22 ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στους δήμους Λαγκαδά και Βόλβης, όπως προέκυψε στη σημερινή συνεδρίασή της η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, η οποία έδωσε το "πράσινο φως" εγκρίνοντας τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων από αυτές, ενώ ανέβαλε τις εγκρίσεις ορισμένων άλλων.
Οι ανεμογεννήτριες σχεδιάστηκε να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν σε τρεις περιοχές και επτά τοποθεσίες των δυο δήμων.
Τρεις αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα εγκατασταθούν στις θέσεις:
-«Βατράλι – Πηγάδια – Νερόμυλος» μεταξύ Στεφανινών και Ασπροβάλτας (δήμος Βόλβης). Ο σταθμός θα έχει έξι ανεμογεννήτριες.
-«Μαυροράχη» στα Στεφανινά (δήμος Βόλβης). Ο σταθμός θα έχει επτά ανεμογεννήτριες.
-«Δασότοπος» στην περιοχή του Σοχού (δήμος Λαγκαδά). Ο σταθμός θα έχει εννέα ανεμογεννήτριες.
Το "πράσινο φως" πήρε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε δύο διαφορετικά γήπεδα, στη θέση "Δασότοπος" του Σοχού.
Για τους άλλους δυο σταθμούς στον δήμο Βόλβης όμως δεν ελήφθη ανάλογη απόφαση, διότι προέκυψαν νέα στοιχεία, που θα πρέπει να τα εξετάσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Για τη χωροθέτηση του αιολικού σταθμού στην περιοχή του Σοχού οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέφεραν ότι πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται εκτός καταφυγίου άγριας ζωής και εκτός περιοχής Natura και με αποδεκτή απόσταση από τους γύρω οικισμούς.
Την αναγκαιότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας ανεμογεννητριών ως έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναγνώρισαν όλοι. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πάντως έβαλαν ως όρο να αποκατασταθεί το πράσινο ισοζύγιο. Διότι για να γίνει ο αιολικός σταθμός στην περιοχή του Σοχού αναμένεται να αποψιλωθούν εκτάσεις και να κοπούν δένδρα και θάμνοι. Έτσι η υπηρεσία έβαλε ως όρο να γίνει ανάλογη αναδάσωση σε κάποιο άλλο μέρος, υπό την επίβλεψη μάλιστα της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών.
Αρνητική γνωμοδότηση για τον συγκεκριμένο αιολικό σταθμό έχει δώσει η δημοτική κοινότητα Σοχού. Στη συζήτηση που ακολούθησε, η πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Γερακίνα Μπισμπινά, επισήμανε ότι στη σχετική απόφαση αναφέρεται πως «το θέμα μπορεί να ξαναέρθει για συζήτηση και γνωμοδότηση μόνον εφόσον υπάρχει τελεσίδικη απόφαση της Πολιτείας για σύσταση δήμου στην περιοχή με έδρα το Σοχό, ο οποίος δήμος θα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί άμεσα τα ανταποδοτικά τέλη από τη λειτουργία του έργου προς όφελος των κατοίκων».
Εκπρόσωποι της εταιρείας που θα αναπτύξει τον αιολικό σταθμό εξήγησαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης, στην οποία χωροθετήθηκε ο σταθμός, είναι δημόσια και μάλιστα δεν υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Κατ' αρχήν θετική υπό όρους είναι και η εισήγηση του Δασαρχείου Λαγκαδά. Οι ίδιοι απέδωσαν την αρνητική γνωμοδότηση της δημοτικής κοινότητας Σοχού και τις αντιδράσεις κατοίκων στην ελλιπή ενημέρωση.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης "Κοιτάμε Μπροστά", Γιώργος Ζέρβας, υπογράμμισε την απουσία προσδιορισμένου χωροταξικού σχεδίου.
Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Σωτήρης Αβραμόπουλος, επισήμανε ότι είναι αναγκαίος ένας συνολικός ενεργειακός σχεδιασμός.
Ο επικεφαλής της "Οικολογίας – Πράσινης Λύσης", Φίλιππος Γκανούλης, τόνισε ότι οι ανεμογεννήτριες ως μέσο παραγωγής ενέργειας, με βιώσιμους όρους, είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Πηγή: voria.gr