Κοντά σε συμφωνία για την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας σε μια περίοδο έως και 6 ετών βρίσκεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς, με το θέμα να κλείνει στα τέλη του Ιουλίου.
Οι οριστικές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αλλά τα μηνύματα που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών από στελέχη των θεσμών είναι θετικά, για τη διεύρυνση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των αποκαλούμενων «κορονοχρεών».
Ατού της κυβέρνησης οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, που διατηρούν την αβεβαιότητα για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και γενικά οι φορολογούμενοι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται τις συνέπειες της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας.
Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2022 αρχίζει ο Γολγοθάς πληρωμών για τους πληττόμενους, καθώς θα πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη της πανδημίας που έχουν ανασταλεί, τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ από εισφορές, τις επιστρεπτέες προκαταβολές συν τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Πρόκειται για χρέη κοντά στα 8 δισ. ευρώ, τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν να αποπληρώσουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, αφού η «κανονικότητα» αργεί και είναι αβέβαιη.
Οι οφειλές από φόρους ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ σε ότι αφορά στα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών, από το σύνολο των 8,3 δισ. ευρώ, που καταβλήθηκαν, θα επιστραφεί ποσό που θα κυμανθεί μεταξύ 4 – 5,5 δισ. ευρώ, καθώς από το ποσό της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται το 30% έως 50%. Η επιστροφή θα γίνει σε 60 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.
Επίσης, σε περίπου 1 δισ. ευρώ, ανέρχονται και οι οφειλές της πανδημίας προς τον ΕΦΚΑ.
Σε ότι αφορά στις φορολογικές οφειλές, το παραπάνω ποσό αφορά σε εκείνες που δημιουργήθηκαν την πρώτη φάση της πανδημίας, από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2020.
Στο υπουργείο Οικονομικών δέχεται πιέσεις και εξετάζει να προστεθούν και τα χρέη των επομένων μηνών από τον Ιούλιο του 2020 και μετά, όπως και οι τυχόν απλήρωτες δόσεις από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.
Οι θεσμοί απέκλεισαν τις 120 δόσεις
Το ΥΠΟΙΚ επιδίωκε να γίνει μια γενναία ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας σε 120 δόσεις, αλλά οι θεσμοί το απέκλεισαν κατηγορηματικά.
Κατόπιν αντιπρότεινε 100 δόσεις αλλά βρήκε ξανά άρνηση και τελικά πρότεινε και γίνεται αποδεκτό από τους θεσμούς τα χρέη της πανδημίας να αποπληρωθούν σε 36 ή 72 δόσεις, αντί των 24 ή 48 που ισχύει σήμερα.
Αν αποπληρωθούν σε έως 36 δόσεις το ετήσιο επιτόκιο θα είναι 2,5% και αν επιλεγούν οι 72 δόσεις (6 χρόνια) το επιτόκιο αυξάνεται στο 5%.
Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:
- Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
- Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την κρίση, παρουσιάζουν μείωση του τζίρου και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους
- Οι εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
- Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.
πηγή: sofokleousin