Μεγάλη οικολογική καταστροφή σημειώνεται τις τελευταίες μέρες στο δάσος του Σέιχ Σου με την παρουσία ενός εντόμου-φονιά των πεύκων.
Πρόκεται για το φλοιοφάγο έντομο με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda που έχει ήδη έχει ήδη νεκρώσει 3.500 χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτης έκτασης στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, δηλαδή πάνω από το 1/10 της συνολικής έκτασής του.
Το πρόβλημα έχει σημάνει συναργερμό στο δασαρχείο Θεσσαλονίκης αφού το έντομο έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον δέκα σημεία του δάσους.
Στην έξαρση του πληθυσμού του συγκεκριμένου εντόμου έχουν βοηθήσει και οι καιρικές συνθήκες καθώς στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα επικρατεί σχετική ξηρασία με ελάχιστες βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες.
Τι κάνει το έντομο Tomicus piniperda
Το Tomicus piniperda, ένα είδος σκαθαριού, προσβάλλει κυρίως τα πεύκα που έχουν ασθενές ανοσοποιητικό -όπως τα νεαρά- και τα ξεραίνει με ταχείς ρυθμούς, ενώ η διάδοσή του από δένδρο σε δένδρο, ιδίως την άνοιξη, είναι πολύ εύκολη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι εντονότερο εκεί που υπάρχει πυκνή βλάστηση.
Το αποτέλεσμα της δράσης του είναι εμφανές στο τοπίο καθώς το χρώμα των δένδρων που έχουν αποφλοιωθεί έχει μετατραπεί σε πορτοκαλί, παραπέμποντας σε εικόνα φθινοπώρου.
Κινητοποιούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες
Ηδη το δασαρχείο Θεσσαλονίκης, μαζί με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και εξειδικευμένους επιστήμονες του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας, έχουν ξεκινήσει ενέργειες αντιμετώπισης της σοβαρότατης αυτής απειλής για το Σέιχ Σου.
Προσεχώς θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες υλοτομήσεις και αραιώσεις των προσβεβλημένων δένδρων και θα ακολουθήσουν αναδασώσεις.