρων στήριξης
Ο υπουργός Οικονομικών είπε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν και νέοι ΚΑΔ με τους οποίους «θα ενταχθούν αρκετοί περισσότεροι σε αυτές τις περιμέτρους που έχουμε φτιάξει. Υπάρχουν και ΚΑΔ που πρέπει να δούμε ιδιαιτέρως όπως τα σούπερ μάρκετ, οι τράπεζες που δουλεύουν με επάρκεια».
Διευκρίνισε, επίσης, ότι «τον Απρίλιο θα δούμε το ζήτημα της προστασίας της α΄κατοικίας».
Όσον αφορά τις τράπεζες και τις διευκολύνσεις και σε φυσικά πρόσωπα ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «είχαμε συναντηθεί με τις τράπεζες και είπαμε ότι όλοι θα επωμιστούν το βάρος των επιπτώσεων. Το τραπεζικό σύστημα ξεκίνησε με αναστολές στους επιχειρηματίες που είναι ενήμεροι και στη συνέχεια θα προχωρούσε σε φυσικά πρόσωπα. Ήρθε η ΕΕ για το τραπεζικό σύστημα και το διευκόλυνε σε πράξεις όπως οι αναστολές. Με αφορμή αυτό οι βαθμοί ελευθερίας των τραπεζών είναι περισσότεροι για να διευκολύνει και τα φυσικά πρόσωπα. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς θέλουμε να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα τους πολίτες αλλά υπάρχουν ζητήματα με τα προσωπικά δεδομένα καθώς θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα να πάρει τηλέφωνο να κάνει πρόταση αναστολής».
«Επίδομα» 600 ευρώ σε γιατρούς, δικηγόρους
Σχετικά με τη στήριξη ιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, κ.α., ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αυτή θα γίνει με ένα πρόγραμμα ύψους 180 εκατ. ευρώ μέσω επιταγών κατάρτισης 600 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα.
Πάμε σε αύξηση δαπανών
Εξήγησε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση από μια πολιτική μείωσης φόρων «πάμε σε πολιτική παροδικής αύξησης των δαπανών αν και η στρατηγική ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων δεν αλλάζει».
Ερωτηθείς, δε, αν συζητείται μείωση μισθών στο Δημόσιο ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε».
Το παρασκήνιο του αδιεξόδου για το ευρωομόλογο
Μιλώντας για το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά την έκδοση κορωνο-ομολόγου, ο Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι «υπάρχει δυστοκία στο να γίνει αποδεκτή από το σύνολο της Ευρώπης η πρόταση αρκετών κρατών μελών για την δημιουργία ευρωομολόγου. Το είχαμε δει στις 24 Μαρτίου στο Eurogroup όταν οι ΥΠΟΙΚ των χωρών του νότου υποστήριξαν τη δημιουργία του σημαντικού όπλου για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Σημαντικός ήταν ο ρόλος της επικεφαλής της ΕΚΤ που ήταν φανατικά υποστηρικτής του ευρωομολόγου».
Όπως είπε «το επιχείρημα όσων λένε όχι είναι ότι υπάρχει ένας μηχανισμός, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που έχει κεφάλαια 400. δισ. ευρώ. Θα μπορούσε κάθε χώρα να παίρνει κεφάλαια από προληπτική γραμμή στήριξης μέχρι του 2% του ΑΕΠ τους με όρους προσαρμοσμένους στις ανάγκες του κορωνοϊού».
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι «δεν θα πήγαινα σε έκφραση "θέλουν Μνημόνιο"» εξηγώντας ότι οι διαφωνούντες «ζητούν όρους και προϋποθέσεις στις χώρες που ζητούν στήριξη».
Η θέση των κρατών του Βορρά, είπε ο κ. Σταϊκούρας, είναι «να διευκολύνουμε λίγο καταστάσεις με όρους και προϋποθέσεις. Θα έχει ένα MOU, μνημόνιο συνεργασίας, αλλά ακόμα υπάρχουν ανοιχτά κεφάλαια όπως για παράδειγμα το ύψος των χρημάτων που θα μπορούσαν να πάρει κάθε χώρα. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι διαθέσιμος για όλες τις χώρες της ΕΕ και αυτός εκτιμάται ότι θα υπάρξει αναγκαιότητα να χρησιμοποιηθεί το πολύ από τις μισές χώρες της ΕΕ».
«Εμείς υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται το ευρωομόλογο για να στηρίξουμε τη ρευστότητα στην οικονομία. Σίγουρα θα υπάρξει ένας μεγαλύτερος μηχανισμός στήριξης όσον αφορά το ταμειακό ζήτημα γιατί το έχουν πρώτα ανάγκη οι Ισπανοί και οι Ιταλοί αλλά δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν θα εξελιχθεί σε κορωνο-ομόλογο. Οι Γερμανοί αρνούνται γιατί το ομόλογο αυτό είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό θέλουν να πουν ότι δανεικά χωρίς όρους δεν υπάρχουν» πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «πολύ πιο έντονα τα προβλήματα του κορωνοϊού από το 2009 που δεν έχουν να κάνουν με διαρθρωτικά λάθη αλλά με έναν εξωτερικό παράγοντα, μια υγειονομική κρίση. Γι' αυτό υπάρχει η εκτίμηση ότι, όταν τελειώσει η κρίση, οι οικονομίες γρήγορα θα επανέλθουν».
Στο 3% η ύφεση φέτος στην Ελλάδα
Μιλώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ύφεση ακόμα και στο καλό σενάριο γιατί στο καλό σενάριο (σ.σ. να ξεπεραστεί η κρίση μετά από 3 μήνες) η ΕΚΤ εκτιμά ότι η Ευρώπη θα είναι στο -5% και με την προϋπόθεση ότι θα γίνει γρήγορα ανάκαμψη. Αν δεν γίνει αυτό, τότε η ΕΕ θα είναι στο -8,7% στην ανάπτυξη. Οι σημερινές εκτιμήσεις είναι ότι η Ελλάδα θα κινηθεί σε ύφεση 3%»
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία και οικονομία, σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της ΕΕ, σε συνάρτηση με το κόστος δανεισμό, σε συνάρτηση με την έκταση του προβλήματος» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Καλό το πακέτο για τη στήριξη των εργαζομένων
Ο Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε, τέλος, με αφορμή τη συζήτηση για το αν το Δημόσιο δίνει αρκετά στους εργαζομένους ότι «το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουμε κάνει ισούται ή υπερβαίνει το ύψος της μισθοδοσίας. Δεν δώσαμε μόνο επίδομα ακατάσχετο, δώσαμε και αναστολή πληρωμής δόσεων και εισφορών, δώσαμε και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού ύψους του μισθού τους για 45 ημέρες. Είναι εξαιρετικά καλό το πακέτο υπό τις συνθήκες που είμαστε σήμερα».
ΠΗΓΗ: Protothema.gr