Σε αυξημένη επιφυλακή είναι η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη με τους φιλάθλους να επιστρέφουν στα γήπεδα μετά από δύο μήνες, δίνοντας απόψε ραντεβού στην Τούμπα για το ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός, όπου θα κριθεί και η τήρηση των νέων μέτρων κατά της οπαδικής βίας.
Μετά από δύο μήνες χωρίς κερκίδα και στον απόηχο του θανάτου του 31χρονου αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα, το στοίχημα είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας, αναφέρουν συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ στο Thesstoday.gr. Τα νέα μέτρα που ισχύουν πανελλαδικά ήδη από τις 13 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνουν μεταξύ αλλων νέα Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας που θα επιβάλλει ποινές σε όσες ομάδες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα, ποινές για ρίψη κροτίδων, πυρσών, ενώ προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ σε όσους δεν κατέχουν εισιτήριο αλλά και απαγόρευση εισόδου σε παιδιά κατω των 12 χωρίς εισιτήριο.
Επί ποδός 400 αστυνομικοί
Ενόψει του πρώτου ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη με κερκίδα μετά από 64 μέρες, η παρουσία της ΕΛΑΣ θα είναι ισχυρή τόσο εντός όσο και πέριξ του γηπέδου, καθώς αναμένονται περισσότεροι από 20.000 φίλαθλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιμετρικά του γηπέδου θα επιτηρούν 300-400 αστυνομικοί ενώ θα υπάρχει και μεγάλος αριθμός δυνάμεων και στις οργανωμένες θύρες, με στόχο την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.
“Δεν θα έπρεπε ο κόσμος να στερείται την αστυνόμευση της πόλης”
Ο ανθυπαστυνόμος και αναπληρωτής ΓΓ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Χρήστος Συμεωνίδης δηλώνει στο Τhesstoday.gr πως “όσο πιο γρήγορα απεμπλακεί η αστυνομία από το ποδόσφαιρο, θα είναι προς όφελος του ποδοσφαίρου”, τονίζοντας πως οι αστυνομικοί δεν πρέπει να εμπλέκονται με τον σωματικό έλεγχο των φιλάθλων. “Οι αστυνομικές δυνάμεις που απασχολούνται στα γήπεδα είναι υπερβολικές και δε θα έπρεπε να στερείται ο κόσμος την αστυνόμευση της πόλης. Δεν πρέπει οι αστυνομικοί να εμπλέκονται στον σωματικό έλεγχο των φιλάθλων που εισέρχονται στους αγωνιστικούς χώρους”, σημειώνει.
Πραγματικό στοίχημα είναι να τηρηθεί η νομοθεσία, σύμφωνα με τον έμπειρο αστυνομικό. “Αν τηρηθούν στο έπακρο, όλα τα μέτρα, σίγουρα κάποιοι θα ξανασκεφτούν πριν επιδείξουν επιθετική συμπεριφορά στα γήπεδα, ωστόσο αν δεν αυστηροποιηθούν οι ποινές, θα περάσουν απαρατήρητα τα νέα μέτρα”, εξηγεί και προσθέτει πως “η Ελλάδα πάσχει από εφαρμογή της νομοθεσίας, όχι από τη νομοθεσία”.
“Οι αστυνομικοί δεν είναι σεκιούριτι”
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαϊρίδης επισημαίνει στο Τhesstoday.gr πως ο ρόλος του αστυνομικού, δεν είναι ο ρόλος του σεκιούριτι. “Δεν είναι ο ρόλος μας να βρισκόμαστε στα γήπεδα και να παρέχουμε υπηρεσίες σε ανώνυμες εταιρείες, παρέχοντας υπηρεσίες σεκιούριτι. Σκοπός πρέπει να είναι να απεμπλακεί η αστυνομία από τα γήπεδα”, αναφέρει.