Τεράστιες αντιδράσεις πανελλαδικά έχει προκαλέσει ο άδικος και ανεπίτρεπτος αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τα ΚΔΑΠ όλης της χώρας, ενώ οι μητέρες τους πληρούσαν απολύτως τα κριτήρια που έθετε το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν δικαιούχοι που πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια για την επιλογή τους στο πρόγραμμα, αλλά αποκλείστηκαν καθώς προηγήθηκαν αντίστοιχα δικαιούχοι είτε με χαμηλότερα εισοδήματα, είτε δικαιούχοι που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες, ή ανήκουν σε ομάδα γονέων ΑμεΑ ή δικαιούχοι που πληρούν περισσότερα από ένα κριτήρια επιλογής, π.χ. μονογονεϊκή οικογένεια, με γονέα ΑμεΑ και χαμηλό εισόδημα.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) που είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», και αφορά επιδότηση γονέων για συμμετοχή των παιδιών τους σε Παιδικούς Σταθμούς καθώς και στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ.
Η επιλογή των δικαιούχων διεξάγεται από Επιτροπές της Ε.Ε.Τ.Α.Α. και πραγματοποιείται βάσει του συστήματος μοριοδότησης, μέχρις εξαντλήσεως του προϋπολογισμού του προγράμματος.
Πολλές οι καταγγελίες από όλη την Ελλάδα
Σύμφωνα με τη ανακοίνωση της ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο για όλο τον κόσμο.
«Υπάρχουν καταγγελίες μητέρων από όλους τους Δήμους της χώρας, οι οποίες ενώ είχαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών και μάλιστα είχαν λάβει και υψηλή μοριοδότηση (ακόμα και 149 μόρια), είδαν τα παιδιά τους στις λίστες με τους απορριφθέντες.
Οι μητέρες που υπέστησαν την κατάφωρη αυτή άδικη μεταχείριση και αποκλείστηκαν με αυτόν τον πρωτοφανή τρόπο από τα ΚΔΑΠ, απαιτούν από την Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των κοινωνικών αναγκών της ελληνικής οικογένειας και να διορθώσει τον αρχικό καταστρεπτικό σχεδιασμό της για χρηματοδοτική υποβάθμιση των ΚΔΑΠ, χορηγώντας ΑΜΕΣΑ voucher σε όλες τις μητέρες που είχαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών»
αναφέρει.
Ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα 31/8, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή, ενώ επιστολή προς την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου και τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο απέστειλε και η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.
* Το θέμα της επιστολής αφορά την απορρόφηση παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και ΚΔΑΠ, δικαιούχων voucher στην κατεύθυνση περεταίρω αύξησης των θέσεων για διευκόλυνση των εργαζόμενων μητέρων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Αύξηση του κονδυλίου ζητούν και οι δήμοι, όπως ο δήμος Ηγουμενίτσας και φυσικά όχι μόνον αυτός καθώς αναστάτωση υπάρχει από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη.
«Πέρα από το ότι ένας μεγάλος αριθμός ωφελούμενων θα στερηθεί τη δημιουργική απασχόληση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα καλλιτεχνικά, κ.ά. ελοχεύει ο κίνδυνος οι δημοτικές δομές να χάσουν θέσεις εργασίας κάτι που επίσης θα είναι οδυνηρό στις δύσκολες εποχές που διανύουμε», τονίζει ο δήμαρχος Γ. Λώλος.
Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι πρέπει να παράλληλα να γίνει προσπάθεια προκειμένου να απορροφηθούν όλα τα αδιάθετα voucher από παιδικούς, βρεφικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, εφόσον αυτά προκύψουν μετά την πρώτη κατανομή τους.
* Την έντονη και κατηγορηματική αντίθεσή του δηλώνει ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης μιλώντας για «πρωτοφανή και άδικο αποκλεισμό παιδιών κατά τη φετινή σχολική χρονιά» εκφράζοντας όπως λέει «την αγωνία και την αγανάκτηση εκατοντάδων δικαιούχων μητέρων, αλλά και εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Κομοτηνής».
Τι ζητούν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Η ερώτηση που κατέθεσαν από κοινού οι δύο βουλευτές, Γ. Γκιόλας και Γ. Σαρακιώτης και συνυπογράφηκε ακόμη από άλλους 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως ακολούθως:
«Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Πρωτοφανής αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των Δήμων»
Μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δράσεως «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», πολλές είναι οι έντονες και οργισμένες διαμαρτυρίες εκ μέρους των γονέων οι οποίοι ενώ πληρούσαν τα κριτήρια που έθετε η σχετική Πρόσκληση, παρέμειναν εκτός δομών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.ΑΠ.).
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία, το προηγούμενο έτος (2019-2020) από τα περίπου 280εκατ. ευρώ του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής», υπολογίστηκαν τόσο για τα ΚΔΑΠ, όσο και τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (δημοτικά και ιδιωτικά) 97 εκατ. ευρώ.
Το ύψος αυτό προέκυψε εκ των υστέρων, δηλ. κατόπιν των αιτήσεων του αριθμού των προς ένταξη, περίπου 67.000 παιδιών. Ωστόσο, φέτος και πάντοτε σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και με βάση την Προκήρυξη, εκ μέρους εμπλεκόμενων συλλογικών φορέων, για το 2020-2021, και εκ των προτέρων, τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Εσωτερικών, από τα 279 εκατ. ευρώ του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής», χορηγούν «το 35% (κατ’ ανώτατο) για τις δομέςκατηγορίας Γ και Δ, με προτεραιότητα στην κατηγορία Δ».
Δηλαδή, τα συναρμόδια υπουργεία προϋπολόγισαν να δώσουν, περίπου 97 εκατ. Ευρώγια τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ για αριθμό αιτήσεων που σύμφωνα με ταστοιχεία που δημοσίευσε η Ε.Ε.Τ.Α., (για τις δομές κατηγορίας Γ και Δ)έφθασε τα 133.076 παιδιά (127.476 παιδιά για τα ΚΔΑΠ και 5.600 για τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).
Παρά τις προτάσεις και τις υποδείξεις των οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ) το τραγικό αποτέλεσμα των δυσλειτουργικών Κυβερνητικώνχειρισμών είναι σήμερα ο αποκλεισμός περίπου 65.000 παιδιών, σε μία πολύ κρίσιμη υγειονομική και κοινωνικό-οικονομική συγκυρία, που επιβάλλει την άρτια και συντονισμένη οργάνωση και λειτουργία του συνόλου των κοινωνικών δομών της χώρας.
Επιπροσθέτως, μεγάλος αριθμός παιδιών θα βιώσει τον αποκλεισμό και από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ειδικότερα,σε ότι αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στην περιοχή της Φθιώτιδας και πάντοτε σύμφωνα με στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας πρόσβαση σε voucher θα έχουν 1711 παιδιά, ενώ 658 βρίσκονται εκτός και σε καθεστώς αναμονής, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η περίπτωση του Δήμου Λοκρών, στον οποίο φέτος δεν θα υπάρχει δομή πουθα λειτουργεί στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος.
Σημειώνεται δε ότι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, στις 03/12/2016 ως Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον κρίσιμο ρόλο που επιτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήλωνε ανάμεσα σε άλλα: «Είστε ένας από τους πιοσημαντικούς, αν όχι ο πιο σημαντικός πυλώνας σήμερα, που διασφαλίζειτην κοινωνική συνοχή […] και δυστυχώς το κεντρικό κράτος αντί να σας συμπαρίσταται, σας περιορίζει, σας στερεί τις βασικές προυποθέσειςγια να μπορείτε να κάνετε καλά τη δουλειά σας».
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο συζήτησης (13/09/2017) τουΠρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη με νέες μητέρες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου, ο πρώτος δήλωσε: «Να δώσουμε στα παιδιά μας πρόσβαση σεποιοτική προσχολική αγωγή […] για να μην δημιουργούμε ανισότητες που θα κυνηγούν τα παιδιά για όλη τους τη ζωή», ενώ σε συνάντηση (17/07/2019) ανάμεσα στην αρμόδια Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας ΤοπικήςΑνάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), κ. Θεόδωρο Γκοτσόπουλο και τον Πρόεδρο, κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο, παρουσία του Υπουργού Εργασίας &Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση, η πρώτη δήλωσε: «Είχαμε μίαεκτενή και παραγωγική συζήτηση και συνεργασία με τη διοίκηση της ΕΕΤΑΑσχετικά με το θέμα της ενίσχυσης της απορρόφησης βρεφών, νηπίων,παιδιών και ατόμων με αναπηρία, σε κατάλληλες δομές. Η δράση αυτήπου στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών απόοικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιώνφροντίδας και φιλοξενίας του ευαίσθητου αυτού τμήματος της κοινωνίας μας,θα πρέπει να ενισχυθεί με όλες μας τις δυνάμεις…».
• Επειδή, το κεντρικό κράτος οφείλει να συμπαρίσταται, να μηνπεριορίζει και να μη στερεί τις βασικές προϋποθέσεις για να μπορούν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να κάνουν καλά τη δουλειά σας, ώστε ναείναι σε θέση να υλοποιούν δράσεις που διασφαλίζουν την κοινωνικήσυνοχή, όπως ο σημερινός Πρωθυπουργός, ως Πρόεδρος της ΑξιωματικήςΑντιπολίτευσης είχε δηλώσει στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 03/12/2016.
• Επειδή, σήμερα παρά ποτέ υφίσταται ανάγκη «να δώσουμε στα παιδιάμας πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική αγωγή […] για να μην δημιουργούμεανισότητες που θα κυνηγούν τα παιδιά για όλη τους τη ζωή», όπως ο ίδιος Πρωθυπουργός είχε δηλώσει κατά την από 13/09/2017 συζήτηση του με νέεςμητέρες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου.
• Επειδή, σήμερα παρά ποτέ «θα πρέπει να ενισχυθούν με όλες μας τις δυνάμεις» – όπως δήλωσε στις 17/07/2019 η συναρμόδια Υφυπουργός –δράσεις που προάγουν την κοινωνική συνοχή, την πρόσβαση στηδημιουργική απασχόληση, την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων καιδυνητικά την εκπαίδευση στην προσαρμογή των παιδιών στις νέες συνθήκεςπου έχουν διαμορφωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη.
• Επειδή, το σύνολο των ανωτέρω αποτυπώνεται και στην από 22-08-2020 επιστολή της ΠΑΣΕΚΔΑΠ.
• Επειδή, η αξιωματική αντιπολίτευση συμμερίζεται την τοποθέτηση τουΠανελλήνιου Συλλόγου, ο οποίος εκλαμβάνει τη διαμορφωθείσα αυτήπραγματικότητα ως μια«ξεκάθαρη κυβερνητική πρόθεση που οδηγείσυνειδητά στην ανεργία και εργασιακή αβεβαιότητα εκατοντάδεςεργαζόμενους στις δομές και 65.000 παιδιάαποκλεισμένα, λόγω μιαςφιλελεύθερης πολιτικής προσέγγισης που προσεγγίζει την λειτουργία τωνΔομών αυτών με όρους αυτορρύθμισης από τους κανόνες της αγοράς» καιόχι ως μια παιδαγωγική, ελεύθερη δημιουργική απασχόληση που ουσιαστικάκαι έμπρακτα στηρίζει την Ελληνική οικογένεια σε κάθε γωνιά της Πατρίδαςμας».
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Προτίθενται οι αρμόδιοι Υπουργοί να μεριμνήσουν ώστε να εξευρεθούν ή/και αξιοποιηθούν άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι, ώστε να χορηγηθούν voucher σε όλες τις μητέρες που πληρούν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν, που έλαβαν υψηλή μοριοδότηση και τελικά μετά από τόσα χρόνια αδιάκοπης συμμετοχήςτους, απορρίφθηκαν φέτος για πρώτη φορά από το Πρόγραμμα;
2. Προτίθεσθε να ενισχύσετε από οποιαδήποτε άλλη πηγή τη χρηματοδότηση των δομών ΚΔΑΠ;
3. Ποια πρωτοβουλία προτίθενται οι αρμόδιοι Υπουργοί να αναλάβουνγια την αντιμετώπιση της εργασιακής ανασφάλειας που χαρακτηρίζειτον εν λόγω κλάδο, το έργο του οποίου ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως σπουδαίο σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων των δομών στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Δεκέμβρη του 2016 στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρουν στην ανωτέρω επιστολή; Εάν ναι, ποια είναι αυτή και προτίθεσθε νατην υλοποιήσετε άμεσα και πριν την έναρξη της σχολικής σαιζόν;»
Καταγγελία και από ΑΔΕΔΥ
Την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα ΚΔΑΠ, με τον αποκλεισμό 65.000 παιδιών και τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων σε αυτά, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.
Αναλυτικά:
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της την υπ’ αριθμ. 432/25-08-2020 ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ, καταγγέλλει τον αποκλεισμό 65.000 παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) παρά το γεγονός ότι οι οικογένειες τους πληρούσαν απόλυτα και με το παραπάνω τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που έθετε η σχετική πρόσκληση.
Ηκυβέρνηση βρήκε τη λύση για το «ξήλωμα» του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και την απαλλαγή της πολιτείας από την ευθύνη της άσκησης κοινωνικής πολιτικής απέναντι στους πολίτες και εν προκειμένω, απέναντι στις εργαζόμενες μητέρες: δεν φρόντισε να διαθέσει τους απαιτούμενους πόρους για τη χορήγηση voucher στις μητέρες που πληρούσαν τα κριτήρια, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα παιδιά στα ΚΔΑΠ και να μην ανανεωθούν και για φέτος οι συμβάσεις των εργαζομένων σ’ αυτά. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματοδότησης προς τα δημόσια, δημοτικά ΚΔΑΠ και τον κίνδυνο απόλυσηςπερίπου του50% αυτών που εργάζονται σήμερα. Η ίδια κατάσταση έχει δημιουργηθεί και στους Παιδικούς σταθμούς, όπου απολύονται εργαζόμενοι από το ίδιο πρόγραμμα «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» της ΕΕΤΑΑ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) «…από 7, 10, ακόμα και 18 χρόνιααδιάκοπης παροχής των υπηρεσιών τους στα ΚΔΑΠ όλης της χώρας…» και για «…παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν εναλλακτικές ή την οικονομική δυνατότητα ούτε για την συμμετοχή των παιδιών τους σε άλλες εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες, ούτε για να πληρώνουν κάποιον άνθρωπο να τους τα κρατάει στο σπίτι όσο αυτοί εργάζονται».
Η αρνητική αυτή εξέλιξη στα ΚΔΑΠ συναθροίζεται με τις απολύσεις σε Παιδικούςσταθμούς των Δήμων και την ανασφάλεια των εργαζομένων στα ΚΗΦΗ και στις Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας των ΟΤΑ. Αλλά και με την αβεβαιότητα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», όσον αφορά στην πρόοδο του διαγωνισμού και κυρίως το διαφαινόμενο αποτέλεσμα, καθώς -και σε αυτήν την περίπτωση- εργαζόμενοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας και επαγγελματικής εξειδίκευσης κινδυνεύουν με απολύσεις.
Το μέγεθος των κινδύνων που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτικήφαίνεται και από το γεγονός ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα, σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας που επιβάλλει να λειτουργήσουν αυτές οι δομές, με τα ανάλογα μέτρα προστασίας, όπως είναι ο μικρότερος αριθμός παιδιών ανά τάξη και δραστηριότητα και ο αυξημένος αριθμός εργαζομένων. Η κυβέρνηση πράττει το αντίθετο προϊδεάζοντας για το μέλλον που επιφυλάσσει στους εργαζόμενους και στα κατώτερα λαϊκά στρώματα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και σε όλες τις άλλες κοινωνικές δομές των ΟΤΑ, οι οποίοι διεκδικούν:
Τη μετατροπή ΕΔΩ και ΤΩΡΑ όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, τους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς και τις άλλες Κοινωνικές Δομές (ΒσΠ, ΚΗΦΗ, Δομές Αντιμετώπισης Φτώχειας) από ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ, την απαγόρευση προσλήψεων εκτάκτων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες και τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών των ΟΤΑ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσα από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και των υποχρεώσεών του απέναντι στους πολίτες, μέσα από τη γενική φορολογία και τα έσοδα τουΔημοσίου και όχι από το ΕΣΠΑ, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ή ιδιώτες.
Τη μείωση του ωραρίου εργασίας, άμεσα στις 35 ώρες και στις 30 για τα ΒΑΕ,την αύξηση των μισθών και την υπογραφή ΣΣΕ.