Προβληματισμό στην κυβέρνηση και αγωνία στην κοινωνία προκαλεί το «άνοιξε -κλείσε» των σχολείων, ενώ σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι μαθητές της Γ΄ λυκείου, καθώς έχουν κάνει μόνο δυο μήνες μάθημα με δια ζώσης διδασκαλία και μπροστά τους έχουν να αντιμετωπίσουν τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Αυτή τη στιγμή πάνω από 300 σχολεία ή τμήματα είναι ήδη κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ σε πολλές «κόκκινες» περιοχές, όπως για παράδειγμα η Πάτρα, το 50% των μαθητών του δημοτικού δεν πάει στο σχολείο όταν σε κάποιο τμήμα ή τμήματα υπάρχει κρούσμα καθώς οι γονείς φοβούνται για την υγεία των παιδιών τους και το ενδεχόμενο να νοσήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Την αποχή των μαθητών του δημοτικού από τα μαθήματα σε αυτές τις περιπτώσεις επιβεβαιώνει τόσο η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, όσο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.
Όπως τονίζουν στο ethnos.gr, στελέχη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας όταν «εμφανίζεται κάποιο κρούσμα, είτε σε δάσκαλο, είτε σε μαθητή και κλείνει ένα ή παραπάνω τμήμα, τότε οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο για λίγες μέρες διότι φοβούνται. Μόλις ενημερωθούν ότι προχώρησαν οι διαδικασίες απολύμανσης του σχολείου τότε ξαναστέλνουν τα παιδιά τους και αυξάνεται η ροή των μαθητών. Αυτό είναι μια πρόσκαιρη αντίδραση των γονέων καθώς κυριαρχεί ο φόβος. Όλοι όμως οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν στο σχολείο αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές έχουν μεγάλη ανάγκη το σχολικό χώρο και την επικοινωνία με τους δασκάλους τους και τους συμμαθητές».
Στο μεταξύ καθημερινά μεγαλώνει δραματικά και η λίστα των σχολείων, που κλείνουν λόγω κρουσμάτων σε δημοτικά και νηπιαγωγεία τα οποία άνοιξαν πρώτα και τώρα στα γυμνάσια, αυξάνοντας την αγωνία τόσο των πολιτών όσο και των επιστημόνων. Πάντως σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας θέμα λειτουργίας σχολείων. Το μοναδικό θέμα που θα συζητηθεί είναι ο καθορισμός των «κόκκινων» περιοχών, όπου στα Λύκεια θα συνεχιστεί η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, δήλωσε ότι «το φαινόμενο της πανδημίας είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν όχι από μέρα σε μέρα αλλά από ώρα σε ώρα.
Συνήθως αλλάζουν πιο γρήγορα προς το χειρότερο και λιγότερο γρήγορα προς το καλύτερο. Ποιο είναι το καθήκον μας; Να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα σε αυτές τις αλλαγές. Αυτό ακριβώς κάνουμε και αυτή την εβδομάδα. Κοιτάμε τα δεδομένα και την Παρασκευή το πρωί θα υπάρχει εισήγηση της Επιτροπής και ανάλογα με την εισήγηση θα αποφασίσει η Κυβέρνηση».
Μερίδα των επιστημόνων της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας τάσσονται υπέρ του «λουκέτου» στα σχολεία και κυρίως στα Γυμνάσια, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της δια ζώσης διδασκαλίας, κάτι που έχει υπερτονίσει και η υπουργός Παιδείας. Για την ώρα πάντως οι επιστήμονες φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα και η επιτροπή θα συνεδριάσει σχετικά όταν κριθεί αναγκαίο.
Πηγή: ethnos.gr