Σύμφωνα με πληροφορίες του esos τις δηλώσεις-βεβαιώσεις εφόσον το τεστ διαγνώστηκε αρνητικό οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα τις φέρουν μαζί τους, καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή και απλά θα τις επιδεικνύουν όταν τους ζητηθεί από τους υπεύθυνους του σχολείου.
Η περίπτωση να στέλνονται ηλεκτρονικά στον Διευθυντή του Σχολείου έχει απορριφθεί.
Στο μεταξύ αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εισηγηθεί εάν τείκά μπορούν μόνο τα Λύκεια να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης από τη Δευτέρα 12 Απριλίου.
Οι διαδικασίες για τα self test
Αποκλεισμός μαθητών: Οι μαθητές δεν θα φέρουν μαζί τους τη δήλωση θα αποκλείεται η είσοδος στην αίθουσα, ενώ δεν θα κάνουν ούτε τηλεκπαίδευση.
Προμήθεια των self test: Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα self test για τα παιδιά τους από τα Φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους τα self test που τους αναλογούν.
24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων: Το τεστ θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα .
Ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση-δήλωση: Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης που είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
Δεύτερο self test αντιγόνου για τους θετικούς: Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κάνουν ένα δεύτερο self test αντιγόνου δωρεάν σε δημόσια δομή. Η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.
Δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα: Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση-δήλωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.
Τι θα ισχύσει για τους μαθητές που θα τεθούν σε καραντίνα εάν το self test είναι θετικό
Ταυτόχρονη τηλεκπαίδευση με την τάξη του ή συμμετοχή σε διαδικτυακό τμήμα προβλέπεται από το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές που θα τεθούν σε καραντίνα λόγω θετικού self test και δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα δια ζώσης.
Η συμμετοχή αυτών των μαθητών στα εξ αποστάσεως μαθήματα δεν θα είναι υποχρεωτική και κατά συνέπεια δεν θα καταχωρούνται απουσίες.
Ειδικότερα, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2020-2021 και εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι σχολικές μονάδες της Π/θμιας και της Δ/θμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές/τριες, που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία, την εκπαιδευτική διαδικασία.
Η διάρκεια του εξ αποστάσεως μαθήματος συνιστάται να είναι από 30 έως και 45 λεπτά, ενώ ο αριθμός μαθητών/τριών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέγιστο αριθμό φυσικού τμήματος που προβλέπεται στις κείμενες διατάξεις.
Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα παρέχεται στους μαθητές που νοσούν οι ίδιοι από κορωνοϊό COVID-19 ή έχουν υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό COVID-19 και για όσο χρόνο αναμένουν την έκδοση του αποτελέσματος.
Στους μαθητές/τριες της περίπτωσης αυτής, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υπό τη μορφή ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές/τριες, οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές/τριες οι οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρόγραμμα της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καθορίζεται από τον/την Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον οικείο Σύλλογο Διδασκόντων, με ανάλογη τήρηση των εκάστοτε ισχυουσών οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η συγκρότηση των διαδικτυακών τμημάτων πραγματοποιείται με την ακόλουθη διαδικασία: Ο Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας ενημερώνει τον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού διαδικτυακού τμήματος που θα απαρτίζεται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα.
Τα διαδικτυακά τμήματα συγκροτούνται με απόφαση:
(i) του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον αφορούν μόνο σε μαθητές της οικείας Διεύθυνσης,
(ii) του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον αφορούν σε μαθητές που ανήκουν σε περισσότερες από μία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, και
(iii) της Γενικής Γραμματέως Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, εφόσον αφορούν σε μαθητές που ανήκουν σε περισσότερες από μία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Στις σχολικές μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης, τα διαδικτυακά τμήματα συγκροτούνται και λειτουργούν με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας, η οποία κοινοποιείται στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Την ομαλή λειτουργία των διαδικτυακών τμημάτων και τον γενικότερο συντονισμό εφαρμογής αυτών αναλαμβάνει ο έχων συγκροτήσει τα εν λόγω τμήματα.
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η δημιουργία διαδικτυακού τμήματος σε οποιοδήποτε επίπεδο, ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, οφείλει να διασφαλίσει ότι θα παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία στους μαθητές/τριες οι οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία.
πηγή: esos