Την προηγούμενη Κυβέρνηση κατηγορεί ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Στράτος Σιμόπουλος.
Με δήλωσή του ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Α' Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος, επιρρίπτει τις ευθύνες της καταστροφής στην Καρδίτσα στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Στη δήλωσή του μεταφέρει:
«ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΛΟΓΩ ΜΗ «ΗΠΙΑΣ» ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΑΧΕΛΩΟΥ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Καθώς στην Καρδίτσα ακόμη μετρούν τις πληγές από τη θεομηνία που κατέστρεψε υποδομές, σοδειές, αλλά και προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες, τίθεται επιτακτικά ένα ερώτημα. Συγκεκριμένα, εάν θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι ώστε να αποφευχθούν όλες αυτές οι καταστροφές-απώλειες. Απαντώ αβίαστα ναι, με την ευθύνη να βαραίνει κυρίως όσους σταμάτησαν, επί 4,5 χρόνια, την «ήπια» εκτροπή του Αχελώου και δεν προχώρησαν τα συνοδά με αυτήν έργα.
Ποιοι είναι αυτοί; Οι αρμόδιοι υπουργοί του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μάλιστα δεν φρόντισαν να ενημερώσουν σχετικά τον κ. Τσίπρα, πριν επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές. Έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι στην περίοδο 2012-2014 έγιναν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό και η εκτροπή από 2 δις κυβικά μέτρα μπορεί πλέον να είναι 200 εκ. κυβικά μέτρα.
Έπρεπε επίσης να γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι το φράγμα του Μουζακίου είναι πλήρως μελετημένο με αποθηκευτική ικανότητα από 355 εκατ. κυβικά μέτρα ή σε μια εναλλακτική λύση, 200 εκατ κυβικά μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Καθώς βρισκόμαστε στο τέλος της αρδευτικής περιόδου το φράγμα θα ήταν άδειο και άρα θα μπορούσε να κρατήσει όγκο βροχής 2.300 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο επί 24 ώρες. Δηλαδή θα προστάτευε πλήρως την περιοχή που υπέστη μεγάλες ζημιές. Το έργο βεβαίως όπως και τα φράγματα της Συκιάς και της Πύλης που συνδέονται με την εκτροπή του Αχελώου δεν κατασκευάστηκαν ποτέ, λόγω των αποφάσεων του ΣΤΕ, η οποία αφορούσε όμως τον αρχικό σχεδιασμό.
Τώρα που γνωρίζει, θεωρώ ότι θα σταματήσει τις ρητορικές εξάρσεις πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή, εναντίον ακόμη και της «ήπιας» εκτροπής. Τέλος πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση ξεκινώντας με το έργο της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα θα επανεκκινήσει τα έργα του Αχελώου, με βάση την «ήπια» εκτροπή και πάντα σε πλήρη αντιστοιχία με τις αποφάσεις του ΣΤΕ».