Μεγάλη η ανησυχία στην κυβέρνηση για τα 97 νέα κρούσματα, αλλά και τις εικόνες συνωστισμού σε νησιά όπως η Μύκονος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open και του Σπύρου Μουρελάτου, σήμανε συναγερμός τις τελευταίες ώρες καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης επισείουν την προσοχή προκειμένου να μην γκρεμιστεί ό,τι έχει χτιστεί μέχρι τώρα στην αντιμετώπιση του ιού.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν σκέψεις για έναν νέο γύρο περιοριστικών μέτρων, σε επίπεδο δήμων ή νομού ή να πάμε και σε απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια ή συγκεκριμένους προορισμούς που δίνουν αρκετά κρούσματα του ιού – όπως έγινε με την Ντόχα του Κατάρ. Αλλωστε, το γεγονός ότι από τα 97 νέα κρούσματα τα 30 προήλθαν από το εξωτερικό, αναγκάζουν τις υγειονομικές Αρχές να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα και βεβαίως όλους τους προορισμούς. Γενικότερα, υπάρχει η σκέψη να επιβάλλονται μέτρα κάθε φορά εκτιμώντας την κατάσταση όπως θα εξελίσσεται.
Η ανησυχία ξεκίνησε από τις μικρές εστίες κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας. Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον των επιστημόνων εστιάζεται στο δήμο Μύκης (ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης), όπου σε διάφορα χωριά εντοπίζονται σποραδικά κρούσματα κορονοϊού, κάτι βεβαίως που επιβεβαιώθηκε από την ανακοίνωση, καθώς στην Ξάνθη ανιχνεύθηκαν 29 νέα κρούσματα.
Τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά στην Ξάνθη εντοπίστηκαν σε 2.600 εργαστηριακούς ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν από ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Ακόμη, έγιναν άλλα 400 τεστ στο συγκεκριμένο μέρος από την Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για μία περιοχή, η οποία από την αρχή της πανδημίας είχε παρουσιάσει έξαρση κρουσμάτων. Τα βλέμματα των ειδικών στρέφονται και στην περιοχή της Θήβας, όπου 12 εργαζόμενοι του νοσοκομείου, γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, μπήκαν σε προληπτική καραντίνα, καθώς εμφανίστηκε στην εφημερία του νοσοκομείου κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια έπειτα από έλεγχο στο Θριάσιο Νοσοκομείο.
Και στη Φθιώτιδα, όμως, υπάρχει ανησυχία, καθώς νεαρός φέρεται να είναι ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στην περιοχή της Αταλάντης, οι επαφές του οποίου ιχνηλατούνται από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ.
Χαρδαλιάς: «Οποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό κάνει λάθος»
«Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό κάνει λάθος», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και αφού ξεκαθάρισε ότι τα κρούσματα δεν θα εξαφανιστούν απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα. Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι σημαίνει το γεγονός ότι θα εκδίδεται καθημερινή γραπτή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ απάντησε ότι κρίθηκε πως έτσι είναι καλύτερα. Επισήμανε ότι με τον κ. Τσιόδρα λένε τα ίδια πράγματα από την πρώτη στιγμή και παρατήρησε: «Δεν άλλαξε κάτι στην καθημερινότητα του κ. Τσιόδρα και τη δική μου. Κάθε μέρα κάνουμε τα ίδια πράγματα που κάναμε όλους αυτούς τους μήνες».
«Το ζήτημα λοιπόν είναι να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το ζήτημα της εξέλιξης του ιού είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τον καθένα μας ξεχωριστά», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και σημείωσε: «Είναι σε ύφεση ο ιός, αλλά δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει φύγει». Διαβεβαίωσε τους πολίτες πως αν ο καθένας μας τηρεί τα μέτρα, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να αποτραπεί η δημιουργία πολλαπλασιαστών ή φορτίων.
«Εάν με ρωτάτε αν εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω, όχι δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα», τόνισε.
Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα από το εξωτερικό ο υφυπουργός απάντησε πως «παρακολουθούμε επιδημιολογικά όλες τις χώρες και αυτές που είναι στις 29 και αυτές που είναι υψηλού ρίσκου και αναλόγως λειτουργούμε» και συνέχισε: «Η έννοια της δειγματοληψίας δεν έχει να κάνει με το ότι έρχεται μια πτήση και θα πάρουμε πέντε να τους ελέγξουμε. Έχει να κάνει με ένα σύγχρονο πρωτόκολλο το οποίο έχει έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με το από ποιες περιοχές ήρθαν, αν υπάρχουν τράνζιτ μεταφορές, αν οι προηγούμενες ημέρες στην περιοχή τους έχουν βγάλει κρούσματα, αν οι δικές μας δειγματοληπτικές έρευνες έχουν κρούσματα. Υπάρχουν άνθρωποι που ξενυχτάνε σε 24ωρη βάση στην Πολιτική Γραμματεία, ούτως ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Υπομονή σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία δουλεύουμε νυχθημερόν για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».