Με μια ομάδα τεχνοκρατών στην εμπροσθοφυλακή η κυβέρνηση καταρτίζει το σχέδιο για την αξιοποίηση του πακέτου δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ενεργοποίηση της Επιτροπής Πισσαρίδη.
Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση είχε προβεί σε μια ανακοίνωση, η οποία πέρασε μάλλον απαρατήρητη. Υπό τον Κύπριο νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη, συστηνόταν μια επιτροπή με κορυφαίους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι θα έπρεπε να καταλήξουν σε μια πρόταση για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Στο πλευρό του κ. Πισσαρίδη ως αναπληρωτής είναι ο Νίκος Βέττας, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, ενώ με συντονιστικό ρόλο μέλη της Επιτροπής είναι οι Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής στο LSE, και Κωνσταντίνος Μεγήρ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale.
Η Επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της τότε, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν μπόρεσε να εργαστεί με τα αναγκαία δεδομένα, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού που ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς. Πλέον, όμως, η κυβέρνηση φαίνεται πως επιλέγει ένα «μοντέλο Τσιόδρα» και στην οικονομία, βάζοντας μπροστά τους τεχνοκράτες, οι οποίοι θα καταλήξουν σε μια εισήγηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο, λαμβάνοντας, όμως, υπόψιν και το νέο δεδομένο των τουλάχιστον 22 δις από το πακέτο Φον Ντερ Λάιεν που θα ξεκινήσουν να έρχονται από το 2021.
Μέλη της επιτροπής είναι εγνωσμένου κύρους στελέχη: οι Κυριάκος Ανδρέου (Advisory leader – PwC), Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (Πρόεδρος - Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Σημειωτέον, ο κ. Ανδρέου διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του σχεδίου για τη στήριξη της οικονομίας και του τουρισμού ως τον Οκτώβριο.
Η Επιτροπή, λοιπόν, επανενεργοποιείται, ενώ αναμένεται, τουλάχιστον ο κ. Πισσαρίδης με τον κ. Βέττα να έχουν τις επόμενες μέρες ραντεβού με το Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμα, στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν υπάρχει οριστική ημερομηνία, όμως στην κυβέρνηση θέλουν και πάλι να προτάξουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία των τεχνοκρατών, πάντα, όμως, σε συνεννόηση με την προεδρία της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, θεωρείται δύσκολο το συνολικό σχέδιο για το νέο παραγωγικό μοντέλο να είναι έτοιμο πριν τον Οκτώβριο, μιας και θα πρέπει να ενσωματωθεί και η πορεία του τουρισμού. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θα έχει στα χέρια του ορισμένους βασικούς άξονες πριν τη ΔΕΘ, απ’ όπου και αναμένεται να περιγράψει πώς θα γίνει η φυγή προς τα εμπρός, προκειμένου να μπουν εκ νέου οι βάσεις για μια μεγάλη και διατηρήσιμη ανάπτυξη από το 2021 και εντεύθεν.
Οι επικεφαλής της Επιτροπής θα είναι σε άμεση επαφή με τρία κυβερνητικά στελέχη που έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο στο οικονομικό σκέλος της διαχείρισης τόσο της πανδημίας όσο και της επόμενης μέρας: τον υφυπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού.
Σημειωτέον, ο κ. Πατέλης ήταν αυτός που όλες τις προηγούμενες μέρες «έβλεπε» ότι το πακέτο της Κομισιόν θα είναι περί τα 20 δις σε χορηγίες για την Ελλάδα, χωρίς, όμως, και αυτός να περιμένει το συνολικό πακέτο των 32 δις, μέσω επιχορηγήσεων και δανείων.
reader.gr