Αλλο ένα παιχνίδι του ΠΑΟΚ με χαρακτήρα σασπένς, άλλη μία αναμέτρηση που φάνηκε η αλλαγή νοοτροπίας με την έλευση του Πάμπλο Γκαρσία. Κόντρα στα Γιάννινα, ο Δικέφαλος απέδειξε και πάλι ότι είναι μία ομάδα αποφασισμένη να παλεύει μέχρι το τελευταίο λεπτό, με το μαχαίρι στο στόμα, για να κατακτά τις νίκες. Αυτή είναι η θετική επισήμανση από το χθεσινό παιχνίδι.
Υπάρχουν, όμως, και άλλες που δημιουργούν προβληματισμό για τον τεχνικό του ΠΑΟΚ και εξηγούν, πιθανόν, και το γιατί ήθελε να επισπεύσει την επιστροφή του Βιεϊρίνια στην αγωνιστική δράση.
Η σημαντικότερη: Δυστυχώς, μεταξύ των βασικών παικτών του ΠΑΟΚ κι αυτών που αποτελούν τις λεγόμενες εναλλακτικές λύσεις υπάρχει σημαντική διαφορά και αυτή δημιουργήθηκε και από τις μεταγραφές του καλοκαιριού.
Ο Περέιρα που χθες έδειξε πολύ ελπιδοφόρα στοιχεία για το μέλλον, δεν είναι ακόμη Γιαννούλης. Ο Εσίτι δεν είναι ούτε Ελ Καντουρί, ούτε Ντόουγκλας. Προς το παρόν τουλάχιστον, τόσο ο Ροντρίγκο όσο και ο Ουαγκέ δεν μπορούν να πιάσουν τα στάνταρ ενός καλού Μάτος, ούτε ο Μουργκ του φορτσάτου Πέλκα.
Η αλήθεια είναι ότι για συγκεκριμένες θέσεις, το δύο παίκτες ισάξιοι δεν ισχύει και αυτό οδηγεί τον Γκαρσία σε μία διαχείριση όπως αυτή που είδαμε χθες, Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα: υπό άλλες συνθήκες, ο Ελ Καντουρί θα ήταν βασικός, αλλά προερχόμενος από τραυματισμό και ενόψει Αϊντχόβεν αυτό θα ήταν ρίσκο.
Είναι προφανές ότι για να μπει πολύ δυνατά στην διεκδίκηση του τίτλου ο φετινός ΠΑΟΚ απαιτεί ποιοτική ενίσχυση τον Ιανουάριο και μέχρι τότε ο Γκαρσία θα πρέπει να ξεψαχνίσει το ρόστερ και παράλληλα να βοηθήσει με τον τρόπο του τα παιδιά να γίνουν άντρες.
Προφανώς, αυτή είναι πλέον και η βασική στόχευση του ΠΑΟΚ. Θέλει να δημιουργήσει μία ομάδα που να διεκδικεί τίτλους, αλλά παράλληλα να έχει και μεγάλη προοπτική. Το λεγάμενο potential που φέρνει και τις αξιόλογες πωλήσεις. Το λεπτό σημείο είναι ότι τέτοιου είδους πρότζεκτ απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν και ο ΠΑΟΚ είναι μία ομάδα που δεν μπορεί να μένει χωρίς υψηλούς στόχους. Κατά συνέπεια,. Ο Γκαρσία και το τιμ θα πρέπει να συνδυάσουν πρωταθλητισμό και εξέλιξη νεαρών παικτών.
Κάτω από αυτό το πρίσμα και μέχρι να ανοίξει και πάλι η μεταγραφική περίοδος, ο Ουρουγουανός τεχνικός καλείται να βρείτε μία περισσότερο αποτελεσματική συνταγή, αυτή που δεν θα οδηγεί τον ΠΑΟΚ στο να έχει μεγάλο κομμάτι μέτριας απόδοσης μέσα στο γήπεδο και στην συνέχεια να τρέχει για το αποτέλεσμα.
Με βάση αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα, υπάρχουν κάποια ξεκάθαρα συμπεράσματα:
- Η ομάδα ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα όταν παίζει με τρεις μέσους, αλλά με δεδομένο ότι από τους τρεις ποιοτικούς της, Σβαμπ, Ελ Καντουρί και Ντόουγκλας, μόνο ο Αυστριακός είναι μονίμως υγιής, χρειάζεται να βρεθεί κι άλλη λύση πλην του, περιορισμένων δυνατοτήτων, Εσίτι. Ο Τσιγγάρας είναι μία προφανής επιλογή που πρέπει να έρθει σε πρώτο πλάνο και μαζί, ίσως και ο Νινούα, αν μπορέσει να γίνει πιο αθλητικός (καλύτερος σε τρεξίματα και πιο δυνατός σε μονομαχίες) γιατί την κάθετη πάσα την διαθέτει. Πάντως, ο Εσίτι όσο φιλότιμος κι αν είναι ταιριάζει μόνο σε παιχνίδια συγκεκριμένων συνθηκών, καθώς παίζει μόνο παράλληλα (μοιάζει με αυτοκίνητο που κινείται στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης και δεν στρίβει ποτέ για κέντρο) και σίγουρα δεν μπορεί να είναι ο ένας από τους δύο μέσους όταν ο ΠΑΟΚ παίζει με δύο χαφ.
- Αν θέλει να στηριχθεί στο 4-2-3-1, προφανώς πρέπει να βρει άλλη λύση για την θέση ή να δουλέψει πολύ με τον Μουργκ, γιατί ο Αυστριακός όσες φορές έχει παίξει στον άξονα, πίσω από τον φορ χάνεται. Ό,τι καλό έχουμε δει από αυτόν μας το παρουσίασε σε ρόλο εξτρέμ.
- Ο ΠΑΟΚ έχει έλλειμμα στις θέσεις των μπακ και με δεδομένο ότι ο Φερέιρα είχε αφήσει εκτός λίστας Europa τον Νίλσεν Περέιρα θα πρέπει να βρει τον άνθρωπο που θα καλύψει αυτή την θέση. Στο τέλος του αγώνα χθες ο Γκαρσία είχε τετ- α – τετ διαρκείας με τον Μιχαηλίδη και δεν αποκλείεται να έχει στο μυαλό του τον νεαρό. Το θετικό είναι ότι ο Νορβηγός έδειξε ότι έχει τα στοιχεία να ανταποκριθεί και το βασικότερο ήταν μέρα με την νύχτα σε σχέση με το παιχνίδι στον Βόλο. Είναι προφανές ότι το επίπεδο του νορβηγικού πρωταθλήματος δεν τον είχε βοηθήσει να κάνει το βήμα παραπάνω και να βάλει μεγαλύτερη ένταση στις κινήσεις του. Με στοχευμένη δουλειά έχει τις προδιαγραφές για να εξελιχθεί και αυτό είναι το σημαντικό.
- Ο Τσόλακ ταιριάζει καλύτερα σε σχήμα με δύο φορ, παρά να είναι αυτός ο μοναδικός. Χθες ήταν για πρώτη φορά τόσο ουσιαστικός και πιστώνεται το γύρισμα της μπάλας προς τον Κρέσπο αρχικά και στην συνέχεια στον Ελ Καντουρί για το 2-1. Ίσως ο Γκαρσία θα πρέπει σε ματς με μικρομεσαίες ομάδες στην Ελλάδα να ενεργοποιεί και τον Κούτσια, αν θέλει να έχει εναλλακτική σε σχήμα με δύο στράικερ.
Σβαμπ και Αντρίγια πρέπει να γίνουν βαρόμετρα με διάρκεια στην καλή απόδοση
Το πιο χρήσιμο, κατά την άποψη του γράφοντος συμπέρασμα, και από τον πρώτο κύκλο τεσσάρων αγώνων του Γκαρσία είναι ότι ο Στέφαν Σβαμπ και ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς απέδειξαν αρκετές φορές ότι αποτελούν ήδη τους παίκτες βαρόμετρο για τον νέο ΠΑΟΚ. Όταν ο Αυστριακός και ο Σέρβος είναι καλά (όπως συνέβη στο χθεσινό δεύτερο ημίχρονο) τότε όλος ο ΠΑΟΚ ανεβάζει στροφές κατακόρυφα. Κατά συνέπεια, μέλημα του Γκαρσία θα πρέπει να είναι το πώς οι δύο παίκτες θα έχουν τους χώρους να κάνουν την δουλειά τους όπως εκείνοι γνωρίζουν. Μόλις ο Ελ Καντουρί μπήκε στο ματς και πήρε πάνω του πρώτες μπάλες από την άμυνα, ο Σβαμπ απελευθερώθηκε.
Τέλος, κάνοντας λόγο για τον Ελ Καντουρί, είναι ξεκάθαρο για όσους βλέπουν ποδόσφαιρο ο λόγος που ενώ είναι μακράν ο πιο ποιοτικός παίκτης στις επαφές με την μπάλα όχι μόνο στον ΠΑΟΚ, αλλά ίσως και συνολικά σε όλο το Πρωτάθλημα, δεν έμεινε σε ανώτερη λίγκα. Είναι ξεκάθαρα αυτή η ευπάθεια στους τραυματισμούς που τον θέτει συχνά εκτός πλάνων. Αν μπορέσει και τους αποφύγει, τότε θα γίνει ο πιο κομβικός παίκτης του ΠΑΟΚ.
Υ.Γ. Παρατηρώ ότι στο διάστημα της διακοπής ο Γκαρσία και οι συνεργάτες του δούλεψαν πολύ στα στημένα. Το πρώτο δείγμα του ιδρώτα που χύθηκε το είδαμε στην φάση του 2-1. Περιμένουμε την συνέχεια.