Με βάση τα υπ’ αριθ. 3222/118256/03.09.2018, 3240/118836/04.09.2018 και 3252/119347/05.09.2018 έγγραφα της Δ/νσης Υγείας Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ., σας ενημερώνουμε ότι στις 31 Αυγούστου 2018 επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά εστία Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε μια μη εμπορική εκμετάλλευση στην περιφέρεια της Βάρνα στη Βουλγαρία.
Πρόκειται για νόσημα των χοίρων εξαιρετικά μεταδοτικό λόγω του ρόλου των αγριόχοιρων ως δεξαμενή του ιού και της αντοχής αυτού στο περιβάλλον και το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα (τα υψηλά μολυσματικά στελέχη του ιού είναι γενικά θανατηφόρα με θνησιμότητα που αγγίζει το 100%). Το νόσημα είναι Υποχρεωτικής Δήλωσης. Δεν μεταδίδεται σε άλλα είδη ζώων και στον άνθρωπο.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση επιβεβαίωσης του νοσήματος στη χώρα μας, είτε σε χοίρους είτε σε αγριόχοιρους, τα αυστηρά μέτρα που θα επιβληθούν και οι περιορισμοί των μετακινήσεων, θα επιφέρουν σημαντικές οικονομικές απώλειες για τη χοιροτροφία και το εμπόριο χοίρειων προϊόντων. Παράλληλα, οι αλλαγές στον τρόπο άσκησης θήρας, θα έχουν επιπτώσεις και στους Κυνηγούς. Επιπρόσθετα, είναι αδύνατο να προβλεφθεί η διάρκεια ισχύος των περιορισμών αυτών, αφού πρόκειται για νόσημα δύσκολο να εκριζωθεί τις χώρες στις οποίες ενδημεί.
Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι με βάση την αριθ. 165390/590/22.03.2018 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β΄ 1128/28.03.2018) απαγορεύεται η άσκηση της νομαδικής χοιροτροφίας σε δάση καστανιάς, δρυός και σε δασικές εκτάσεις αείφυλλων πλατύφυλλων και χορτολίβαδα από τις 31 Ιουλίου.
Επομένως, οι χοίροι που περιφέρονταν σε δασικές εκτάσεις εάν δεν έχουν ήδη περιοριστεί, πρέπει άμεσα να περιοριστούν σε σταυλικές κ.τ.λ. περιφραγμένες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Το Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Υ.Α. 260918/22.01.2009 (ΦΕΚ Β’ 75), σχετική Νομοθεσία και εγκύκλιοι για το νόσημα μπορούν να ανευρεθούν και στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ (www.minagric.gr, Αγρότης-Επιχειρηματίας - Κτηνοτροφία - Χοίροι - Ασθένειες Χοίρων - Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, ΑΠΧ ή:
http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/animal-production/pigs/1126-asthenxoiron.
Επισημαίνεται η ανάγκη επαγρύπνησης των χοιροτρόφων, κυνηγών, υπευθύνων σφαγείων, μεταφορέων και εμπόρων ζώντων ζώων και κρέατος, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων Φορέων (Δασικές Υπηρεσίες, Κυνηγετικές Ομοσπονδίες κ.τ.λ.) σε όλη τη χώρα και ιδίως στα βόρεια σύνορά αυτής, ώστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές να εξασφαλισθεί η αποτροπή εισόδου του νοσήματος στη χώρα μας.
Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι ιογενές νόσημα του χοίρου και του αγριόχοιρου,
-μεταδίδεται πολύ εύκολα και επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα
πτώματα των αγριόχοιρων,
- μεταδίδεται μετά από άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα και έμμεση επαφή, μετά από
σίτιση με μολυσμένα προϊόντα χοίρων, με μολυσμένα αντικείμενα π.χ. στρωμνή,ζωοτροφή, οχήματα, ρουχισμό, μπότες /παπούτσια, εξοπλισμό καθώς και με έντομα),
- προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες στη χοιροτροφία και προβλήματα στις
μετακινήσεις των ζώων και των προϊόντων,
- προκαλεί μεγάλο ποσοστό θανάτων στους αγριόχοιρους και τους χοίρους.
- δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.