Επιμέλεια: Ντόρα Παπαγιάννη
Συνδυάζει άψογα τα μαθηματικά με την ιστιοπλοϊα και είναι μόλις 25 ετών. Παλεύει με τα… κύματα και βγαίνει νικήτρια. Παρά τις δυσκολίες που συναντά δεν φαντάζεται τον εαυτό της μακριά από τη θάλασσα. Ο λόγος για τη Μαρία Τσαουσίδου που ασχολείται από το 2.000 με την ιστιοπλοϊα και οι διακρίσεις της μέχρι σήμερα αποτελούν τρανή απόδειξη ότι το… χει! Η αθλήτρια από την Αλεξανδρούπολη έχει λαμπρό μέλλον και είναι πανέτοιμη για πάρα πολλά!
Φέτος ήταν μια δυνατή χρονιά για την αθλήτρια του ΝΟΘ. Συμμετείχε στο παγκόσμιο Τornado με τον Μιχάλη Παπαδόπουλο όπου βγήκανε 2οι στη μεικτή(mixed) κατηγορία και 8οι στην γενική (overall). Λίγο αργότερα στο ευρωπαϊκό κατέκτησε με τον Marc Maier την πρώτη θέση στην μεικτή κατηγορία και τη 2η στη γενική. Η χρονιά ολοκληρώνεται για εκείνη στην Αθήνα τον Οκτώβριο, ενώ το 2017 την περιμένει η μεγάλη πρόκληση του παγκοσμίου Tornado που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη.
Η Μαρία Τσαουσίδου μίλησε στη «Μ» για τις φετινές της επιτυχίες αλλά και τα επόμενα βήματά της.
- Φέτος είχες σπουδαίες επιτυχίες στις διοργανώσεις που συμμετείχες. Πως ήταν η χρονιά για σένα;
«Φέτος κατέκτησα το ασημένιο στη γενική κατάταξη του Ευρωπαϊκού και χρυσό στην μεικτή κατηγορία (πλήρωμα άντρας-γυναίκα) με πλήρωμα τον Marc Baier, μετά από ένα ακόμα ασημένιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της μεικτής κατηγορίας με τον Μιχάλη Παπαδόπουλο. Μια πολύ δυνατή χρονιά. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη για τα αποτελέσματα και ακόμα περισσότερο από την απόδοσή μας σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».
-Τα επόμενα αγωνιστικά σου βήματα;
«Επόμενος αγώνας/στόχος μου ο τελικός του Hellenic Match Racing Tour στην Αθήνα 1-2 Οκτώβρη με την ομάδα της allinBlusive και μετά προετοιμασία για το παγκόσμιο του Τornado για το 2017 που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη».
-Πως συνεχίζεται το καλοκαίρι για σένα;
«Λίγες μέρες διακοπών στην πόλη μου την Αλεξανδρούπολη και μετά δουλειά ως προπονήτρια και προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά (ως μαθηματικός), μαζί με τη δική μου προετοιμασία για τους επόμενους αγώνες».
-Στη διάρκεια της καριέρας σου μέχρι σήμερα σε έχει φοβίσει κάτι; Έχεις σκεφτεί ποτέ να τα παρατήσεις;
« Να παρατήσω εντελώς την ιστιοπλοΐα, όχι, δε μου έχει περάσει από το μυαλό! Ο φόβος είναι συχνά εκεί όταν ξεκινάω για έναν αγώνα ή μια προπόνηση αφού το γήπεδό μας μπορεί να γίνει πολύ απρόβλεπτο. Παρόλο που γνωρίζω πως να χειρίζομαι το σκάφος, μία καταστροφή υλικού ή μια απρόοπτη αλλαγή του καιρού μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις.
-Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις πρωταθλητισμό;
«Πάρα πολύ δύσκολο! Πρωταθλητισμός σημαίνει εντατικές και συνεχείς προπονήσεις όλο το χρόνο και συμμετοχή σε πολλούς αγώνες πράγμα δύσκολο για τα ελληνικά δεδομένα αφού χρειάζεται χρηματοδότηση και χρόνος. Οι δουλειές μας δε μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε πλήρως με αυτό, επομένως μόνο προσπαθούμε να κάνουμε πρωταθλητισμό. Ο Μιχάλης είναι ιδιοκτήτης εταιρείας κάτι που συνεπάγεται λίγο ελεύθερο χρόνο, η βοήθειά του όμως καθοριστική για την πορεία της ομάδας μας. Καταφέραμε τα αποτελέσματα αυτά πραγματοποιώντας όσο περισσότερες προπονήσεις και βελτιώνοντας το σκάφος αντικαθιστώντας όσο περισσότερα συστήματα μπορούσαμε με νέα».
-Πότε ξεκίνησες την ιστιοπλοϊα και γιατί;
«Ξεκίνησα την ιστιοπλοΐα όταν ήμουν 9 με ένα optimist, μετά από μια βόλτα στο λιμάνι της πόλης μου. Καλοκαίρι 2000».
-Φαντάζεσαι τον εαυτό σου μακριά από τη θάλασσα;
«Όχι, δε θα μπορούσα μακριά από αυτήν».
-Έχεις κάποιο πρότυπο αθλητή από το χώρο σου;
«Τον Ντάνυ και τον Κώστα (σ.σ. Πασχαλίδης, Τριγκώνη). Έχουν αποδείξει και με το παραπάνω πόσο καλοί είναι αλλά δε σταματούν ούτε να αγωνίζονται ούτε να μεταδίδουν τις γνώσεις τους στους νέους του χώρου, χωρίς κάποιο αντάλλαγμα!»
-Τι προβλήματα αντιμετωπίζεις και πως τα ξεπερνάς;
«Έλλειψη χρόνου για προπονήσεις λόγω δουλειάς και χρημάτων για αγορά υλικού. Είναι βέβαιο ότι αν παραλήψεις να αντικαταστήσεις κάτι που έχει φθαρεί, θα χαλάσει τη χειρότερη στιγμή, κατά τη διάρκεια του αγώνα. Εμείς κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Το παγκόσμιο το κερδίσαμε με το σκάφος του Μιχάλη. Ενώ εφόσον δεν έχω δικό μου σκάφος στο ευρωπαϊκό συμμετείχα με γερμανικό σκάφος μετά από την πρόσκληση του Marc».
-Πόσο σημαντικό είναι να σε στηρίζουν στην προσπάθειά σου οι άνθρωποι που αγαπάς;
«Αν δεν υπάρχει η στήριξη από αυτούς μειώνεται και η θέλησή σου για τη νίκη».
-Πως φαντάζεται το μέλλον σου τόσο σε επαγγλεματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;
«Επαγγελματικά πέρα από τη δουλειά μου ως μαθηματικός και προπονήτρια ιστιοπλοΐας, από τον Σεπτέμβρη θα ασχοληθώ περισσότερο με εταιρεία που διοργανώνει all inclusive διακοπές με σκάφη στην Ελλάδα».
Δυο λόγια για τη Μαρία
Η Μαρία είναι μαθητικός με μεταπτυχιακό στη Στατιστική και Μοντελοποίηση, Α.Π.Θ.. Γνωρίζει από προγραμματισμό σε γλώσσες R, SPSS, MATLAB.
Έχει δημοσιεύσεις εργασιών στο πλαίσιο της μαθηματικής εβδομάδας που διοργανώνεται ετησίως.
Δούλευε σε φροντιστήριο ως μαθηματικός την προηγούμενη σχολ. χρονιά και συνεχίζει να ενημερώνομαι σε αυτόν τον τομέα παρά την ενασχόλησή μου με την ιστιοπλοΐα.
Είναι γραμματέας της παγκόσμιας κλάσης σκαφών Tornado από το τέλος του 2014.
Σπουδαίες διακρίσεις : 3η θέση βαλκανικό και πανελλήνιο Laser Radial 2008, 3η θέση παγκόσμιο Tornado Mixed 2013 και 2014, 2η θέση παγκόσμιο Tornado Mixed 2016, 1η θέση ευρωπαικό Tornado Mixed 2016, 2η θέση ευρωπαικό Tornado Οpen 2016
Ο Μιχάλης και ο Marc
Η Μαρία μιλάει για τους συναθλητές της: «Ο Mιχάλης είναι 50 χρονών. Ιστιοπλοικά ασχολείται πολλά χρόνια με τα καταμαράν και έχει συμμετοχές σε παγκόσμια και ευρωπαικά καθώς και σε αγώνες με άτομα με αναπηρία ως βοηθός. Ξεκινήσαμε να τρέχουμε μαζί από το 2013. Πρώτος μας αγώνας ήταν το παγκόσμιο του 2013 στην Ibiza όπου πήραμε την 3η θέση στα μεικτά πληρώματα! Πολύ δύσκολος αγώνας! Και επόμενος το παγκόσμιο του Carnac το 2015, πριν την τελευταία μας νίκη. Στο ενδιάμεσο προπονούμαστε σε κάθε ευκαιρία.
Ο Marc είναι μόλις 20 χρονών από τη Γερμανία. Συνήθως ταξιδεύει το σκάφος με τον πατέρα του. Έχουμε τρέξει μόνο 2 αγώνες μαζί. Το παγκόσμιο του 2014 στο Περθ της Αυστραλίας όπου πήραμε την 3η θέση στα μεικτά πληρώματα και το τελευταίο ευρωπαϊκό».