Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Weekend με τον Γρηγόρη Κόκκινο» φιλοξενήθηκε ο Χρήστος Σαββόπουλος
Ο καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ μίλησε για το άνοιγμα της αγοράς και τα rapid τεστ που θα διανέμονται δωρεάν στα φαρμακεία.
Αναλυτικά όσα είπε ο Χρήστος Σαββόπουλος:
Πως είναι η κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ: «Το νοσοκομείο είναι γεμάτο από περιστατικά covid και μη covid όπως δυστυχώς γεμάτη είναι και η ΜΕΘ. Και οι 26 κλίνες για περιστατικά covid είναι κατειλημμένες. Έχουμε ανοίξει κάποιες εφεδρικές κλίνες ώστε να υπάρξει μια διακίνηση. Αλλά είμαστε σε κατάσταση πιο επείγουσα από προηγούμενες επικοινωνίες μας».
Για το άνοιγμα της αγοράς ενώ υπάρχουν πολλά κρούσματα: «Είχα πει στην προηγούμενη φορά που μιλήσαμε ότι όταν έχει περάσει ένα διάστημα ενός έτους από την πρώτη λοίμωξη, τον ασθενή «μηδέν» που είχε έρθει στο ΑΧΕΠΑ, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. Οι γιατροί θα λέγαμε ας είναι πάντα άσηπτη η κοινωνία. Αλλά η κοινωνία δεν μπορεί να είναι έτσι και πρέπει να βρούμε λύσεις. Και αυτές οι λύσεις είναι συγκεκριμένες. Θα πρέπει πρωτίστως να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασθέντων, κάτι που γίνεται έστω και με αργό ρυθμό. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να κρατάμε όλα αυτά τα μέτρα προστασίας. Και το τρίτο να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση αυτών που έχουν προσβληθεί, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που υπάρχει και ο τουρισμός που αποτελεί τον άδηλο πόρο για την Ελλάδα και που πιστεύω κανείς δε θα έχει τη δύναμη να πει «θα φράξουμε τη χώρα, θα κλείσουμε τα σύνορα και δε θα δεχτούμε τουρίστες». Έτσι, κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η ερμηνεία γιατί με τόσα κρούσματα και αυτή τη σφυρηλάτηση του συστήματος υγείας αναγκάζονται οι θεσμικοί να πάρουν αποφάσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου».
Για τα rapid test που θα προμηθεύεται ο κόσμος από τα φαρμακεία και αν είναι ασφαλή: «Πιστεύω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια για να αναπτυχθούν απλές, αξιόπιστες και γρήγορες μέθοδοι για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Δε θα αντέξει αλλιώς το σύστημα. Από την άλλη μεριά, αν θέλουμε να δούμε ποια είναι αυτά τα τεστ της γρήγορης ανίχνευσης, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Τα μοριακά τεστ αλλά προς το παρόν αφ’ ενός η δυνατότητα είναι περιορισμένη για να γίνουν πολλά και αφ’ ετέρου δεν υπάρχουν διαθέσιμα και στην Ελλάδα. Το μοριακό τεστ που γίνεται είναι το PCR-RNA για τον ιό που εμείς στο νοσοκομείο παίρνουμε το αποτέλεσμα σε 6 ώρες αλλά μπορεί να κάνει και ένα 24ωρο. Το δεύτερο είναι να ανιχνεύσουμε κάποιο τμήμα του ιού όπως ένα αντιγόνο, μία πρωτεΐνη. Αυτά είναι τα rapid test, μπορεί πράγματι να γίνουν μαζικά. Κυρίως μέχρι τώρα τα δείγματα ήταν από τη μύτη αλλά μπορεί να γίνουν και από το στόμα με στοματικό διάλυμα υπό προϋποθέσεις. Σ’ αυτό μπορούμε να κάνουμε μαζικό έλεγχο και ευελπιστούμε να υπάρξουν και τα γρήγορα rapid ορολογικά τεστ. Δηλαδή από το αίμα να μπορούμε να βλέπουμε τα είδη των αντισωμάτων, τα IGM, αυτά της πρόσφατης λοίμωξης, τα IGG, ώστε να καταλαβαίνουμε αν έχει περάσει κάποιος τον κορωνοϊό ή αν ενδεχομένως ανοσεί. Θα έλεγα από τα φαρμακεία γίνεται η διάθεση, φημολογείται ότι θα δώσει η κυβέρνηση τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να προμηθευτεί εντελώς δωρεάν 4 rapid τεστ, ένα για κάθε εβδομάδα, τα οποία θα τα παίρνει μαζί με οδηγίες και θα τα κάνει σπίτι. Αυτό ουσιαστικά δεν είναι διαγνωστικό τεστ. Αυτό έχει την έννοια της πρόληψης άρα, απευθύνεται σε ασυμπτωματικούς. Και ειδικά σε νέα άτομα που με τη λοίμωξη δε θα εμφάνιζαν ποτέ συμπτώματα. Το λέω γιατί θα είναι λάθος αν στηριχτούμε σε αυτό το τεστ για να πάρουμε απόφαση αν θα πρέπει κανείς να πάει στο νοσοκομείο ή θα πρέπει να πάρει φάρμακα. Αυτό γίνεται για να βάλουμε σε καραντίνα κάποιο άτομο για να μη μεταδώσει τον ιό. Άρα, κατά τη γνώμη μου, θα απευθύνεται σε ασυμπτωματικά άτομα».
Πώς ξέρουμε αν κάποιος στείλει το αποτέλεσμα στο φαρμακείο: «Δε χρειάζεται να το ζητήσει το φαρμακείο. Επί του παρόντος, το φαρμακείο όπως πηγαίνετε να πάρετε τα φάρμακά που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, θα είναι υποχρεωμένο να δώσει δωρεάν με τη συνταγή το τεστ αυτό. Από εκεί και πέρα, απεμπλέκεται ο φαρμακοποιός και πηγαίνει ο ασθενής να το κάνει στο σπίτι. Μετά μπαίνουν άλλα ζητήματα. Αν βγει θετικός, τι γίνεται; Θα το δηλώσει ή δε θα το δηλώσει γιατί έχει κάτι πολύ σημαντικό να κάνει; Θα το καταγράψει κάπου; Μέχρι τώρα αυτό όταν γίνεται από τον ΕΟΔΥ ή από τα αντίστοιχα εργαστήρια, αυτόματα γίνεται και η καταγραφή. Άρα το ζήτημα είναι αν υπάρξει μία ειλικρινής δήλωση θετικότητας κι αυτό επαφίεται στον πολίτη κι αν θα έχει πρόσβαση και πώς θα το δηλώσει. Τηλεφωνικώς στον ΕΟΔΥ; Φαντάζομαι ότι όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν τις προσεχείς μέρες κι επομένως θα ξέρουμε γιατί πράγμα ομιλούμε».
Για τα κενά που υπάρχουν: «Νομίζω ότι τώρα χαρτογραφείται αυτό και δεν είναι μόνο αυτό το κενό. Είναι και το θέμα που προκύπτει με τα προσωπικά δεδομένα. Είναι και η αποφυγή περαιτέρω λοίμωξης. Δεν μπορεί κάποιος να πηγαίνει στο φαρμακείο να κάνει το τεστ όταν θα υπάρχει δίπλα κάποιος άλλος και δε θα ξέρει να το χειριστεί αν βγει θετικό η έρθει σε επαφή με μολυσματικό ή μη. Αυτά θα ξεκαθαρίσουν εντός των ημερών. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι είναι μία θετική κίνηση η πρόθεση της πολιτείας να αποσυμφορήσει τα συστήματα υγείας. Γιατί σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν σκηνές που έχουν στηθεί και πηγαίνουν πολίτες και κάνουν δωρεάν το rapid τεστ. Αυτό θα μπορεί να το κάνει ο πολίτης μόνος του, ειδικά ο ασυμπτωματικός, άρα θα αποσυμφορηθεί και η κίνηση στο νοσοκομείο. Και επαναλαμβάνω, πρέπει να δούμε ότι από τη στιγμή που κάποιος πάρει το τεστ και βγει θετικό, πώς θα του δώσουμε τη δυνατότητα να το δηλώσει ηλεκτρονικά στα αρμόδια όργανα. Άρα πρωτίστως εκεί είναι το κενό και νομίζω ότι θα απαντηθούν όλα αυτά τις προσεχείς μέρες. Εκείνο που θέλω να πω όμως, είναι ότι δυστυχώς αυτά τα ποσοστά ευαισθησίας και ειδικότητας των γρήγορων τεστ, ακόμα και αυτά που λεν ότι έχουν πάρει άδεια, δεν αγγίζουν ένα τέτοιο ποσοστό που κάνει αυτή τη δοκιμασία αξιόπιστη. Δηλαδή όταν έχετε από 30% μέχρι 60%, από 40% μέχρι 75%, δεν είναι ποσοστά ευαισθησίας που γίνονται αποδεκτά. Θέλουμε να είναι 85% και πάνω. Άρα για κάποιον που έχει μπερδευτεί και θέλει να δει αν νοσεί και αν έχει ή όχι συμπτώματα. Γιατί αυτός ο ιός μπορεί να είναι στον οργανισμό μας ακόμα και 2-3 μέρες πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα όπως και μετά την αποδομή των συμπτωμάτων για άλλο τόσο και περισσότερο διάστημα. Άρα το μόνο αξιόπιστο τεστ είναι πραγματικά το PCR-RNA, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας αλλά και του ΕΟΔΥ. Συνεπώς, τα τεστ αυτά, εάν γίνονται, θα απευθύνονται για άτομα που είναι ασυμπτωματικά, θα είναι μία επιλογή, μια γρήγορη προσπάθεια να ανιχνεύσουμε έναν θετικό άρα να τον απομονώσουμε από ενδεχομένως μία μεγάλη ομάδα που θα ήταν, σε ένα εργοστάσιο, έναν αθλητικό χώρο, ένα γηροκομείο. Σ’ αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να γίνονται και με την προσπάθεια αυτή, οι κυβερνήσεις των χωρών προσπαθούν να περιορίσουν τις επιμολύνσεις. Αυτή είναι η λογική. Τώρα θέλει στάδια μέχρι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και να υπάρξει σωστή εφαρμογή».
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook