Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Weekend με τον Γρηγόρη Κόκκινο» φιλοξενήθηκε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ ανέφερε ότι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι μεν σταθερή αλλά θα σημειωθεί αύξηση στο ιικό φορτίο τις επόμενες μέρες.
Ετσι πρόσθεσε ότι θα βοηθούσε ένα lockdown όπως ακριβώς στην Αττική μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.
Αναλυτικά όσα είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης:
Τι γίνεται με τα λύματα της Θεσσαλονίκης: «Όλα τα δεδομένα είναι σε μία σταθερή κατάσταση συνολικά. Και αυτή είναι η πρόβλεψη για όλη την εβδομάδα περίπου. Μέχρι Τετάρτη-Πέμπτη περιμένω μία σημαντική αύξηση με βάση και τα υπολογιστικά μας μοντέλα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε λίγο χρόνο για να δούμε τι μέτρα θα ληφθούν στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Οι τελευταίες μετρήσεις πριν 2 μέρες ήταν σε μία σταθεροποιημένη κατάσταση. Έχω ακούσει και τον πρύτανη τον κ. Παπαϊωάννου που συντονίζει τη δράση αυτή και τον κ. Καραπάντσιο που είναι η επιστημονική «καρδιά» της δουλειάς. Είναι σταθερή η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Στην επόμενη δειγματοληψία θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό και θα γίνει και η ανάλυση».
Για τη λήψη νέων μέτρων: «Σήμερα η κατάσταση είναι σταθερή. Αλλά δε θα παραμείνει έτσι. Με τα υπολογιστικά μοντέλα βλέπουμε σε βάθος χρόνου. Δεν βλέπουμε μόνο σε 3-4 μέρες αλλά σε μήνες. Όλα τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή δείχνουν μια σταθερή κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Άρα είμαστε καλά και περιμένουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε με τα μοντέλα, όχι απλά παρατηρώντας δεδομένα για την κατάσταση σήμερα, εμείς βλέπουμε ότι προς το τέλος της εβδομάδας, κάτι που πάει πιο πέρα από τους υπολογισμούς, θα έχουμε αύξηση. Δε θα είναι μικρή αλλά αρκετά ταχεία. Σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους όπως ο καιρός. Αυτό που θα πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί σαν κοινωνία είναι αν είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε μέτρα για να προλάβουμε αρνητικές εξελίξεις ή να παρακολουθήσουμε τι θα γίνει έτσι ώστε να μην πάρουμε υπερβολικά μέτρα. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να προλάβουμε».
Για το ότι η αύξηση του ιικού φορτίου θα σημάνει αύξηση κρουσμάτων: «Με ό,τι ισχύει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, αυτό προβλέπω. Ό,τι ισχύει σήμερα, δε θα μπορέσει να σταματήσει αυτή την πορεία. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι η αύξηση της τηλεργασίας αλλά πρέπει να το πετύχουμε. Η κυβέρνηση κινείται ήδη προς την κατεύθυνση αυτή αλλά πρέπει να το δούμε να συμβαίνει. Από εκεί και πέρα, ενδιάμεσα μέτρα βοηθάνε αλλά δεν είναι η πλήρης απάντηση. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί να γίνει ένα λοκντάουν τύπου Αττικής μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία (28 Φεβρουαρίου). Όχι παραπάνω γιατί αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι καλή σε σχέση με άλλες περιοχές. Ένα τέτοιο λοκντάουν στην πραγματικότητα βοηθάει πάρα πολύ γιατί θα κατέπνιγε οποιαδήποτε προσπάθεια διάδοσής των μεταλλάξεων του ιού που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα».
Για τα ποσά που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την τηλεργασία, περιμένοντας τα μέτρα: «Να πάρει κανείς μέτρα που θα τον βοηθήσουν ώστε να μην έχει την αύξηση του υγειονομικού κινδύνου. Αν αυξηθούν τα κρούσματα και η φόρτιση των ΜΕΘ, άρα και η πίεση στο σύστημα υγείας, αναγκαστικά θα πάρει πολύ οδυνηρά μέτρα, και κοινωνικά και οικονομικά. Όταν σταματάει η βοήθεια από την ΕΕ γίνεται πολύ μεγαλύτερη. Εδώ η ιδέα είναι να πάρει κανείς τα σωστά μέτρα προληπτικά ώστε να σπάσουμε τους κόμβους μετάδοσης στο θέμα της εργασίας και να μειωθεί ο αρνητικός αντίκτυπος».
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news