Η «χλιαρή» ανταπόκριση των φορολογούμενων προβληματίζει τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας- Ποιες είναι οι ενστάσεις της Κομισιόν.
Από τη μια, η ανάγκη να βοηθηθούν επιχειρήσεις-νοικοκυριά αλλά και να μπει «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία. Από την άλλη, η ανάγκη να σταλεί σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να πλανάται επ’ άπειρον η φημολογία ή η προσδοκία για διαγραφές χρεών άνευ όρων.
«Χλιαρή» ανταπόκριση των φορολογούμενων
Η αλήθεια είναι ότι η προοπτική της αναβίωσης των 120 δόσεων και η ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης, ειδικά για τα χρέη που “γεννήθηκαν” στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, είχαν δημιουργήσει προσδοκίες στην αγορά, ενώ με μάλλον περιορισμένης έκτασης ενστάσεις έγινε η υποδοχή των σχετικών Αποφάσεων. Η έως τώρα ανταπόκριση φυσικών και νομικών προσώπων, απέχει πολύ από τα προσδοκώμενα και γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχουν διεργασίες στο οικονομικό επιτελείο για μερικό ή ριζικό λίφτινγκ.
Οι εισηγήσεις που δέχονται τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας κι Εργασίας, από παραγωγικούς φορείς, Επιμελητήρια, φοροτεχνικούς, λογιστές, είναι να περιοριστούν στο μέτρο του δυνατού οι “κόφτες” για την υπαγωγή είτε στη ρύθμιση της ενεργειακής κρίσης είτε στην αναβίωση των 120 δόσεων και της ρύθμισης για την πανδημία. Ένας τέτοιος “κόφτης” είναι η υποχρέωση εξόφλησης ή ρύθμισης χρεών προ του Νοεμβρίου του 2021, για όσους θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές της ενεργειακής κρίσης. “Αγκάθι” χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς και η υποχρέωση διπλής δόσης για την αναβίωση των 120 δόσεων, αφού αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς να αναστέλλονται οι τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις.
Εξετάζεται η παράταση της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής
Ανεξαρτήτως του αν θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις και βελτιώσεις στις εν λόγω ρυθμίσεις οφειλών- πολύ περισσότερο αν τελικά γίνει το λίφτινγκ που ζητά η αγορά- εξετάζεται και η παράταση της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής. Ως γνωστόν, το “παράθυρο” ευκαιρίας κλείνει στο τέλος του μήνα κι από εκεί και πέρα, η μοναδική δυνατότητα διακανονισμού παλαιότερων οφειλών, θα είναι η πάγια ρύθμιση των 24- 48 δόσεων.
Τα στοιχεία, που ενισχύουν τα επιχειρήματα όσων εισηγούνται βελτιώσεις στις έκτακτες ρυθμίσεις, μιλάνε μόνα τους. Αυτήν τη στιγμή, στη ρύθμιση για τις οφειλές της ενεργειακής κρίσης, έχουν υπαχθεί λιγότεροι από 10.000- για την ακρίβεια 9.796- για χρέη μόλις 199 εκατ, ευρώ, ενώ στην αναβίωση των 120 δόσεων και των 72 για τα χρέη της πανδημίας, οι αιτήσεις μόλις που ξεπερνούν τις 23.000 (23.037) για οφειλές 318 εκ ευρώ. Δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο στη διάρκεια του 2022, δημιουργήθηκαν νέες φορολογικές οφειλές 7,2 δισ. ευρώ.
Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες
Αυτό που τονίζουν, πάντως, αρμόδιες πηγές είναι ότι η σχετική συζήτηση και η λήψη αποφάσεων, δεν είναι απλή υπόθεση, ειδικά από τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στο “μικροσκόπιο” των αγορών, εν αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας. Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονεί κανείς τη μόνιμη... αλλεργία των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες για τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
“Η επαναλαμβανόμενη δημιουργία καθεστώτων έκτακτων δόσεων και η επαναλειτουργία προηγούμενων δόσεων ειδικά χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις και κυρώσεις για το φιλτράρισμα και την αποτροπή των στρατηγικών κακοπληρωτών, θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της πάγιας ρύθμισης και είναι επιζήμια για την πειθαρχία των πληρωμών”, είναι η σύσταση που δέχθηκε το Μάιο η Αθήνα, με αφορμή την αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιδόσεων.
Η αλήθεια είναι ότι αν και οι δείκτες συμμόρφωσης δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις ανησυχίες των Ευρωπαίων, τα ποιοτικά στοιχεία από τη μακριά λίστα των οφειλετών του Δημοσίου δίνουν αφορμές για επικρίσεις. Από τη μια, είναι οι δείκτες της ΑΑΔΕ που φανερώνουν ότι σε αυτούς τους πρώτους μήνες η συμμόρφωση αγγίζει το 86%, ενώ το δύσκολο 2022 έκλεισε με ποσοστό 83,30%. Από την άλλη, οι “μεγάλοι” οφειλέτες έχουν στήσει... πάρτι. Όσοι χρωστάνε στην εφορία πάνω από 100.000 ευρώ έκαστος, αριθμούν σε περίπου 50.000, ενώ δεν μπορεί να μη γίνει μνεία στους 9.023 που χρωστάει έκαστος πάνω από 1 εκατ ευρώ!
Στις 4 Αυγούστου, αν δεν δοθεί παράταση στις έκτακτες ρυθμίσεις, θα μάθουμε και τα ονόματα όσων χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ, αλλά εξακολουθούν να... σφυρίζουν αδιάφορα.